Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawigacja Lark Free Bird nie chce się włączyć

romualdmaciej 10 Sep 2009 09:45 20776 10
Wago
    romualdmaciej
    Level 11  
    Witam, tak jak w temacie urządzenie nie reaguje na przycisk włączenia - zero reakcji. Po podłączeniu do kompa, przy dłuższym przytrzymaniu przycisku mam komunikat o wykryciu nieznanego urządzenia. Na przycisk reset również nie mam reakcji.
    dodatkowe informacje:
    - po podłączeniu kabla USB diody ładowania świecą, akumulatorek jest naładowany
    - na tylnej ściance jest naklejka z symbolami m.in. X11-15302
    Jak ożywić to urządzenie? Może ktoś z kolegów to potrafi, mnie się nie udało. W sumie tylko otworzyłem obudowę sprawdziłem akumulatorek i zamknąłem ją.
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
  • Wago
    romualdmaciej
    Level 11  
    albertb wrote:
    Podłącz do 12V z auta i daj znać, czy ruszy.

Albert

nie ruszyło
    brajek
    Level 19  
    po prawej stronie masz srebrny przycisk hold przesuń go .
    romualdmaciej
    Level 11  
    brajek wrote:
    po prawej stronie masz srebrny przycisk hold przesuń go .

też nic, zresztą próbowałem wszelkie kombinacje z dostępnych przycisków. Czyli np. reset + włączenie, włączenie + reset, hold w górę, hold w dół itd ...
    robwik
    Level 24  
    Była pewna partia z uszkodzonymi wyłącznikami - może Ci się trafił
    marek216

Level 43  
    Nie zawsze to jest włącznik :(
    Miałem już takie - włączniki wymienione na nowe, a nawi nadal trup. Choć też nie wiem co było w nich wcześniej robione bo do mnie już trafiały po "otwarciu".

Ten szajs ma dwa lata gwarancji - po co to otwieracie ?
    romualdmaciej
    Level 11  
    to co zrobić z badziewiem? Przerobić na podstawkę pod piwo?
    robwik
    Level 24  
    Jak na gwarancji to serwis .
    kacha36
    Level 23  
    Witam.
    Wiem, że temat troszkę stary, ale mam ten sam problem. Sprawdziłam napięcie akumulatora, jest 4,15 V, sprawdziłam switch na zwarcie i brak łączenia - zwieranie pinów włącznika nie powoduje włączenia nawigacji, na pinach jest napięcie 4,08 V. więc switch odpada, co ciekawe - czasem uda się włączyć nawigację, ale po naciśnięciu RESET nawigacja wyłącza się i na tym koniec działania. Po podłączeniu zasilania zewnętrznego bądź wtyku USB świeci dioda ładowania - pomarańczowa - i następnie po naładowaniu akumulatora zielona. Ogólnie wewnątrz jest dziadostwo, luty kiepskie, klej na gorąco trzyma nawigację "w kupie". Dać sobie spokój z naprawą czy może jest w tym modelu typowe uszkodzenie powodujące brak reakcji na włącznik zasilania?
    Nawigacja łączy się z komputerem przez ActiveSync, można eksplorować nawigację, jednak reset lub wyłączenie nawigacji powoduje, że nie można jej włączyć.
    Pozdrawiam.
    Kaśka.
    rafalkarpinski
    Level 2  
    U mnie rozwiązanie było proste okazało się że kable który dostarczył Lark zarówno ładowarka samochodowa i do łączenia z komputerem nie działają na innym kablu USB (od Nokii) nawigacja się ładuje i działa bez problemu. :) Niby proste rozwiązanie ale jeśli wypuścili dużą partię tych nie działających kabli to może komuś pomogę.