Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowarka MW 6288 GS - migająca dioda podczas ładowania

mummle 11 Wrz 2009 13:38 21203 5
  • #1 11 Wrz 2009 13:38
    mummle
    Poziom 2  

    Mam takie pytanko, czy ktoś używał tej ładowarki? Zgodnie z instrukcją do ładowarki proces ładowania sygnalizuje czerwona dioda świecąca stałym światłem. Po naładowaniu świeci na zielono. A moja ładowarka albo świeci, albo miga czerwoną diodą.
    Przetestowałem opcję rozładowania i ładowania - zadziałało prawidłowo.
    Spróbowałem ponownie z drugim akumulatorem - migała.
    Po jakimś czasie ponowiłem próby.
    Wsadziłem jedno ogniwo do ładowania - ładuje, ładnie sygnalizuje stałym światłem.
    Dołożyłem drugie - po minucie zaczęła pulsować dioda.
    Zamieniłem miejscami - migają obie diody.
    Normalnie, jak mam fart ładuje akumulator ok 4-6 godzin. Kiedy jednak ładowarka wchodzi w stan "migający" po 8 godzinach wciąż miga, a zielonego światełka nie mogę się doczekać.

    O co może chodzić? Nigdzie nie znalazłem informacji co oznacza migająca dioda.

  • #2 03 Lis 2009 18:45
    A.H.
    Poziom 12  

    Witam! Ja mam taką ładowarkę ale takiego ojawu nie zauważyłem, natomiast mam 2 akumulatorki które wogóle nie chcą się zacząć ładować tzn nie świeci się żadna dioda. A przy okazji mam pytanie czy funkcja Discharge dotyczy tylko prawego złącza ładowarki bo tak jest napisane w instrukcji....?? Szukam też porządnego opisu!

    Dodano po 3 [godziny] 49 [minuty]:

    Witam! Ustaliłem jeszcze że ta ładowarka to "jakaś" kopia chyba ładowarki P9-2 VOLTCRAFT. Dalej jestem zainteresowany instrukcją a może i schematem! Może ktoś wie coś więcej.... czekam

  • #3 07 Lis 2009 20:31
    kwak
    Poziom 1  

    Mam ten sam problem, i nic na ten temat nie mogę znalesć.
    mianowiecie posiadam 2 takie ładowarki i aku 2x Tronic 8,6V 200mAh i 2x Batimex 9,6V 200mAh, i dzieją się dziwne rzeczy.
    2 baterie Tronic ładowały sie razem w jednej ładowarce, jedna się naładowała(swieciła na zielono), a druga zaczeła migac na czerwono - wyciągnąłem i wsadziłem ponownie po kilkunastu minutach ładowania zapaliła się zielona,
    natomiast aku Batimex 9,6V po niby naładowaniu (na mierniku okolo 9,5V) migaja na czerwono i wyciagnięcie nic nie pomaga dalej zaczynaja migac na czerwono. moim zdaniem ładowarka ma problem z rozpoznaniem poj Aku i zamiast przejsc w tryb podtrzymywania aku, przestaje ładowac.

    Cytat:
    Discharge dotyczy tylko prawego złącza

    tak dotyczy jednego złącza "B"

    PS do baimex 9,6V sa jakies dedykowane ładowarki ale czas oczekiwania 6 tyg zmusił mnie do kupiena Emosa niewiem czy to dobry wybór, mam nadzije ze aku beda sie dobrze sprawdzały przy użyciu tej ładowarki

  • #4 07 Lis 2009 21:10
    A.H.
    Poziom 12  

    No u mnie też dzieją się ciekawe historie z tą ładowarką. Niby pisze że ładuje akumulatory NI-Cd i Ni-Mh a np. u mnie ładuje poprawnie akumulator NI-Mh i kontrolki zapalają się tak jak jest w opisie a po włożeniu akumulatorka Ni-Cd nic się nie zaświeca. ( A akumulatorek się ładuje) i nie wiadomo kiedy jest naładowany... czyste kino tak że to nie jest jakaś super ładowarka raczej przeciwnie.

  • #5 11 Lis 2009 20:20
    mummle
    Poziom 2  

    Część objawów ustąpiła po przeczytaniu instrukcji, czyli... wpiąć ładowarkę, wpiąć aku.
    Nadal zdarzają się sytutacje gdy miga na czerwono, ale z tego co zauważyłem dzieje się tak prawdopodobnie gdy aku jest naładowane i chcemy je doładować. Ładuję GP 9,6/170 i Batimexy 9,6/200. Objawów jak wasze raczej nie zauważyłem.

    Tak czy owak skuszę się na ładowarke Batimexu. 4 sloty przyspieszą ładowanie 8 akumulatorów przed strzelankami :)

  • #6 14 Lis 2009 09:51
    Artek_łódź
    Poziom 17  

    Z podobnym problemem udałem się kiedyś do elektryka. Pokazałem mu moją ładowarkę firmy Energizer i mówię, że zamiast zielonego światła otrzymuję migające czerwone. Facet rozebrał ładowarkę, sprawdził każdy jej element a lampka jak migała tak migała. Wiecie co się okazało? Jedna z baterii był już na tyle zużyta, że nie dało się jej w pełni naładować, stąd procesor w niej zawarty sygnalizował awarię/brak baterii, a że łądowarka nie dała rady ładować jednej sztuki – baterie ładowały się do czasu pojawienia się migającej lampki :) Odnośnie akumulatorków to miały ponad 4 lata i nie były nigdy używane. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że jak się nie ładuje akumulatorków to tym wcale nie przedłuża się im żywotności...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME