Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dospel POLO4 WCH - co to za tyrystor? triak?

y77 10 Wrz 2009 22:39 7003 5
  • #1 10 Wrz 2009 22:39
    y77
    Poziom 2  

    Witam
    Na płytce od wentylatora Dospel POLO4 WCH (z wyłącznikiem czasowym i higrostatem) spalił się - no właśnie nie bardzo wiem co. Niestety wyleciała ścianka na której były parametry (została tylko końcówka: 33). Może ktoś ma schemat tej płytki lub jest w stanie powiedzieć co to jest. Aby dobrze zobrazować problem załączam zdjęcia.

    Dospel POLO4 WCH - co to za tyrystor? triak?
    Dospel POLO4 WCH - co to za tyrystor? triak?
    Dospel POLO4 WCH - co to za tyrystor? triak?

    0 5
  • #2 11 Wrz 2009 01:15
    maxxmaxx
    Poziom 19  

    Witam.
    W podobnym wentylatorze (z wyłącznikiem czasowym) jest wstawiony ZO125.
    Myślę, że możesz zastąpić go jakimkolwiek triakiem np ZO107, ZO607, MAC 97- te często stosowane są w modułach do pralek sterują np zaworami.
    Pozdrawiam maxxmaxx.

    -1
  • #3 05 Paź 2009 16:02
    Elkowiec
    Poziom 10  

    T

    Dodano po 7 [minuty]:

    To jest triak Z0103MN (Ig=3mA, It=1A, Ut=600V).

    A możesz podać jaką wartość ma rezystor 2W na wejściu fazy przed diodą ?
    Ten mi się spalił i nie wiem czy to 22k czy 2,2k.

    Czy mógłbyś dorzucić fotki spodniej części płytki (tej z montażem SMD) ?

    Dzięki za ewentualną pomoc.

    Pozdrawiam
    Elkowiec

    P.S.
    Sorki za poprzedniego posta, omsknęło mi się :|

    0
  • #4 05 Paź 2009 19:02
    y77
    Poziom 2  

    Dziękuję za pomoc, ale niestety okazało się że na silniku było zwarcie i po wymianie triaka wszystko na nowo się spaliło.
    Elkowiec z ogromną chęcią zrobiłbym zdjęcia ale niestety cały wiatrak poszedł na śmieci.

    Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 14 Kwi 2011 20:16
    szansa
    Poziom 11  

    Odkopuję bo walczę z takim wentylatorem. Wysypał się w łazience.

    Rezystor 2W to 22k

    Wymieniłem triak
    Wymieniłem LMa a nadal na silnik podawane jest około 120-130V, jakby jedna połowa przebiegu. Silnik się nie kręci, nie mam oscyloskopu aby się upewnić czy jest tam 1/2 sinusa :-)

    Triak MAC95 jest pasującym.
    LM to LM324N

    Może przy weekendzie dokopię się co poleciało

    Pozdrawiam

    Tomek

    0
  • #6 18 Kwi 2011 13:27
    Elkowiec
    Poziom 10  

    Tomek !

    Sprawdź ścieżki pod LM324, u mnie któraś była upalona.

    Pozdrawiam
    Elkowiec

    0