Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Aspire 6935G - kilka pytań odnośnie zasilania i inne

lsd100 15 Sep 2009 22:02 2316 4
    lsd100
    Level 14  
    Mam kilka pytań dotyczących mojego laptopa:

-W sumie laptopa używam przeważnie w domu, bardzo rzadko gdzieś go zabieram, a więc w domu mam go cały czas podpiętego do zasilacza i moje pytanie
    to czy takie ciągłę używanie zasilacza(a co za tym idzie ciągłe doładowywanie baterii) nie szkodzi baterii ? A myślę że troche bez sensu jest co chwile odłączać go
    od zasialcza i czekać aż bateria sie rozłąduje do końca bo od takiego co chwile podłączania i odłączania można uszkodzić złącze łądowania.

-Chciałem też dowiedziec sie czym najlepiej czyścić ekran,żeby go nie porysować i czym najlepiej czyśćić obudowe , bo jak wiadomo przy czarnym laptopie widać
    jak szybko osadza się kurz, a więc dobrze jest go często przcierać, ale czym bo obudowa wygląda na taką którą łątwo zarysować ?

I ostatnie pytanie , w jaki sposób podłączyć tego laptopa do zwykłego TV (composite,s-video) gdzyć posiadam tylko wyjście HDMI i D-Sub ?
    oskar_dyjas
    Level 25  
    W acerach tak czy siak bateria nie wytrzyma Ci długo, choćbyś o nią dbał. Acer stosuje w swoich laptopach części, które mają dobre parametry I rzędu, czyli wysoką pojemność dysku, a parametry II rzędu, czyli bufor, prędkość obr., awaryjność już tego nie widać.

Złącze zasilania można w ten sposób uszkodzić, ale w Acerach łatwo się wymienia. Może nie łatwo, ale najszybciej w stosunku do innych.

Dbaj o baterię jak tylko możesz, zgodnie z zaleceniami w instrukcji obsługi. Jeśli zaś będziesz tylko czasem doładowywał baterię, to zmniejszasz jej żywotność, ale to i tak nieuniknione.

Dobry (nie taki z tesco)płyn do szyb lub spryskiwaczy, papier t. Są też takie specjalne nawliżane chusteczki do czyszczenia, ale zostawiają smugi i sporo kosztują. Nie ma to jak Clin. Oczywiście nie przecierać na sucho bez płynu, bo będziesz miał zarysowania, jeżeli chcesz.

Z podłączeniem będzie Ciężko. :( Nie podpowiem Ci, czy są w ogóle takie przejściówki, ale nawet jeśli, jakość obrazu będzie katastrofalnie kiepska.
    lsd100
    Level 14  
    Dzieki za podpowiedzi.

Czyli jeśli będe miał cały czas podłączony zasilacz to wtedy nie jest doładowywanie baterii,bo wtedy jest caly czas na najwyższym poziomie naładowania, a wiec to chyba
    nie szkodzi baterii ?
    oskar_dyjas
    Level 25  
    I tak i nie. Akumulator jest pod stałym nadzorem czujnika napięcia, także zostaje ładowany, gdy nawet samo zniży się napięcie w akumulatorze, co przy zużytym coraz bardziej pogłębia ten problem.

Jak już bardzo chcesz, wyjmij baterię i działaj bez niej. Tylko jeśli zabraknie Ci prądu, lub chwilkę go nie będzie :(.

Jeśli bęsziesz cały czas miał naładowaną baterię, nie zaszkodzi to akumulatorkowi, wręcz jest to najlepsze wyjście. Mówię jeszcze, że to nieuniknione, że bateria coraz krócej będzie Ci służyć, niestety.
    lsd100
    Level 14  
    Czyli tak jak mówisz ,nieuniknione jest ze bateria i tak sie wykończy, w sumie to mi to
    nie przeszkadza bo ja i tak używam laptopa tylko w domu.

A wracając do tematu wyjścia na TV, a więc jak pisałem mam tylko wyjścia D-Sub i HDMI.NA allegro widziałem takie adaptery D-Sub -> s-video, sprawdzał już może ktoś to ?
    Czy to rzeczywiście działa ?
    Jak narazie najlepszym rozwiazaniem ogladania na TV to jest taki że zainstalowałem media server i ogloadam poprzez konsole PS3 na TV.

Ale powiedzmy jak będe chciał pograć to już nie przejdzie.