dipol wrote: jednym z najlepszych mikrofonów była wkładka telefoniczna W66(dzisiaj także nie jeden z kolegów stosując by miał super sygnał)
Swiat idzie naprzód. Niektórzy niestety tego nie zauważyli.
dipol wrote: Pilota należy tak ustawić żeby był właściwy stosunek energii do informacji w paśmie akustycznym wąskim bo w zasadzie 300hz do 3.5khz przy filtrach elektromechaniczny i do 2400hz przy filtrze kwarcowym.
U mnie sygnał forumuje DSP przy TX i RX.
dipol wrote: Najlepiej wykonać samemu wzbudnicę SSB i wtedy wszystkie zależności staną się jasne.
I znów cofamy się do średniowiecza.
dipol wrote: Polecam książkę Pana Janulisa "Jednowstęgowy system łączności" jest tam wyłożone łopatologicznie cały proces "produkowania" sygnału jednowstęgowego.
Poczytam, dziękuję.
dipol wrote: Używam wkładki elektretowej z radiotelefonu Motoroli z odzysku od 15 lat i żadnych kombinacji
Ja używam mikrofonu, który mnie nie ogranicza i pozwala mi z pełną dowolnością kształtować mój sygnał.
dipol wrote: Jako układ "kompresora"jest zastosowany układ ARW w torze nadawczym. Po uśrednieniu sygnał SSB jest czyszczony drugim filtrem elektromechanicznym.
U mnie znów to załatwia DSP. Technologia tak ze 40 lat naprzód w stosunku do opisywanej.
dipol wrote: Equalizera używamy przy słuchaniu muzyki HiFi i tu jest dla tego wynalazku miejsce,a nie do męczenia słuchu cyborgowym sygnałem hi.
Budując swoje radio zrobiłeś sobie VFO, nieprawdaż? Użyj go i się nie męcz, hi.
dipol wrote: Trzeba dx-y robić ,telegrafii się uczyć
Podpisuje się pod tym ręcami i nogami.
dipol wrote: nie psuć dobre sygnały.
Znaczy które? Bo to co prezentuję stacje z SP na 80 przyprawia o mdłości.
dipol wrote: Pozdrawiam młodych adeptów łączności radiowych.
73!
Ja również.
M.