Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GI-S780 CRCI Xpeed + MATRIX REBORN CAM

musiolek 10 Sep 2009 12:52 2346 2
Computer Controls
    musiolek
    Level 10  
    Witam. Kupiłem polecany w wielu miejscach moduł Matrix Reborn CAM i od razu zaczęły się kłopoty. Moduł źle mi współpracuje z moją kartą Cyfry+. Kartę przełożyłem na próbę z czytnika do modułu (czytnik pozostawiłem pusty). Do końca tygodnia planuję kupić kartę TnK i wtedy odpalę równocześnie. Ale przechodzę do sedna problemu, a więc:
    Moduł po umieszczeniu w tunerze GoldenInterstar GI-S780 CRCI Xpeed (z najnowszym softem ze strony GI) i umieszczeniu w nim karty C+ zgłasza sie jako Neo 4.03. Problem jest taki, że po uruchomieniu niby wszystko działa dobrze, ale po kilku minutach zawiesza mi się obraz i dźwięk na kilkanaście sekund po czym znowu działa poprawnie. Najgorsze jest to, że to zawieszanie występuje cyklicznie, tzn. co kilka minut (np. raz po dwóch minutach, a raz po 10 minutach) na kilkanaście sekund i tak w kółko. Zauważyłem, że zawieszanie się sprzętu prawdopodobnie spowodowane jest tym że tuner tak jakby "wywala" moduł, tzn. moduł znika z menu modułów (niedostępny) i z paska informacyjnego po czym tuner znowu go zaczyna wykrywać (detect), potem znów jest dostępny i zawiecha znika (do następnego razu). Gdy moduł pracuje bez karty (jest włożony w slot CI, ale jest bez karty) bo karta jest w czytniku tunera problem jego znikania z menu modułów i ponownego wykrywania oraz zacięć obrazu i dźwięku nie występuje. Przynajmniej nic takiego nie zauważyłem. W angielskojęzycznym menu modułu dostępnym w tunerze są opcje (1.Card Information, 2.Setup, 3.Information), ale nie wiem czy mam tam coś grzebać więc nic nie przestawiałem.
    Jeśli ktoś mi potrafi pomóc będę bardzo wdzięczny. Może mam coś poprzestawiać w ustawieniach modułu? Proszę o pomoc za którą z góry dziękuję...

ps. Podczas współpracy z kartą TnK dzieje się zupełnie to samo. Moduł pracuje poprawnie dopóki nie umieścimy w nim karty. Wtedy znika z menu tunera i wszystko jest zakodowane...
  • Computer Controls
    lukashb
    Level 39  
    Jesteś pewien co do sprawności w/w modułu?? a czy przypadkiem, nie jest mu za gorąco w cztytniku i siłą rzeczy się wywala bo głupieje elektronika wewnątrz? Tak może być, moja rada? może nie fachowa, ale otwórz klapkę na złącza CI i ustaw tam nadmuch powietrza z wiatraczka, wykluczysz temperature. Pozdrawiam
    musiolek
    Level 10  
    Jeśli chodzi o temperaturę to jest zupełnie chłodno. Te tunery w ogóle się nie grzeją. Moduł po wysunięciu ze slotu też nie jest gorący. Co najwyżej ledwie ciepły...

EDYTOWANO:

Witam ponownie.
    Winne w tym przypadku było alternatywne oprogramowanie w/w modułu (choć miało być oryginalne). Sprzęt zwróciłem, a sprzedawca oddał mi pieniądze...