Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Sat. L300-17M i Win7 - poszukuję sterowników i oprog

Kolorowa 13 Sep 2009 11:51 4694 19
    Kolorowa
    Level 12  
    Witam
    Ostatnio oddałam laptop do Serwisu , miały być załatane jakieś dziury, bo połączenie z internetem przerywało i powiedzieli, że to wina komputera.
    Laptop trafił do mnie z powrotem z nowym systemem Windows 7. Podobno nic się nie dało zrobić i konieczny był reset systemu. Wszystkie pliki przepadły. Kompletna porażka...
    Ale najgorsze jest to, że nie ma żadnych programów firmowych od Toshiby, (w sumie innych też nie ma) Nie działa mi roll-on na touchpadzie, nie ma żadnego programu obsługującego kamerę, w ogóle nie ma żadnych programów oprócz tych najbardziej podstawowych typy Paint czy Notatnik. Pamiętam, że czasem korzystałam z programów Toshiby, wiem, że były potrzebne ale nie wiem jak się nazywały i do czego były, więc nie za bardzo wiem czego szukać. (Pamiętam tylko teraz Movie Maker - do robienia prostych filmików, ale to chyba od Visty...) Komputer jest czysty jak łza.

Skąd mam wziąć potrzebne programy, sterowniki, wtyczki, nie wiem które są odpowiednie dla mojego modelu komputera. Kupiłam go z już wgraną Vistą, nagrałam płytę tą co przywraca ustawienia fabryczne, ale teraz jak mam Windows7 to ona jest do czegoś potrzebna?
    Jest jakiś bezpłatny i najlepiej legalny odpowiednik do Microsoft Office? (albo nawet sam Word) Nie mam teraz nawet czym dokumentów otworzyć...

Proszę o jakiekolwiek wskazówki,
    pozdrawiam.
    Patmar1
    Level 13  
    http://uk.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_drivers_bios.jsp?service=UK

Wpisz marka , model itd. i tam powinno ci znalesc , jednak nie jestem tego pewny. Spróbowac zawsze można. Tylko nie zmieniaj na poland , ma byc na UK bo na polskim nie znajdzie.
    Kolorowa
    Level 12  
    Dziękuję bardzo :)
    Znalazłam to o czym mówiłeś. Uzupełniłam tam pola o które prosili i wykryło 40 sterowników.
    Mam je po kolei każdy z osobna pobierać, zapisywać na dysku i instalować?
    I jeszcze jedno pytanie, jak mam teraz Windows 7, to sterowniki dla Visty 32 będą dobre?
    Anonymous
    Anonymous  
    ak6
    Level 31  
    W Windows 7 jest menadżer urządzeń (tak samo działa jak w Viście). Sterowniki od Windows Vista w większości pójdą na Windows 7. Tak się tylko zastanawiam jakim prawem zainstalowano ci w serwisie (legalnie) Windows 7 skoro jego dystrybucja w Polsce rusza 22 października? I nie chodzi mi tu o brak możliwości technicznych, bo te akurat są tylko o legalność. A może zainstalowano ci wersję RC, która coś koło marca przyszłego roku będzie resetowała twój komputer?
    Kolorowa
    Level 12  
    Toshiba Satellite PSLBOE
    Pobrałam pierwszy lepszy sterownik i co? Nie mogę go otworzyć... Potrzebny mi win zip? Nic nie ma w tym komputerze teraz...
    Anonymous
    Anonymous  
    Kolorowa
    Level 12  
    Co do legalności mojego oprogramowania to nie mam pojęcia, ale jak w serwisie to zrobili to myślę, że wszystko jest zgodne z prawem. W sumie to po raz pierwszy zobaczyłam Windows 7 właśnie w moim komputerze. O wygaśnięciu czegokolwiek nikt mi nic nie powiedział. Może bał się mojej reakcji, na to że po raz drugi będę musiała resetować system i znów stracę wszystkie pliki. Chyba zacznę wszystko zapisywać na płytach...
  • Helpful post
    ak6
    Level 31  
    Nie będę się wypowiadać na temat tego serwisu ale jak laptop trafia do naprawy bo zacina się internet a wraca do klienta wyczyszczony z danych i do tego z zainstalowanym systemem, którego jeszcze oficjalnie nie ma to musi to być mocno podejrzane.
    Tu masz darmowy program, który pójdzie ci na Win7 i poradzi sobie z rozpakowywaniem plików. A do tego jest po Polsku.
    http://www.dobreprogramy.pl/Zip,Program,Windows,12559.html
    Kolorowa
    Level 12  
    Mam już WinRar. Chyba zainstalowałam właśnie Acoustic silencer. Mam tak wszystkie 40 sterowników instalować? Nie wiem, które są bardziej a które mniej potrzebne. Jeśli będę miała za dużo sterowników, może to mieć negatywny wpływ na pracę komputera?
    7-Zip też zainstalowałam.
  • Helpful post
    ak6
    Level 31  
    Nie ma potrzeby instalowania wszystkich sterowników. Instaluj tylko potrzebne (czyt. jeśli coś nie działa)
    A zacznij od chipsetu.
    Sprawdź jeszcze z ciekawości którą wersję systemu Windows 7 ci zainstalowali?
    Kolorowa
    Level 12  
    Ok, chipset zainstalowany. Teraz może przejdę do touchpadu. A Pełna nazwa systemu to Windows 7 Ultimate. Tak jest przynajmniej w Panelu sterowania. System jest w języku angielskim, w serwisie powiedzieli, że nie ma jeszcze wersji polskojęzycznej, ale angielska jest lepsza, wiec powinnam się cieszyć.
    ak6
    Level 31  
    Kolorowa wrote:
    w serwisie powiedzieli, że nie ma jeszcze wersji polskojęzycznej, ale angielska jest lepsza, wiec powinnam się cieszyć.

Oni cię w konia robią.
    Wejdź w menu start i kliknij na uruchom. Tam wpisz winver.exe i naciśnij enter. Napisz jaką masz kompilację systemu a powiem ci do kiedy będzie chodził.
    Kolorowa
    Level 12  
    Oto co zobaczyłam:

To znaczy, że pewnego dnia mój komputer się wyłączy i będę musiała znowu resetować system? Ale jak? Recovery Disc z Vistą będzie tu potrzebny?
    mat_ed
    Level 43  
    To znaczy, że po tym okresie, albo wcześniej, będziesz musiała zakupić Windows 7 - jeśli dalej chcesz z niego korzystać, albo po prostu zainstalować inny system np. Vistę z recovery.
    Ograniczenie dotyczy wszystkich użytkowników Win7, którzy pobierali wersje testowe od Microsoftu.
    ak6
    Level 31  
    Tak jak podejrzewałem. Nie dość, że dali ci wersję RC Windows, która wygaśnie w twoim wypadku 2 marca 2010 o godzinie 01.59 to jeszcze kłamią, że nie może być po polsku. W windows Update znajdziesz między innymi polski lip, po którego zainstalowaniu będziesz miała system PL.
    Co do całej reszty - nie komentuje.
    Kolorowa
    Level 12  
    No nie... To może ja już lepiej sama znowu zainstaluje Vistę z tej Recovery Disc, póki jeszcze nie mam nic ważnego na dysku. Tam już wszystkie sterowniki i programy powinny być, jak dawniej. Ale jak znowu łącze internetowe będzie przerywać, to Facet z serwisu znowu będzie się darł, że nie znam się a działam. Ale w d***** go mam.

To jeszcze takie pytanie,na przyszłość, jeśli się już zdecyduje: jak włożę tą płytę to sama mnie pokieruje co i jak trzeba zrobić? W reinstalowaniu systemu jest coś bardzo trudnego?
  • Helpful post
    mat_ed
    Level 43  
    W Internecie jest cała masa opisów instalacji systemu Vista. Pierwszy przykład:
    http://www.centrumxp.pl/WindowsVista/1194,1,Instalacja_Windows_Vista.aspx

Instalacja z recovery nie odbiega zbytnio od standardowej instalacji. Powinnaś sobie poradzić.

Po włożeniu płyty i ustawieniu bootowania w biosie, proceso powinien się rozpocząć, o ile panowie serwisanci nie naruszyli partycji.
    Kolorowa
    Level 12  
    Hmn... Zmienili chyba pojemność, mam 2 dyski i wydawało mi się, że ten drugi był mniejszy, a teraz są mniej więcej równe. Mam nadzieję, że mimo iż w tym grzebali niczego nie popsuli... W końcu to jest serwis! Powinni tam pracować specjaliści, chociaż wiem, że jeden z pracowników był na studiach prawniczych i z informatyką ma niewiele wspólnego, no chyba, że zrobił kurs doszkalający, czy coś w tym stylu.
    Poczekam jeszcze z instalacją Visty. Mogę to zrobić w każdej chwili. Na razie będę się bawić z Windows7.
    Dziękuję za pomoc:)
    tzok
    Moderator of Cars
    Kolorowa wrote:
    Witam
    Ostatnio oddałam laptop do Serwisu , miały być załatane jakieś dziury, bo połączenie z internetem przerywało i powiedzieli, że to wina komputera.
    Laptop trafił do mnie z powrotem z nowym systemem Windows 7. Podobno nic się nie dało zrobić i konieczny był reset systemu. Wszystkie pliki przepadły. Kompletna porażka...(...)
    Komputer jest czysty jak łza.

Skąd mam wziąć potrzebne programy, sterowniki, wtyczki, nie wiem które są odpowiednie dla mojego modelu komputera. Kupiłam go z już wgraną Vistą, nagrałam płytę tą co przywraca ustawienia fabryczne, ale teraz jak mam Windows7 to ona jest do czegoś potrzebna?
    Skoro masz tę płytę to możesz z niej zainstalować, a właściwie przywrócić dysk do stanu fabrycznego. Będziesz miała oryginalną Vistę wraz z kompletem sterowników i całym oprogramowaniem od Toshiby. Obecnie wgrana wersja Windows 7 to wersja testowa, ograniczona czasowo... zmień serwis.

Kolorowa wrote:
    Jest jakiś bezpłatny i najlepiej legalny odpowiednik do Microsoft Office? (albo nawet sam Word) Nie mam teraz nawet czym dokumentów otworzyć..
    Niby jest OpenOffice 3 (jeśli już to polecam dystrybucję UX-Systems), ale jakoś nie mam do niego przekonania... jeśli chodzi o sam edytor tekstu to jest np. AbiWord.

mat_ed wrote:
    To znaczy, że po tym okresie, albo wcześniej, będziesz musiała zakupić Windows 7 - jeśli dalej chcesz z niego korzystać
    Z tym dalej to nie jest takie pewne, bo mówi się, że nie będzie możliwości upgrade wersji beta do pełnej (a już na pewno nie do OEM).

Kolorowa wrote:
    Hmn... Zmienili chyba pojemność, mam 2 dyski i wydawało mi się, że ten drugi był mniejszy, a teraz są mniej więcej równe. Mam nadzieję, że mimo iż w tym grzebali niczego nie popsuli... W końcu to jest serwis!
    Raczej masz dwie partycje a nie dwa dyski, więc zapewne przepartycjonowali dysk usuwając też partycję Recovery Visty :/ (której kopię na szczęście nagrałaś na płycie) ale ogólna pojemność powinna się zgadzać. Powtarzam - zmień serwis.