Halo.,Przedstawiam moj zasilacz warsztatowy.Jest troche inny bo wlasciwie sklada sie z dwoch.30V/5A i symetrycznego -15V/+15V-3A.
1. Obydwa zasilacze maja regulacje ograniczenia pradowego sygnalizowana diodami LED.
2. Regulacja temperaturowa wentylatora schladzajacego obudowe na ATiny13.
3. Automatyczne przelaczanie uzwojen transformatora.
Zrodlem do zastosowanych rozwiazan byla dla mnie Elektroda.Moj zasilacz jest wlasciwie wynikiem zastosowania i w niewielkim stopniu przerobionych juz istniejacych rozwiazan,ktore sa ze soba polaczone tak zeby spelnic pokladane oczekiwania tworcy ,czyli moje.
Zalaczam plik wszystkich schematow,PCB i czesciowo niezbednych opisow i zrodel potrzebnych w budowaniu tego zasilacza,jak i plikow Eagla, bo wszystko jest w Eaglu.I tu musze dla niektorych cos wyjasnic.W Eaglu PCB sa zrobione automatycznie,z uwagi na to ze takie programy tez nie sa doskonale,i nie zawsze mi odpowiadalo prowadzenie sciezek - to PCB sam wykonalem recznie i zawarte sa w Ordnerach "PLYTKA".Te PCB sa gotowe do wydruku i zastosowania / u mnie wszystko sprawnie dziala/,chociaz wykonane sa niezgodnie z zasadami Eagla.Eagle moze meldowac bledy.
W przypadku jeszcze jakichs niejasnosci sluze wyjasnieniami.
Jeszcze gwoli wyjasnien ,napisy sa w jezyku niemieckim z tego powodu ,ze mieszkam w niemczech,i pisownia nie ma polskich znakow interpuncyjnych iniektorych spolglosek,dlatego wyglada to jak by pisane z bledami.Przepraszam.
Jerzy
Cool? Ranking DIY