Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AEG Lavamat 47080 - nie płucze poprawnie

krecik2003 11 Sep 2009 10:27 1554 4
    krecik2003
    Level 13  
    Witam,

Zaczne od opisu problemu: Zdarza sie dosc czesto ze pralka wypierze ale ubrania wyciagniete z pralki sa jeszcze jakby troche sliskie po proszku. Tak jakby nie byly wyplukane do konca.

Co juz zrobilem:
    Otworzylem pralke, sprawdzilem droznosc weza odplywowego. Pompke wody na krotko - wszystko dziala. Znalazlem zatkane kamieniem dwie rurki (o srednicy palca) ktore wychodza z obudowy filtra sprzed pompki wody. Jeden z nich szedl z powrotem do bebna, drugi do zasobnika. Po tym zabiegu, poprawilo sie znacznie. Ale i tak problem wraca. Popatrzylem wczoraj jeszcze raz na te rurki ale sa drozne. Sprawdzilem dodatkowo deflegmator - tez OK. Elektrozawor na krotko - pranie wstepne i zasadnicze - woda tryska jak trzeba. Nie wiem co jeszcze mozna sprawdzic - niewiele zostalo. Chyba ze jeszcze hydrostat?

Prosze o pomoc jakby ktos wiedzial co jeszcze moze powodowac takie objawy.
    superoki
    Level 14  
    Na pewno nie zaszkodzi sprawdzić układu hydrostatu :)
    krecik2003
    Level 13  
    Dobra, zatem cd. informacji z placu boju
    Droznosc rurki hydrostatu sprawdzona. Ale pokusilem sie o wymontowanie go z pralki i co sie okazalo: jest trojstopniowy, sprawdzalem omomierzem dmuchajac i zalaczajac po kolei sekcje.
    1 sekcja ma 3 styki (dwa z nich normalnie zwarte) - przelacza dobrze
    2 sekcja 2 styki normalnie rozwarte - przelacza dobrze
    3 sekcja 3 styki (i uwaga tutaj niespodzianka - 2 z 3 stykow zwarte CALY CZAS bez wzgledu na sile dmuchania) pozostaly styk przelacza dobrze
    Wyglada mi to na uszkodzenie.

Wie ktos gdzie mozna nabyc nowy hydrostat? Oznaczenie 325-04 7930070 146152225
    Czy zostaje mi autoryzowany serwis czy sa jakies normalne ceny w innym
    superoki
    Level 14  
    Hydrostat kolego dostaniesz w każdym sklepie z częściami AGD :)
    krecik2003
    Level 13  
    Niestety pudlo. Tak ma byc - hydrostat ma te 2 styki wewnetrznie zwarte. Szukam dalej...

BTW moglby mi ktos wyjasnic jak dziala pobieranie wody, tzn elektrozawor ma 2 cewki a zasobnik 3 kieszenie. Jak wybiera komore zasobnika za pomoca tylko 2 cewek?