Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scenic 1.5 DCI 2004-airbag check,check injection,sensor faul

msnet 10 Sep 2009 09:22 7278 5
Automation24
    msnet
    Level 2  
    Witam serdecznie,

Bardzo proszę o informację, co może być powodem trzech usterek technicznych
    samochodu. Mam zamiar iść do warsztatu, a nie jestem specjalistą i nie chciałbym, żeby jakiś nieuczciwy "mechanik" nie nabił mnie w tubę i nie policzył wielkimi kwotami.

Samochód Renault Scenic (wersja Grand) 1.5 DCI 2004 rok

Przejechałem na nim bez problemu 1200 km z Holandii. W Polsce (o dziwo)
    pojawiły się 3 problemy:

a) zapaliła się kontrolka "check airbag" (auto jest na pewno bezwypadkowe) - myślę, że można to wykluczyć, jak usunąć tę kontrolkę, co trzeba by było zrobić?

b) sensor tylnego lewego koła fault. Czyli albo coś z ciśnieniem? Po prostu na desce rozdzielczej znika mi po pewnym przejechaniu jedno kółko i pozostają 3 widoczne.

c) check injection - to zaczęło się pojawiać od killku dni. Co może być powodem?

d) i zgaszania/wyłączanie samochodu. Po rozruchu i przejechaniu niekiedy 300-400 metrów potrafi nawet 1-2 razy zgasnąć silnik. Włączam - jadę dalej. Jak się rozgrzeje - problemu absolutnie nie ma. To się zdarza po bezczynności.

Bardzo proszę o odpowiedź, chciałbym mieć pewną wiedzę, dziękuję.
  • Automation24
    bartek_j
    Level 35  
    Wróżki już niestety wyginęły.
    Musisz dokonać wyczytania chociazby usterek z tych układów które raportują problemy
  • Automation24
    metrus
    Level 11  
    1 sprawdz wtyczki airbag pod siedzeniami kierowcy i pasażera, rozłącz je i złącz ponownie zwykle pomaga
    2 sprawdz cisnienie w ogumieniu, i przejedz kilkaset metrów, jesli to nie pomoże napompuj 3bar i wentylem upuszczaj powietrze wciskając srubokręt czy coś w wentyl wciskaj po 2-4 sekundy aby gwałtownie upuscić ciśnienie nieraz to pomaga i sensor się resetujóje powinien sie pojawic migający na wyświetlaczu wtedy nabij odpowiednie ciśnienie przejedz kilkaset metrów i powinno być ok
    3 wtrysk to może być kilka problemów najlepiej sprawdzić to na kompie bo nawet jak usuniesz awarie lampka będzie świecić do momentu jej skasowania, przyczyn może być wiele nawet nie będe ich wymieniał bez kompa nie ma co szukać i rozłanczać przewody sensory itp, bo podączeniu kompa mechanik będzie miał zamiast jednego będu tego twojego pierwszego całą mase innych i dłużej mu może zająć usunięcie naprawy choc niekoniecznie
    4 Sprawdz filter paliwa znajduje się pod prawym nadkolem, najlepiej sciągnąć koło i nadkole i albo upucić dolnym zaworkiem filtra to co tam jest i zobaczyć czy śą jakieś syfy ewentyalnie wymienic cały filter,
    msnet
    Level 2  
    wielkie dzięki za informacje, część się pokrywa z tymi, jakie uzyskałem na forum Renault. SProwadziłem autko wszystko ok a w Polsce wszystko wychodzi...gdzie my żyjemy?; (
    yaaro
    Level 33  
    Ja napisze inaczej czym jeździmy :)
    janusz2008
    Level 33  
    A ja, powiem tak; jak komuś się nudzi, niech kupi sobie francuza.