Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transformator głośnikowy PP 2xEL84

baq1 09 Sep 2009 15:46 4540 4
    baq1
    Level 13  
    Witam!

Potrzebuje dane transformatora głośnikowego ( ilości zwojów, przekrój rdzenia ) do transformatora głośnikowego. Transformator ma być do wzmacniacza gitarowego PP na dwóch EL84. Być może ktoś nawijał taki transformator i wie ( bądź ma gdzieś zapisane ) ilości zwojów uzwojenia pierwotnego i wtórnego oraz przekrój rdzenia. Nawinąłem już transformator sieciowy, sprawuje się bardzo dobrze i teraz nawinął bym głośnikowy.

Pozdrawiam.
    baq1
    Level 13  
    A gdzie mogę znaleźć jakieś wzory do obliczenia transformatora ( w miarę uproszczone, to domowa konstrukcja ). Dane jakie mam to przekrój rdzenia, opór roboczy lampy, opór obciążenia, moc wzmacniacza. Na podstawie tych danych wyliczyłbym resztę.
    dioda1000
    Level 28  
    Witam.
    Aleksander Witort
    Amatorskie wzmacniacze elektroakustyczne wyd.2
    Rozdział 11 Transformatory wyjściowe.

poz.dioda
    baq1
    Level 13  
    Nie znalazłem niestety tej książki więc muszę poradzić sobie jakoś innaczej.

Link - znalazłem program do obliczania transformatora do PP.

Trafo ma być do wzmacniacza Soldano Atomic 16W, jako moc wyjściową wzmacniacza przyjąć 16W, czy mogę mniej? ( łatwiej mi będzie znaleźć mniejszy rdzeń ).

Opór roboczy stopnia końcowego - wg. schematu Soldano trafo to 8kΩ - 8Ω, jako opór roboczy przyjąć 8kΩ? W dokumentacji lampy jest jeszcze innaczej - Ra-a = 5,2kΩ.

I ostanie - Wyliczona ilość zwojów uzw. pierwotnego to całość ( nawijając podzielić muszę na 2 )??