Motronic wrote: Serwis, a ona chodzi czy jest raczej głośna? Nie drży?
Nie , nie wibruje nawet na max. obrotach.
pawel1812 wrote: Zastanawiam się tylko, czy te 40W będzie wystarczające do wiercenia w PCB, ew. troszkę w obudowach, choć w obudowach można zwyłym boschem 500W, czy warto zainwestować w 100W. Zastanawiam się, bo różnica w cenie jest naprawdę spora.
Czy można taką wiertarkę zasilać z zasilacza ATX zamiast dedykowanego, tzn. czy odpowiednie złącze jest do dokupienia?
Na razie planuję zakup wiertarki, a statyw pewnie w niedalekiej przyszłości.
Te 40W jest w zupełności wystarczajace, i do wiercenia i do innych prac mechanicznych.
Co do zasilania- mozesz ją zasilać z ATX, ale niestety, regulacja obrotów nie będzie działać. Z uwagi na zastosowany tam regulator, wymagane jest zasilanie napięciem pulsującym.
Ja zasilacza orginalnego nie zakupiłem, gdyż uważałem to za stratę pieniędzy.
Można wykonać niskimi nakładami => transformator 20V/5÷6A + 4 diody np.schottky.
Co do złącza, ja oryginalne od razu odciąłem, gdyż nie spełniało moich wymogów kompatybilności z innymi wiertarkami i urządzeniami.
Bardzo dobrym rozwiązaniem ( ja to stosuję) jest zastosowanie złącza gniazdo=>wtyk Jack 6,3mm.
A teraz statyw- posiadam również, ale niestety- tu trzeba wprowadzić poprawki do konstrukcji fabrycznej.
Gdzieś po dwóch latach użytkowania powstaje luz w korpusie ( w okolicy śruby dystansowej). Ja poprawiłem to w ten sposób- dotoczyłem dodatkową dzieloną prowadnicę, mocując ją do korpusu, i po problemie.