Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wiertarka do PCB po raz kolejny

matrix0606 13 Sep 2009 17:36 6507 23
    matrix0606
    Level 15  
    jakis czas temu w necie znalazłem stronkę poświęconą amatorskiej wiertarce sterowanej z komputera.
    oto -> LINK <- co o tym sądzicie? wykonał ktoś coś takiego? wygląda bardzo obiecująco.
    Anonymous
    Anonymous  
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Moderated By rubens:

Proszę o wypowiedzi związane z tematem.Inne będą lądowały w koszu.

Anonymous
    Anonymous  
    juzef22
    Level 13  
    Od wielu lat używam podobnego zestawu wiertarka do PCB po raz kolejny
    Anonymous
    Anonymous  
    Pawel1812
    Level 26  
    Zastanawiam się tylko, czy te 40W będzie wystarczające do wiercenia w PCB, ew. troszkę w obudowach, choć w obudowach można zwyłym boschem 500W, czy warto zainwestować w 100W. Zastanawiam się, bo różnica w cenie jest naprawdę spora.
    Czy można taką wiertarkę zasilać z zasilacza ATX zamiast dedykowanego, tzn. czy odpowiednie złącze jest do dokupienia?
    Na razie planuję zakup wiertarki, a statyw pewnie w niedalekiej przyszłości.
    Wirnick
    Level 29  
    Silnik do wiertarki PCB może być od 3W do ... - istotne są parametry ergonomiczne. Najistotniejsze jest by wiertło było właściwie zaostrzone .
    40W - można wiercić częścią chwytną wiertła (przeszlifować otwór).
    serwis
    Level 37  
    Motronic wrote:
    Serwis, a ona chodzi czy jest raczej głośna? Nie drży?

Nie , nie wibruje nawet na max. obrotach.

pawel1812 wrote:
    Zastanawiam się tylko, czy te 40W będzie wystarczające do wiercenia w PCB, ew. troszkę w obudowach, choć w obudowach można zwyłym boschem 500W, czy warto zainwestować w 100W. Zastanawiam się, bo różnica w cenie jest naprawdę spora.
    Czy można taką wiertarkę zasilać z zasilacza ATX zamiast dedykowanego, tzn. czy odpowiednie złącze jest do dokupienia?
    Na razie planuję zakup wiertarki, a statyw pewnie w niedalekiej przyszłości.

Te 40W jest w zupełności wystarczajace, i do wiercenia i do innych prac mechanicznych.
    Co do zasilania- mozesz ją zasilać z ATX, ale niestety, regulacja obrotów nie będzie działać. Z uwagi na zastosowany tam regulator, wymagane jest zasilanie napięciem pulsującym.

Ja zasilacza orginalnego nie zakupiłem, gdyż uważałem to za stratę pieniędzy.
    Można wykonać niskimi nakładami => transformator 20V/5÷6A + 4 diody np.schottky.

Co do złącza, ja oryginalne od razu odciąłem, gdyż nie spełniało moich wymogów kompatybilności z innymi wiertarkami i urządzeniami.
    Bardzo dobrym rozwiązaniem ( ja to stosuję) jest zastosowanie złącza gniazdo=>wtyk Jack 6,3mm.

A teraz statyw- posiadam również, ale niestety- tu trzeba wprowadzić poprawki do konstrukcji fabrycznej.
    Gdzieś po dwóch latach użytkowania powstaje luz w korpusie ( w okolicy śruby dystansowej). Ja poprawiłem to w ten sposób- dotoczyłem dodatkową dzieloną prowadnicę, mocując ją do korpusu, i po problemie.
    Pawel1812
    Level 26  
    Tylko czy odcięcie wtyczki nie pozbawi gwarancji... Ja z gwarancji ostatnio bardzo często korzystam. Czy 20V jest na pewno konieczne? Napisane jest zasilanie 12-18V. Jeśli by wystaczyło 12V, można by zasilać z ATX i choppera DC, który by robił prostokątny prąd pulsujący. Czy transformator około 40VA nie wystarczyłby?
    TONI_2003
    Moderator
    Witam.
    serwis wrote:
    Z uwagi na zastosowany tam regulator, wymagane jest zasilanie napięciem pulsującym.

Ja zasilacza oryginalnego nie zakupiłem, gdyż uważałem to za stratę pieniędzy.
    Można wykonać niskimi nakładami => transformator 20V/5÷6A + 4 diody np. schottky.

Co do złącza, ja oryginalne od razu odciąłem, gdyż nie spełniało moich wymogów kompatybilności z innymi wiertarkami i urządzeniami..

Mając możliwość uzupełnię wypowiedź kolegi serwis o małą prezentację wspomnianego regulatora na zdjęciu poniżej...

Pawel1812 wrote:
    Tylko czy odcięcie wtyczki nie pozbawi gwarancji... Ja z gwarancji ostatnio bardzo często korzystam. Czy 20V jest na pewno konieczne? Napisane jest zasilanie 12-18V. Jeśli by wystaczyło 12V, można by zasilać z ATX i choppera DC, który by robił prostokątny prąd pulsujący. Czy transformator około 40VA nie wystarczyłby?

Oczywiście, że pozbawi, ale zarazem nie jest konieczne przecież można to rozwiązać na bardzo wiele sposobów tylko trochę zaradnej i rozsądnej myśli... :D

Natomiast co do myśli zakupu popieram i mam same dobre zdania na temat tego sprzętu posiadam go już z siedem lat i sprawdzała się w przeróżnych sytuacjach tylko te wszystkie dodatki do niej to naprawdę spore wydatki dla normalnej kieszeni użytkownika....

Chciałem niejako i przy okazji spytać kolegę serwis o wspomniany poniżej tekst jaki pozwoliłem sobie zacytować:
    serwis wrote:
    Gdzieś po dwóch latach użytkowania powstaje luz w korpusie ( w okolicy śruby dystansowej). Ja poprawiłem to w ten sposób- dotoczyłem dodatkową dzieloną prowadnicę, mocując ją do korpusu, i po problemie.

Pytanie jest dla mnie istotne z tego powodu, iż jest to mój priorytetowy zakup w najbliższym czasie!
    :arrow: Chodzi mi tylko o zamieszczenie zdjęcia z tej przeróbki jak to wygląda w praktyce i w wykonaniu kolegi...
    Jak wiadomo detale są najważniejsze, a tym bardziej gdy jak mniemam zostały dobrze sprawdzone w praktyce. :D
    Pawel1812
    Level 26  
    A jakim napięciem i skąd czerpanym kolega Toni_2003 zasila swoją wiertarkę?
    serwis
    Level 37  
    TONI_2003 wrote:
    (...)
    serwis wrote:

Pytanie jest dla mnie istotne z tego powodu, iż jest to mój priorytetowy zakup w najbliższym czasie!
    :arrow: Chodzi mi tylko o zamieszczenie zdjęcia z tej przeróbki jak to wygląda w praktyce i w wykonaniu kolegi...
    Jak wiadomo detale są najważniejsze, a tym bardziej gdy jak mniemam zostały dobrze sprawdzone w praktyce. :D

Gorzej bedzie z aparatem.

Ale zrobię tak; narysuję szkic, zeskanuję i zamieszczę. Oczywiscie podam też wymiary.

Quote:
    jak mniemam zostały dobrze sprawdzone w praktyce.

Czy dobrze sprawdzone, nie wiem. Ale jak zakupiłem maszynkę i statyw w 1991r.to po jakichś dwóch latach użytkowania musiałem tego dokonać, gdyż prowadnica w korpusie "wyrobiła się". Od tamtej pory zero problemów.

Pawel1812 wrote:

Nie wiem nic o pozbawieniu gwarancji- po prostu ten temat mnie nie interesował- jak by coś było nie tak, to wtedy bym się martwił. Ale nie jest to sprzęt "jarmarczny" więc uważałem, że gwarancja minie i nic nie wyskoczy. I tak się stało.

Co do 20V/5A - podałem to z zapasem,ze względu na stratę na na prostownikach.
    Transformator może być 40VA, ale wtedy prąd będzie dużo niższy, a czasami jest potrzeba "więcej chlebka", gdy np. narzędzie sie zatnie w otworze, np. podczas wiercenia.
    TONI_2003
    Moderator
    Tak więc wiertarka jaką prezentowałem na zdjęciu to nie jest ta, którą używam od dawien dawna mam ją niejako na części, a sam model jest starty z naklejki tak, że nie wiem jaki to jest model...
    Ta, którą używam to model 40/E i potrzebuje 12 – 18V/40W, a do niej mam oryginalny zasilacz: AG/DC No 20505-11 / 12VA (tyle na nim pisze), a zasilaczy przeróżnych to ja ma więcej niż kilkadziesiąt :D
    serwis wrote:

Gorzej będzie z aparatem, ale zrobię tak; narysuję szkic, zeskanuję i zamieszczę.
    Oczywiście podam też wymiary.
    Od tamtej pory zero problemów.

Serdecznie dzięki za wspomnianą fatygę, ale jestem wzrokowcem i taka forma mi najlepiej odpowiada (tym bardziej , że jeszcze nie mam go więc sam opis to za mało na tę chwilę, a jest to rzecz o jaką się najbardziej obawiam czyli jestem świadom tych luzów...
    Pawel1812
    Level 26  
    Czy transformator TS80/27 18,5V - 4,5A się nada do tej wiertarki?
    TONI_2003
    Moderator
    Jasne, że wystarczy jednak może poszukaj jakiś inny będzie taniej...
    Popatrz na tę fotkę i już wszystko masz rozwiązane, a obudowę to sobie już jakąś dobierzesz.
    Oczywiście jeśli zakupisz inny model wiertarki to może być potrzebny taki transformator jak napisaleś. :D
    Anonymous
    Anonymous  
    TONI_2003
    Moderator
    :arrow: Motronic
    Nic prawie tam nie pisze na tej rozebranej oprócz:
    Made In Hong-Kong i z drugiej strony MABUCHI... :D
    Pawel1812
    Level 26  
    Za 40zł za TS80/27 to raczej nie jest zła cena myślę, zresztą takie trafo się przyda i do innych celów.
    OldSkull
    Level 28  
    Mam wiertarkę VTHD06 (Velleman, niebieska, koszt 65-75zł, zależnie od sklepu), taką: http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/481992/wiertarka+z+zestawem+66+akcesoriow.html
    i generalnie mi pasuje, z tym, że:
    - trzeba dokupić głowicę za ~20-25zł, ale to jest problem dotyczący wszystkich wiertarek za <150zł, w przeciwnym wypadku będzie mało uniwersalna (a te tulejki zaciskowe się zuzywają)
    - ma słaby kabel: jest za sztywny, przez co wewątrz wiertarki się odrywa. Naprawa z wstawienie 1cm elastycznego kabelka to z lutownicą 1-2 minuty :) )
    - Gniazdo w zasilaczu jest słabiutkie :( Ja ją zwykle zasilam z innego zasilacza.

Za to plusy:
    - mimo wszystko wygodna
    - moc 18W powoduje, że albo każdą płytkę przewiercę (chociaz zdarza się, że się wiertło zaklinuje, ale to nic, nawet wiertarki >100W się klinują) jeśli wiertło jest ostre, a jeśli jest tępe to przewiercę, przy okazji paląć laminat i wiertło
    - ma regulację napięcia (pewnie PWM)