Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka Whirlpool ADG6340 błąd F6

Maxiumus 13 Wrz 2009 08:25 12368 5
  • #1 13 Wrz 2009 08:25
    Maxiumus
    Poziom 2  

    Witam,
    mam problem z błędem F6 w zmywarce ADG6340: Przyczyny to jak znalazłem:
    F6
    water tap closed (only indicated after start of the active test program)
    water valve (WV1)is switched on but flow meter (FM)sends no impulses(less than 10 imp. in 10 sec.)and the water indicator (WV1) is off (empty)
    -water tap closed
    -water inlet hose blocked
    -water inlet valve (WV1) defective
    _flow meter (FM)defective (leads to FM failure)

    Sprawdziłem dopływ wody i właściwe ciśnienie - nawet z ominięciem elektrozaworu na węzu, nic nie jest zagięte, zamknięte.
    Rozebrałem boczny element 7116 z przepływomierzem FM, podaje impulsy na omomierzu, nie wiem, czy 10 na 10 sekund, ale jak nie jest sklejony, to zakładam że podaje.
    Po rozebraniu modułu, odpięciu i podpięciu wszystkich styków nagle zaczyna chodzić i po 2-3 dniach znów błąd.

    Czy ktoś ma jakis pomysł? Prosze o pomoc.

    1 5
  • #2 14 Wrz 2009 15:46
    Jasxx
    Poziom 21  

    F6 - zewnętrzny zawór wody zamknięty.
    - Sprawdź ciśnienie wody, zbyt wolne jej nalewanie do zmywarki też może być błedem.
    - Sprawdź poprzez otwieranie drzwi co chwilę, czy poziom wody w zmywarce rośnie.
    - Sprawdź wyłącznik membranowy, możliwe, że proces wypompowywania odbywa się u niego bezbłędnie, jednak podczas nalewania wody nie sygnalizuje jej obecności.

    Skoro po wypięciu i ponownym wpięciu styków zmywarka działa przez 2-3 dni proponuję jeszcze proponuję ich sprawdzenie.

    Wykonaj program testowy, czy zachowa sie tak samo?

    0
  • #3 21 Wrz 2009 09:42
    Maxiumus
    Poziom 2  

    Podłączyłem ponownie wąż do elektrozaworu (podejrzewałem zatkany lub nieotwierający się elektrozawór) i zmywarka ruszyła. W zasadzie bez powodu. To jest w tej usterce najbardziej denerwujące. Póki co problem nierozwiązany ale sprzęt chodzi.

    0
  • #4 19 Lut 2011 12:48
    Maxiumus
    Poziom 2  

    Po 2 latach problem wrócił. Identyczny błąd: F6. Zmywarka nabiera wody, po czym czeka i pojawia się błąd F6. Fizycznie nabiera wody.

    Sprawdziłem:
    1. Wyłącznik membranowy W1 czysty i zmienia stan styków - 3 szare przewody, jeden NO, drugi NC, po nalaniu wody oba styki są przełączone.

    2. Flowmeter FM: wymieniony kontaktron, zlicza impulsy, przy zamkniętej wodzie błąd pojawia się od razu. Czyli impulsy są zliczane.

    3. Elektrozawór VW1 na wlocie cicho brzęczy, ale przepuszcza wodę. Przy ominiętym elektrozaworze i podłączeniu wody bezpośrednio do zmywarki dochodzi do zalania dolnej płyty - przelanie wody i błąd F2, ale mycie nie rusza.

    Jakieś pomysły ?

    1
  • #5 16 Wrz 2014 16:52
    wojzie2022
    Poziom 8  

    u mnie podobna sprawa - zmywarka ADG 3556 - usterka zniknęła samoistnie po przestawieniu zmywarki i wróciła po miesiącu.Dziś to próbowałem naprawić - też się znowu samo naprawiło.Sprawdziłem - podobny komunikat pojawia mi się jak zakręcę kurkiem wodę do zmywarki.

    ehh nie zauważyłem że to stary temat : to będzie przydatny dal innych użytkowników (może)

    2
  • #6 16 Wrz 2014 23:49
    gumasek
    Poziom 13  

    Witam . Miałem podobny przypadek i po porawieniu stykow przy kostce do elektrozaworu problem zniknął .
    Pozdrawiam

    0