Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny szerokopasmowe na SPH-60X

megabit 12 Sep 2009 21:01 25373 20
  • Kolumny szerokopasmowe na SPH-60X

Projekt jest zaczerpnięty z niemieckiego pisma Klang+Ton nazwanego Cheap Trick 193 (CT193). Inną nazwą kluczową pod którą można je znaleźć w internecie to "one way ticket"

Przechodząc do opisu moich kolumn:

Pomysł zrodził się z potrzeby posiadania dobrych kolumn, bo właściwie takich nie miałem (poza jakimiś badziewnymi soniakami od miniwieży). Postawiłem na w sumie eksperymentalny projekt, bo nie widziałem na forach tego projektu wykonanego przez kogoś innego.

Obudowy zostały wykonane z płyty MDF 18mm którą przycięto mi bardzo precyzyjnie w zakładznie stolarskim. Ścięcia krawędzi musiałem wykonać sam.

Tak wygląda wykonana do połowy jedna kolumna:

Płyty zostały połączone klejem, oraz skręcone.

Przyszedł czas na wykonanie filtrów do kolumn. Na jeden filtr składają się:
    2 rezystory 22om/10W, kondensator 5,6uF i cewka 1,8mH

Tu wykonane na kawałkach laminatu:

Wracając do samych głośników, siedzą tam SPH-60X, które zgodnie z projektem mają doklejone magnesy

Kolumny zostały wygłuszone na górnej ściance gąbką "palczastą" a na bokach wełną owczą

Następnie zostały porządnie sklejone, skręcone, pouszczelniane a następnie wyszlifowane, by przygotować je do fornirowania.

Użyty fornir to palisander. Klejony na pattex moment, poszła prawie cała puszka, a ja naprawdę nieźle nawdychałem się tego smrodu.

Następnie kolumny pomalowane 5 razy lakierem poliuretanowym (po każdym malowaniu szlifowane) Kolumny wyglądają naprawdę świetnie.

ODSŁUCH:

Dokładnie tak jak pisano w internecie, te kolumny potrzebują kilkudziesięciu godzin rozegrania. Niskie częstotliwości naprawdę zaskakują (jak na taki mały głośniczek) środek również bardzo dobry. Góra w tych kolumnach wymaga dotarcia i dopiero po tych kilkudziesięciu godzinach jest dobrze.

Podsumowując jestem naprawdę zadowolony z tych kolumn, grają bardzo ładnie i soczyście.

KOSZTY:

MDF - 40zł
    Głośniki SPH-60X - 200zł
    Magnesy SPM-90 - 142zł
    Cewki - 75zł
    Kondensatory - 17zł
    Rezystory - 12zł
    Kable - 20zł
    Terminale - 30zł
    Pianka - 10zł
    Wełna - 32zł
    Fornir 70zł
    Kleje - 50zł
    Lakiery, pędzle, papiery ścierne, rozpuszczalniki - 60zł
    Przesyłki - jakieś 40zł

= koło 800zł

Na koniec mała galeria.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    megabit
    Level 18  
    Has specialization in: lampy elektronowe
    megabit wrote 336 posts with rating 302, helped 6 times. Live in city Poznań. Been with us since 2005 year.
    Anonymous
    Anonymous  
    megabit
    Level 18  
    Zależy co kto szuka. Dla niektórych dobry bas to subwoofer 1000Wat w golfie. Dla mnie dobry bas to taki który powoduje że w muzyce (nie mylić z pseudo-muzyką) wszystko jest na swoim miejscu. I to właśnie zapewniają te kolumny :) Nic w pokoju nie skacze, ale czuć go ciałem.
    starostek
    Level 11  
    Ciekaw jestem jakie dobrales cewki do zwrotcicy....
    megabit
    Level 18  
    starostek wrote:
    Ciekaw jestem jakie dobrales cewki do zwrotcicy....

Primo to nie jest zwrotnica tylko filtr, w końcy tu siedzi jeden głośnik i nie ma czego rozdzielać :D. Paramerty filtru były podane w Klang+Ton.
    amadeo93
    Level 11  
    konstrukcja interesująca ciekawi mnie tylko jedno czy ten bas refleks u dołu nie świszczy zbytnio przy silniejszych basach?
    megabit
    Level 18  
    amadeo93 wrote:
    konstrukcja interesująca ciekawi mnie tylko jedno czy ten bas refleks u dołu nie świszczy zbytnio przy silniejszych basach?

Niczego takiego nie zauważyłem.
    jacus0
    Level 12  
    Kolumny bardzo dobre, sam miałem takie robić jednak wybór padł na Fostexa FE126E :) Jak je skończe to również umieszcze na forum (2-3tyg.)

Czym je zasilasz i jakie źródło?
    Tomq
    Level 38  
    Bardzo interesująca konstrukcja, przyznam szczerze, że mnie też kręcą szerokopasmowce. Podobno oferują swietną stereofonie i łądnie brzmienie gitar. Mógłbyś napisać coś więcej o wrażeniach odsłuchowych?

Co do wyglądu - trochę "vintage", ale o gustach się nie dyskutuje, widzę, że wykonane bardzo starannie, jeśli mógłbyś to porposze jescze kilak fotek w dziennym świetle (te ostanie to chyba z lampą błyskową robione..)

Co do basu i muzyki (pseudomuzyki) - doskonale Cię rozumiem, też uważam, że bas to tylko cześć pasma akustycznego, a nie materiał do podniecania się.

Gdzie kupiłeś głośniki? Eksperymentowałeś z wytłumieniem, czy zestaw grał od razu na obecnym? Z jakim wzmacniaczem grają?
    megabit
    Level 18  
    Wrażenia odsłuchowe bardzo pozytywne, trzeba pokombinować z ustawieniem, bo grają dość punktowo. Gitary rzeczywiście ładnie brzmią, bo właściwie słucham tylko muzyki z tym instrumentem :D

Wytłumienie zmieniałem, lecz dołożenie dodatkowego rulonu za głośnikiem osłabiło niskie częstotliwości i nieznacznie pogorszyło górę.

Właśnie uruchomiłem małego lampowca z końcówką na jednej EL95/kanał co daje około 2W mocy. Do codziennego słuchania wystarcza, ale chyba zrobie coś mocniejszego.
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Świetna konstrukcja starannie wykonana. Piękny fornir. Lubię egzotyczne gatunki. Sukupira, palisander, zebrano to jest to.
    Dobrze, że zwróciłeś uwagę na to, że w projekcie jest doklejony magnes. :idea:
    jacus0 wrote:
    Kolumny bardzo dobre, sam miałem takie robić jednak wybór padł na Fostexa FE126E ...

Proponuję wykonać projekt "horna" z b-r. W obudowie b-r głośnik marnuje się.
    http://www.troelsgravesen.dk/FE126E_files/fe126e_encl.pdf

P.s.
    Pozwoliłem sobie na przeniesienie konstrukcji do odpowiedniego działu.
    megabit
    Level 18  
    Dziękuję za wyróżnienie

Również myślę nad tym fostexem, oczywiście również w obudowie horn, ale roboty z tym będzie naprawdę sporo. Gdzie można kupić ten głośnik?
    Szukałem w góglu ale nie znalazłem - czy jest gdzieś zaprezentowany gotowy taki horn?

EDIT: Jest bardzo dobrze, kolumny na lampowcu pokazują pazury. "Welcome to the machine" Pink Floyd'a wywołało ciarki na plecach :D
    Hefajstos
    Level 35  
    Dodałbym do nich dobrą kopułkę ciętą filtrem 1. rzędu. Przybędzie przestrzeni i "lekkości" brzmienia. Osobiście uważam, że dotarcie następuje w głowie słuchacza - sprawdzone kilkadziesiąt razy...

--
    pozdrawiam
    Hefi
    mwsk86
    Level 10  
    Czy można zastąpić ten głośnik na inny nie zmieniając obudowy ? Np. TVM ARX130
    mwsk86
    Level 10  
    Posiada ktoś schemat tego filtra RLC ? Nie chce czegoś popsuć przypadkiem.
    zagert99
    Level 11  
    Witam, też sobie zbudowałem kolumne, ale jeszcze nie mam zwrotnicy, więc tak, mam rezystory, kondensattory i płytke, ale nie wiem gdzie kupić taką cewkę ?

Pomocy ! Pomóżcie mi , wiecie gdzie kupić taką cewkę ??
    dabyl
    Level 12  
    Na przykład Polink (największy wybór), Grelton, Loudspeakershop, STX, ZapAudio (te trzy ostatnie prawdopodobnie dystrybuują cewki z Polinka) i kilka innych.