Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Maxdata 3100T - uszkodzone podświetlenie matrycy

kulpina 13 Sep 2009 12:55 2265 5
    kulpina
    Level 14  
    Wymontowałem ze starego laptopa matrycę. Problem był taki, że obraz wyświetlał się, jednak nie działało podświetlenie ekranu. Przypuszczam że padła przetwornica zasilająca świetlówkę (mam rację).
    Zastanawiam się teraz nad dwoma rozwiązaniami.
    Albo wymienić przetwornice na nową. Albo wyjąć świetlówki i zamiast nich wstawić płytke pcb z ok 100szt (?) diod led smd. Rozmieściłbym je równomiernie na całej powierzchni płytki o rozmiarach matrycy.
    Czy to drugie rozwiązanie ma jakikolwiek sens? Czy ciężko jest naprawić przetwornice?

I jeszcze jedno pytanko. Dodaje zdjęcia matrycy. Czy ktoś mi powie któro tam to świetlówka?

artaa
    Level 43  
    Napraw inwerter, rozwiązanie z led będzie kosztowniejsze i trudnowykonalne.
    kulpina
    Level 14  
    Ale jak go naprawić?
    Rozwiązanie z led się pojawiło, bo nie było pomysłu na inwerter :D:D
    artaa
    Level 43  
    Dużo opisów jest na Elektrodzie, poczytaj, albo kup na Allegro cały.
    kulpina
    Level 14  
    no tak, ale pod jakim symbolem szukać? kazdy inwerter jest taki sam? I czy to napewno padł inwerter, a nie sama świetlówka padła...
    danao
    Level 24  
    Dlatego musisz porobić parę pomiarów. Bez Twojej interwencji w pomiary jakiekolwiek, nikt nie wywróży nic konkretnego, tylko same spekulacje. Pomierz inwerter na sucho bez napięcia, zabezpieczenia, elementy wykonawcze, jeśli nic nie przywiera, podłącz zasilanie i dalej pomiary, czy dochodzi napicie...