Witam serdecznie,
chciałbym wam przedstawić moją świeżo ukończoną konstrukcję. Zbudowałem stację lutowniczą ponieważ moja poprzednia lutownica była już lekko zniszczona, niestety nie była ona dobrej jakości i grot razem z grzałką były do wymiany już po krótkim czasie użytkowania.. Stacja lutownicza zawiera rączkę lutownicy taką jaka jest w modelach SL 10/20/30. Grot jest dobrej jakości, jest wystarczająco lekka..
Program do tej stacji lutowniczej napisałem w BASCOMIE, w celu zmierzenia napięcia mikrokontroler korzysta z wbudowanego 10 - bitowego przetwornika A/C. Napięcie podane na przetwornik A/C jest wstępnie wzmocnione x 100 przez wzmacniacz operacyjny, dzięki temu uzyskujemy maksymalną rozdzielczość przetwornika – przy 22mV na wyjściu termopary mamy 2.2V na wyjściu wzmacniacza operacyjnego. Jako przelicznik temperatury z wyjścia termopary zastosowałem mnożnik napięcia zmierzonego przez przetwornik A/C, co prawda to nie jest najdokładniejsze określenie temperatury grota lutownicy, ale dla moich potrzeb w zupełności wystarcza. W wolnym czasie pewnie dopracuje to oprogramowanie wprowadzając kompensację temperatury zimnego końca termopary oraz sygnał PWM, choć i bez tego dokładność jest w zupełności wystarczająca, to jest lutownica – tu nie chodzi o 5 stopni w tą czy drugą stronę. Oczywiście udostępniam kod źródłowy który każdy może sobie przystosować dla siebie czy chociaż poprawić. gdy zacząłem projektować układ elektroniczny natknąłem się na artykuł w EP o stacji lutowniczej, schemat mi się spodobał miał praktycznie wszystko to co ja potrzebowałem, dlatego moja wersja stacji lutowniczej jest oparta na tym właśnie schemacie ideowym.
Stacja posiada również detektor wykrywający przejście fazy przez zero, dzięki temu gdy temperatura grota spadnie poniżej nastawionej to triak załączający zasilanie grzałki zostanie wysterowany dokładnie w momencie kiedy faza zasilania przechodzi przez zero, dzięki temu nie ma gwałtownych wzrostów prądów które powodują zakłócenia.
Do ustawiania temperatury mamy dwa przyciski GÓRA i DÓŁ oraz przycisk UŚPIENIE który służy do przejścia w stan wstrzymania, po naciśnięciu tego przycisku nastawa zmienia się na 130 stopni. Po kolejnym naciśnięciu powraca normalny tryb pracy i również nastawa powraca do poprzedniej. Stację możemy w każdym momencie wyłączyć, po włączeniu ustawiona jest nastawa taka jaka była bezpośrednio przez jej wyłączeniem. Na wyświetlaczu wyświetla nam się przez cały czas bieżąca temperatura grota oraz temperatura jaka jest nastawiona. W trybie uśpienia wyświetla się jedynie temperatura bieżąca oraz napis UŚPIENIE. Gdy grzałka pracuje na panelu przednim świeci się dioda czerwona LED.
Płytka została wykonana metodą termotransferu, zastosowałem wyświetlacz 2x16 znaków który wystarczy w nadmiarze do wyświetlania podstawowych parametrów (temp. grota i temp. nastawy). Umieściłem również wentylator chłodzący 12V, który podłączyłem na 5V dzięki czemu pracuje wolniej i ciszej, taka prędkość w zupełności wystarczy aby lekko ochłodzić radiatory znajdujące się na płytce. Nie ma elementów które by się mocno grzały, triak załączający pracę grzałki nawet podczas pracy jest jedynie lekko nagrzany. Panel zaprojektowany w Corelu, wydrukowany i przykryty warstwą plexi. Całość mieści się w obudowie po zasilaczu komputerowym. Płytka drukowana jest przytwierdzona do dolnej części obudowy małymi kątownikami i jest w pozycji pionowej, dzięki czemu nie zajmuje ona dużo miejsca i całość wygląda estetycznie.
Zdjęcia:

Schematy:

Pozdrawiam!
Cool? Ranking DIY