Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung F330 po wymianie gniazda nie ładuje

skgr 15 Wrz 2009 14:38 2184 5
  • #1 15 Wrz 2009 14:38
    skgr
    Poziom 8  

    Witam,

    mam problem z Samsungiem F330. Było wyrwane gniazdo i ładowarka nie ładowała, na szczęście stare gniazdo usunąłem i pady są na swoich miejscach. Zalutowałem nowe gniazdo, pod mikroskopem nie widzę żadnych zwarć, następnie podpinam ładowarkę i sprawdzam napięcia na płycie - napięcia występują i na stykach prowadzących do baterii też sprawdzam i wynosi 3,9V. W momencie gdy daję baterię do telefonu i go podłaczam do ładowarki i włączam tel., ładowaie wygląda bardzo dziwnie: na wyświetlaczu pojawia się rysunek bateryjki z 2 kreskami i trzecia kreska jakoś dziwnie niejednostajnie miga to znowu przestaje się pojawiać i znowu miga po jakimś czasie ale bardzo nieregularnie i tak szybciutko. O co może chodzić? dodam, że na innych ładowarkach nie ładuje się wogóle.

  • #2 15 Wrz 2009 14:45
    _Glowart_
    Poziom 24  

    Ja kiedyś miałem klienta który właśnie z takim objawem przyszedł winna okazała się nieoryginalna chińska ładowarka na normalnej samsunga ładował prawidłowo a na chińczyku wlanie tak migał.

  • #3 16 Wrz 2009 11:50
    skgr
    Poziom 8  

    Na ładowarce oryginalnej nawet nie miga i wogóle nie działa, wymieniłem gniazdo jeszcze raz tym razem na oryginalne i teraz jest jeszcze gorzej bo jak podpinam ładowarkę to gaśnie dioda na ładowarce czyli gdzieś jest zwarcie, ale sprawdziłem moje lutowanie i zwarć nie ma pomiędzy nóżkami ginazda. Zauważyłem tez wyrwany jeden element zaraz za gniazdem D602, ale nie mam schematów ze spisem elementów, żeby zobaczyć co to jest. Poratujecie jakoś schematem albo podpowiedziami?

  • #4 17 Wrz 2009 16:40
    skgr
    Poziom 8  

    Wymontowałem teraz gniazdo ładowania i element F100 czyli podejrzewam bezpiecznik i mam zwarcie na gnieździe baterii cały czas. Macie jakiś pomysły?

  • #5 17 Wrz 2009 18:14
    doozzer
    Poziom 15  

    Za pewne zwarty jakiś kondensator albo dioda w okolicy gniazda. Poszukaj w googlach schematu i będziesz miał wszystko czytelne, jeżeli nie znajdziesz daj znać na PW i jeżeli mam to podeślę.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo