Witam, posiadam astre 1.6 8v 75 KM z 99 r silnik x16szr. Od pewnego czasu mam problemy, swiece w porządku, filtry i płyny wymienione, egr był wymieniany ok rok temu. Zdarza mi sie ze podczas jazdy a mam tak od około 2 tygodni ze włącza mi sie kontrolka silnika, co powoduje włączenie sie "trybu awaryjnego" - tak to sie chyba nazywa, i silnik dostaje muła, nie reaguje tak jak przed wystapieniem kontrolki tnz żwawo i nie przyspiesza tak płynnie. Byłem kilka dni temu na zczytaniu błędów i z tego co pamietam wyszły mi: cos z sondą lambda i czujnik spalania stukowego, co dziwne wczesniej rok temu jak mi padł egr błedy wskazywały podobnie.
Najdzwiniejsze jest to, wystarczy że po wystapieniu kontrolki silnika i gdy samochód przestaje być żwawy i przyspieszać zatrzymam sie i wyłącze silnik odczekam z minute to gdy po odpaleniu kontolka już sie nie pali i samochód wraca do stanu poprzedniego czyli normalnie przyspiesza i wszystko jest wporządku, najdzwiniejsze jest to ze po wyłaczeniu silnika i ponownym odpaleniu gdy nie ma kontrolki moge tak jezdzic ok 2 -3 dni i stan sie powtarza czyli w pewnym momencie włacza sie kontrolka silnika i objawy wystepuja takie same.
Dziwne bo pamietam gdy egr mi sie popsuł to kontolka paliła sie cały czas nie gasnać, wyłaczanie i odpalanie silnika nic nie dawało. Objawy ustapiły dopiero po wymianie egru na nowy.
Czy ktos z was miał cos podobnego, pomożecie??
Najdzwiniejsze jest to, wystarczy że po wystapieniu kontrolki silnika i gdy samochód przestaje być żwawy i przyspieszać zatrzymam sie i wyłącze silnik odczekam z minute to gdy po odpaleniu kontolka już sie nie pali i samochód wraca do stanu poprzedniego czyli normalnie przyspiesza i wszystko jest wporządku, najdzwiniejsze jest to ze po wyłaczeniu silnika i ponownym odpaleniu gdy nie ma kontrolki moge tak jezdzic ok 2 -3 dni i stan sie powtarza czyli w pewnym momencie włacza sie kontrolka silnika i objawy wystepuja takie same.
Dziwne bo pamietam gdy egr mi sie popsuł to kontolka paliła sie cały czas nie gasnać, wyłaczanie i odpalanie silnika nic nie dawało. Objawy ustapiły dopiero po wymianie egru na nowy.
Czy ktos z was miał cos podobnego, pomożecie??