Dołączę się do tematu, bo jest to pokrewne zagadnienie:
Chcę założyć satelitę (nigdy nie miałem i jestem z tego zakresu zielony). Chciałbym odbierać platformę TVP. Trochę poczytałem i chciałbym kupić Fergusona 8500 albo 8300. Jednak nie znalazłem odpowiedzi na pytanie - czy będzie z nim pracować karta (gdy już ją będzie można kupić)? Podobno NDS paruje karty z tunerami, więc być może będę musiał kupić tuner z sieci TVP. Ale z drugiej strony - zapowiadano, że TVP nie będzie nikogo zmuszała do zakupu własnych tunerów. Jak to więc wygląda?
I druga sprawa - da się tę kartę dzielić po LAN-ie (chciałbym podzielić na 2 telewizory, myślałem nad podłączeniem czytnika kart do komputera i udostępnianiem tunerom po LAN-ie). Czy przy NDS Videoguard i Fergusonach 8300 będzie to możliwe?
Ups... Zmiana... Nie Ferguson 8300, a Ferguson Ariva 200...
@gs-flieger Już wszystko jasne, z moim dekoderem poszedłem do sąsiada i u niego bez problemu wszystkie kanały zostały znalezione, więc u mnie będzie problem z sygnałem, w weekend zabiorę się za to i o efektach powiadomię.
Dołączam się do prośby musculus. Może polecicie jakoś dobry dekoder do odbioru nowej platformy TVP i TNK i najlepiej aby dało się rozdziela łatwo rozdzielać kartę.
Podobno NDS paruje karty z tunerami, więc być może będę musiał kupić tuner z sieci TVP. Ale z drugiej strony - zapowiadano, że TVP nie będzie nikogo zmuszała do zakupu własnych tunerów.
1.
Parowanie karty może się odbyć z dowolnym modułem CAM / dowolnym tunerem. Operator nawet nie musi znać danych CAM'u / tunera. Idzie stosowny EMM do karty i to KARTA sama z MODUŁEM CAM się paruje. Bez udziału operatora. Ponieważ to służy zabezpieczeniu się operatora - transmisja CAM - karta od tej pory jest szyfrowana to oczywistym jest że niema w normalnej opcji rozkazu EMM cofającego parowanie ani tez zlecającego nowe parowanie. Bo ja operator nie zna BOXKEY'a, CAMKEY'a czy jak go tam nazwiemy to i EMM go nie zawiera. Logiczne. Ponadto ujawnianie tegoż poprzez umieszczenie w EMM byłoby nierozsądne - musiałaby być dostępna dl operatora baza tych numerów a chyba sami wiecie rozumiecie czym to grozi. Jak może być tajemnicą coś co trzeba ujawnić?
Czyli nie ma znaczenia czy to ich tuner, czy np. Dreambox z soft-camem zgodnym z Videoguard. Karta sparuje się. Rozszerzając na inne systemy kodowania nieważne czy to CAM czy sofCAM zgodny z danym systemem. Karta się sparuje.
Aby było inaczej właściciel systemu kodowania musi w swoich urządzeniach dla kodowania zaszyć algo tłumaczące nr seryjny na klucz w module CAM. A tego tez nie chce nikt ujawniać firmom trzecim - czyli producentem modułów CAM np. Nagravision musiałby być jedynie Kudelski SA.
Rozumiemy się?
2.
Jak na razie jest oficjalne info ze strony TVP że nie będzie parowania karty z modułem CAM. Co cieszy zapewne.
Co do ostatniego Twojego pytania. Albo ferguson i kasa na splittery albo Dreambox DM800 i nie kupujesz splitterów. Ponadto softcamy Dreambox'ów oferują znacznie coś więcej niż możliwości splitterów. Np. CCCam może być klientem gbox. A co to gbox - no to już nie za bardzo na to forum.
Dodano po 7 [minuty]:
Tak informacyjnie zmiana FEC na 8/9 oprócz podniesienie wymaganego dla dobrego odbioru SNR o 2dB (dodatkowe ograniczenie zasięgu) daje coś cenniejszego - dodatkowe 4Mbit/s pasma. to jest na jeden kanał TV w przyzwoitej jakości.
Ta już nie - ona jest tylko DVB-S. Głowica nie odbierze sygnału DVB-S2 a dokładniej modulacji 8PSK. Już na samym początku niezgodność.. No i ta karta ma tylko MPEG-2 a TVP używa MPEG-4. Poszukaj nowszych modeli tylko sprawdź kompatybilność z oprogramowaniem bo chyba chciałbyś mieć kanały FTV i Pay-TV.
Czyli nie ma znaczenia czy to ich tuner, czy np. Dreambox z soft-camem zgodnym z Videoguard. Karta sparuje się. Rozszerzając na inne systemy kodowania nieważne czy to CAM czy sofCAM zgodny z danym systemem. Karta się sparuje. (...)
Jak na razie jest oficjalne info ze strony TVP że nie będzie parowania karty z modułem CAM. Co cieszy zapewne.
Co do ostatniego Twojego pytania. Albo ferguson i kasa na splittery albo Dreambox DM800 i nie kupujesz splitterów. Ponadto softcamy Dreambox'ów oferują znacznie coś więcej niż możliwości splitterów. Np. CCCam może być klientem gbox. A co to gbox - no to już nie za bardzo na to forum.
Dziękuję za odpowiedź. Nie wszystko rozumiem (nigdy do tej pory nie miałem satelity i nie znam określeń), ale spróbuję pooglądać inne wątki i zrozumieć wszystko. Sens chyba złapałem.
Dreambox jest drogi - za jego cenę można kupić kilka Fergusonów i do każdego dokupić kartę... Ale myślałem o innym rodzaju dzielenia: do routera sprzętowego chodzącego pod Linuksem (Asus WL-500gP z systemem OpenWRT) chciałem podłączyć czytnik kart USB i udostępniać po LAN-ie. Wiem, że np. przy Telewizji na kartę to działa. Czy coś takiego zadziała z systemem NDS Videoguard stosowanym przez TVP?
Czy coś takiego zadziała z systemem NDS Videoguard stosowanym przez TVP?
- poczekaj chwilkę, zaparzę kawkę, a jak wypiję to Ci powróżę z fusów.
Jeszcze nikt nie miał karty w ręce, a wy chcecie "łatwo rozdzielać kartę" Na innym forum koleś twierdził nawet, że bezproblemowo podzielił No i nie zapominajcie, że podział oznacza zakup box'a do każdego TV.
Dodano po 10 [minuty]:
Przeszukałem biurko i co widzę? Cztery CAM'y NDS'a.
Są chętni?
Jeszcze nikt nie miał karty w ręce, a wy chcecie "łatwo rozdzielać kartę" Na innym forum koleś twierdził nawet, że bezproblemowo podzielił No i nie zapominajcie, że podział oznacza zakup box'a do każdego TV.
Może głupio piszę bo nie znam się za dobrze. Ale NDS chyba już gdzieś w świecie jest stosowany? Czy nie ma żadnych zagranicznych doświadczeń z tym systemem? Może ktoś z forumowiczów jest w tym temacie zorientowany bardziej "międzynarodowo" i czy będzie w stanie powiedzieć, czy to w ogóle da się rozdzielać - a jeśli tak, to w jaki sposób. Po prostu nie chciałbym inwestować w sprzęt bez perspektyw. Skoro i tak instaluję satelitę to chciałem kupić sprzęt, który da odpowiednie możliwości, a przy tym chciałbym wydać jak najmniej. A na rozdzielanie przyjdzie czas później - jak już system będzie wdrożony.
Dodano po 10 [minuty]:
Przeszukałem biurko i co widzę? Cztery CAM'y NDS'a.
Są chętni?
1. Karta to na razie najmniejszy problem. Jakaś będzie. Ważne czy nie będzie jakiejkolwiek modyfikacji w systemie NDS. Dawno temu p. Murdoch wymyślił dla innych Videocrypt 2 - który w sumie był powszechnie piratowany i a dla siebie miał Videocrypt 1....
2. Dzielono Sky UK, Viasat. Tam było parowanie i jakoś sobie radzono. W SkyUK zastosowano skuteczny myk bardzo krótki czas pomiędzy wysłaniem ECM a użyciem
DW z tegoż. Mogli w SkyUK choćby dlatego że mają względny porządek w terminalach.
Prościej - jako tak działało - tj rwało się przy połączeniach WAN.
W TVP ma nie być parowania. Czyli łatwiej. Skąd taka decyzja - chyba z chęci cięcia kosztów - w końcu jak padnie tuner t kupi drugi i nie musi wymieniać karty. No i pewnie uniknięcie awantur o opłaty za nową kartę bo nowy tuner jak to ma miejsce w Polsacie. Burze były i będą a tunery będą się uszkadzać latem...
3. Nie trzeba zakupić boxa bowiem softcamy jak na razie radzą z NDS Videoguard. Mówi o tych pisanych pod linuxa. Ale owszem tuner od TVP będzie NAJTAŃSZYM z tymże systemem. Kropka.
4. Masz CAM'y - super. Tylko jedno dodam od siebie. NDS to system który ewoluuje. Stosuje się w nim skuteczną metoda walki z piraceniem: częste wymiany kart i modyfikacje systemu. Kiedyś dla pakietu Stream oferowano moduły - ale nie dla każdego. Mogły być moduły dla odbiorników dla odbioru przekazów. Tyle że takie karty mogą być inaczej updateowane niż te które trafią do TVP.
Dodano po 20 [sekundy]:
musculus wrote:
Może głupio piszę bo nie znam się za dobrze. Ale NDS chyba już gdzieś w świecie jest stosowany? Czy nie ma żadnych zagranicznych doświadczeń z tym systemem?
5. Jaki problem:
Sky UK, Sky Italia (wcześniej Stream), Viasat, Viasat Ukraina... dosyły MGM, NBA, TVP.... A niedługo także Sky Deutschland.
Wiele pakietów, dosyły zapewne w innej wersji systemu niż ten dla platform (inne wygania, inna ilość kart, inne zagrożenie spiracenie itd...). Więc doświadczeń jest dużo. Najłatwiej o materiały w języku włoskim. Videoguard jest też atrakcyjny dla naszych sąsiadów zza wschodniej granicy.
musculus wrote:
Skoro i tak instaluję satelitę to chciałem kupić sprzęt, który da odpowiednie możliwości, a przy tym chciałbym wydać jak najmniej. A na rozdzielanie przyjdzie czas później - jak już system będzie wdrożony.
Najtaniej przyjdzie Tobie kupić dedykowane tunery. Kilka abo - jaki problem i tak 5 kart wyjdzie taniej niż splitter. Jak jesteś niecierpliwy to kup sobie odbiornik HD bardziej przyszłościowy. Pamiętaj biednego nie stać na tanie zakupy.
Nie rozumiem jednego nie macie kasy na zakup kart i dedykowanych tunerów ale macie kasę na anteny, multiswitche, splitttery i koniecznie tani tuner?
Jak za drogo to poczekać do uruchomieni multipleksów i założyć antenę naziemną. No bo jakoś sporą ilość LCD'ków sprzedano w Polsce. Wyparowały? Tanie nie były.
Dreambox za drogi i za trudny (he, he..... a podobno informatyki uczą w szkole) a interesuje tylko content - to jest dedykowany tuner oraz te Fergusony itd.. Jak oczekujesz coś więcej niż tylko naciskanie dwóch klawiszy na pilocie to kupujesz coś sensownego. Co jeszcze więcej tu potrzeba pisać?
Dzięki za wypowiedź. Co prawda mało w niej konkretnych interesujących mnie treści, ale coś wyłowiłem:
studisat wrote:
3. Nie trzeba zakupić boxa bowiem softcamy jak na razie radzą z NDS Videoguard. Mówi o tych pisanych pod linuxa.
"Softcamy linuksowe radzą sobie z NDS". Jak rozumiem - skoro mam routerek Linuksowy do którego chcę podpiąć kartę to mogę mieć nadzieję, że da się pod nim podzielić NDS. Dobrze rozumiem?
studisat wrote:
Dreambox za drogi i za trudny (he, he..... a podobno informatyki uczą w szkole) a interesuje tylko content - to jest dedykowany tuner oraz te Fergusony itd.. Jak oczekujesz coś więcej niż tylko naciskanie dwóch klawiszy na pilocie to kupujesz coś sensownego. Co jeszcze więcej tu potrzeba pisać?
Odnośnie Dreamboxa: Za trudny chyba nie jest, ale jeśli instalacja (bez tunera) mnie wyjdzie około 500zł to przy tej kwocie Dreambox za blisko 2000 jest sporym wydatkiem. Jeśli mogę osiągnąć to, co mnie interesuje na Fergusonie kosztującym niecałe 500zł to chyba nie dziwota, że rozważam taką opcję?
1. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że będą modyfikacje - co nie zmienia sytuacji - karta to nie problem. Oczywiście "pierwszy zorientowany" musi ją dostać do ręki.
2. Osobiście mam jako takie pojecie tulko o Conax'ie -> i fakt jest parę "myków" do walki z "cfaniakami" - przeciętny "Kowalski" nie wie, że w nocy coś mu nagrzebałem w karcie, "cfaniak" ma rano problem.
4. Patrz pkt. 1 - to tylko moja wrodzona złośliwość - gdybym puścił to na alledrogo (z odpowiednim opisem), to ilu niezorientowanych "cfaniaków" kupiło by to jak konik dropsy?
Generalnie:
To ludzie tworzą zabezpieczenia i to ludzie maja czas aby je łamać I na tym polega cała zabawa: nie o to chodzi, aby złapać króliczka, tylko gonić go...
Pozdrawiam
Dodano po 2 [minuty]:
musculus wrote:
Jeśli mogę osiągnąć to, co mnie interesuje na Fergusonie kosztującym niecałe 500zł to chyba nie dziwota, że rozważam taką opcję?
Jeśli mogę osiągnąć to, co mnie interesuje na Fergusonie kosztującym niecałe 500zł to chyba nie dziwota, że rozważam taką opcję?
- no tak, tylko co chcesz osiągnąć?
No cóż... Po prostu chcę założyć satelitę i przypadkowo zbiegło się to z wprowadzeniem platformy TVP. Chcę uzyskać tyle, żebym mógł na różnych TV w domu (dwa, góra trzy) mógł oglądać programy z TV - FTA, FTV lub ewentualnie płatne jeśli się na nie zdecyduję. I żeby to nie był ten sam program na każdym odbiorniku... Dodatkowo chciałem mieć możliwość nagrywania programu na dysku.
Obiecują zestawy za 300zł* (ile będzie kosztował sam dekoder?).
Więc teraz sam przelicz ile będzie kosztować dwa góra trzy dekoderki + reszta zabawek.
*jeśli dekoder + antena ma kosztować 300zł to oznacza to, że składa to malezyjczyk w chińskiej fabryce z części zrobionych na Tajwanie. Przy zgaszonej żarówce (dodatkowa redukcja kosztów). Najwyższa półka to raczej nie będzie.
"Softcamy linuksowe radzą sobie z NDS". Jak rozumiem - skoro mam routerek Linuksowy do którego chcę podpiąć kartę to mogę mieć nadzieję, że da się pod nim podzielić NDS. Dobrze rozumiem?
Miało być splitter. Ale już wywołałem jedna kwestie wiec dokończę. CCCami, czy gbox, mbox jest tylko programem który może być odpalony na dowolnym systemie operacyjnym i sprzęcie jeśli tylko podstawowe API wymagane prze kompilator jest dostępne.
Za zachodnia nasza granicą sap bardzo popularne routery i są dla nich dostępne sofcamy i gbox. Są tego zalety. Tunerek nie pełni roli np. routera protokołu gbox.
Tak samo można gbox'a i np. CCCama skompilować i uruchomić pod windowsem. Żaden problem
studisat wrote:
Odnośnie Dreamboxa: Za trudny chyba nie jest, ale jeśli instalacja (bez tunera) mnie wyjdzie około 500zł to przy tej kwocie Dreambox za blisko 2000 jest sporym wydatkiem. Jeśli mogę osiągnąć to, co mnie interesuje na Fergusonie kosztującym niecałe 500zł to chyba nie dziwota, że rozważam taką opcję?[/quote]
Za 500PLN to co może być za tuner? Zapewne tylko DVB-S na chwilę obecną. Potrzebujesz DVB-S2. Jako że to nowszy standard producenci nie będa sobie robić dla siebie konkurencji oferując tuner DVB-S2 w niższej cenie niz tunery DVB-S, które będą wycofywane z produkcji.
prawie 2000 za DM800. OK zgadzam się ale dostajesz coś co żaden Ferguson i tp nie zaoferuje. Otwarty i udokumentowany system operacyjny. Jest to linux. API dla DVB - tuxbox też jest znane, udokumentowane itd. JEDYNE ISTOTNE to sterowniki zaszywane do jądra albo oferowane jako dynamicznie ładowalne moduły. Oczywiście ważne jest aby producent miał odpowiedniej klasy programistów oraz oferował wsparcie dla całej rzeszy ludzi piszących software.
To istotne bowiem zobacz ile powstało niby Dreambox-killerów i co? Cena tych pierwszych nie spadła pomysł oz odpowiesz sobie czemu. Skrajnym przypadkiem był IPBpox 9000HD. Potencjalnie konkurencja dla DM8000. I co producent nie potrafi napisać oprogramowania i nie chce wspierać innych , którzy mogą zapewnić produktowi sukces na rynku.
Jeszcze jedno firmware do dbox2 czy dreamboxów było i jest tworzone przy tych co korzystają z niego. Oferowana funkcjonalność jest taka czego oczekują ich posiadacze. Druga generacja została zaprojektowana od podstaw tak aby była możliwość znacznej ingerencji w GUI - pęłna elastycznośc. Zupełnie inaczej jest w całej reszcie. Producent narzuca i ogranicza funckjonalność.
Dodano po 5 [minuty]:
forestx wrote:
Obiecują zestawy za 300zł* (ile będzie kosztował sam dekoder?).
Więc teraz sam przelicz ile będzie kosztować dwa góra trzy dekoderki + reszta zabawek.
*jeśli dekoder + antena ma kosztować 300zł to oznacza to, że składa to malezyjczyk w chińskiej fabryce z części zrobionych na Tajwanie. Przy zgaszonej żarówce (dodatkowa redukcja kosztów). Najwyższa półka to raczej nie będzie.
A jak myślisz ile kosztuje elektronika i wyprodukowanie tych najdroższych tunerów?
I jak myślisz gdzie to jest produkowane? W tych samych fabrykach i na tych samych liniach montażowych co podróby - jako 'praca po godzinach'
.
Producenci stosownych układów scalonych jeszcze ułatwiają - dają gotowce do demo boardów - które praktycznie na zasadzie Ctrl-C - Ctrl-V lądują w projektach produktów.
Za 500PLN to co może być za tuner? Zapewne tylko DVB-S na chwilę obecną. Potrzebujesz DVB-S2. Jako że to nowszy standard producenci nie będa sobie robić dla siebie konkurencji oferując tuner DVB-S2 w niższej cenie niz tunery DVB-S, które będą wycofywane z produkcji.
Za 400zł można mieć Fergusona 8500, a za 500zł Fergusona Ariva 200 - oba zgodne z DVB-S2.
Nie neguję tego, że Dreambox jest ciekawym sprzętem. Jednak jeśli po prostu chcę oglądać TVP na kilku telewizorach oraz chcę mieć możliwość nagrywania programów (niczego więcej nie potrzebuję a piractwo mnie nie interesuje) to po co mam go kupować? Żeby mieć satysfakcję jaki to ja mam porządny sprzęt? A może jest inny powód mogący usprawiedliwić ten wydatek?
Gdybym chciał robić coś poważnego - owszem, mógłbym nad nim pomyśleć. Ale w takiej sytuacji nie wiem, czy nie lepiej byłoby złożyć komputer z odpowiednimi kartami i używać go zamiast tunera...
Postawiłeś sprawę jasno - interesuje Ciebie tylko content. Korzystanie tunera ograniczone do kilku klawiszy pilota. OK.
Dokładnie. Z tym że jeszcze chcę mieć możliwość dzielenia na kilka niezależnych telewizorów oraz nagrywania programu na dysk. I żeby to było na tyle proste, że z włączeniem wybranego programu poradzi sobie zarówno babcia jak i dziecko. Skonfigurować mogę w sposób "skomplikowany" - ale obsługa musi być prosta.
Ponieważ nie znam się na tym więc chciałem zapytać specjalistów na Elektrodzie. Na ile zrozumiałem obecna dyskusję - rozsądnym rozwiązaniem wydają mi się te Fergusony, chociaż cały czas nie jestem pewien, czy wyjdzie dzielenie. Jeśli to będzie konieczne to mogę kupić Dreamboxa. Ale nie chce mi się niepotrzebnie wyrzucać pieniędzy - a już tym bardziej wyrzucać pieniędzy na 3 Dreamboxy, po jednym do każdego telewizora.
Na ile zrozumiałem obecna dyskusję - rozsądnym rozwiązaniem wydają mi się te Fergusony, chociaż cały czas nie jestem pewien, czy wyjdzie dzielenie.
Wyjdzie tylko jest to całkowicie pozbawione sensu. Kanał z FTV jest opłacony raz - aktywacją karty. Splitter się w tym przypadku nie zwróci się.
Zastanów się kto i co będzie oglądał na pozostałych TV.
300 zł ??? Coś mi się wydaje, że prezes F. opowiada bajki o prawdopodobnej cenie zestawu. Jak można chlapnąć kwotę z sufitu nie mająć rozeznania w tej kwestii. Chyba tylko po to żeby wprowadzić chaos wśród potencjalnych klientów oraz producentów/dystrybutorów TV-SAT.
W tej chwili sam odbiornik HD z NDS-em może kosztować ok.700 zł a gdzie antena i konwerter.
Oczywiście ceny będą spadać zwłaszcza jak do gry wejdą wielcy gracze typu Samsung ale i tak nie wierzę żeby w 1 roku cena zestawu spadła do 500 zł. Przecież nikt nie natłucze ad hoc milion odbiorników !!! A dopłacać do tunera lub anteny (tak jak ma miejsce np. w Cyfrowym Polsacie) nikt nie będzie !! Na tą chwilę wartość samego dekodera HD w CP wynosi 350-500 zł a przecież 1. System Nagra jest na pewno tańszy od NDS 2. CP kupuje tego tysiące ...
Teraz klienci podzielą się na trzy grupy:
1. Będzie czekać na obiecane zestawy po 300 zł (i raczej się nie doczeka)
2. Kupi tuner-dekoder na FTA i będzie czekać na moduły NDS (np. Ferguson 8500) albo softy alternatywne pod istniejący czytnik kart (np. Ferguson Ariva, 8900, Optiboxy HD itd.
3. Oleje wszystko i kupi TNK lub po prostu podpisze umowę z jakąś Platformą
Brawa dla Studisata za przekazaną wiedzę (mniemam, że jesteś dość blisko tego projektu). Dla przeciętnego uzytkownika te informacje mogą być jednak zbyt skomplikowane.
Śmieszą mnie pytania typu czy na moim tunerze (tu pada nazwa tunera MPEG2 lub o zgrozo analogowego) odbiorę TVP. Ludzie !!! Po pierwsze zajrzeć do instrukcji czy ma MPEG4 i DVB-S2 ! Po drugie od razu wiadomo, że jeśli tuner był kupiony ponad 3 lata temu i nie kosztował (nowy) min. 800 zł to po prostu się nie nadaje.
Nieprawdą jest, że Polsat Cyfrowy blokuje dostęp do TVP. Bez problemu można wstroić te kanały tylko po prostu trzeba dodać nowy transponder do listy transponderów!!! W n-ce i C+ po prostu nie wiem ale podejrzewam, że też jest to do zrobienia.
Ktoś pisał, że ma dźwięk a nie ma obrazu. Jeżeli nie pomoże wyciągnięcie F-ki i włożenie jej z powrotem to radzę poprawić system antenowy !!! Ponieważ jest to wyższa kompresja antenka musi być "cycuś". 1. Wymienić kabel na taki o mniejszej tłumienności. 2. Wymienić konwerter na taki z mniejszym poborem prądu 3. Ustawić idealnie antenę.
W anteny 60 cm w ogóle nie polecam, najmniej 65 cm firmy MABO (lepsza od 70 polsatowskiej) a najlepiej 80 ale też nie każdą. Informacje o możliwości odbioru na 40 cm radzę włożyć między bajki
300 zł ??? Coś mi się wydaje, że prezes F. opowiada bajki o prawdopodobnej cenie zestawu. Jak można chlapnąć kwotę z sufitu nie mająć rozeznania w tej kwestii. Chyba tylko po to żeby wprowadzić chaos wśród potencjalnych klientów oraz producentów/dystrybutorów TV-SAT.
Właśnie widać jak Ciebie to zdenerwowało. Co - nie daje się opchnąć zalegającego szmelcu na pólkach i trzeba robić szum na forum by się frajerzy rzucili na sprzęt?
Tu nie trzeba rozeznania. Zaoferuj zbyt na pól miliona to od razu producent przedstawi tobie konkretną ofertę i będzie się starał by konkurent nie ubiegł.
giga2 wrote:
W tej chwili sam odbiornik HD z NDS-em może kosztować ok.700 zł a gdzie antena i konwerter.
Równie dobrze mogłeś napisać 7000PLN - taka sama bzdura.
A jak wytłumaczysz cenę dekoderów Cyfrowego Polsatu?
Solorz dopłaca kilkaset złotych do każdego?
A może Murdoch w UK, we Włoszech czy w Niemczech też dopłaca do terminali?
Po pierwsze nie będą robić nowego sprzętu. Będzie ten co jest na linii produkcyjne. Chodzi o płytę z elektroniką. Bo panel przedni to mogą dowolny zrobić. NDS - to kawałek software'u. Też jest gotowy - ile jest oferowanych chipsetów do DVB z MPEG4? Gotowy kod CAM'u NDS też już jest - przecież ktoś produkuje od dłuższego czasu terminale dla Murdocha. No specjalnie dla TVP: grafika, EGP - jaki to problem?
Od dawna jest unifikacja w masowej produkcji.
giga2 wrote:
Oczywiście ceny będą spadać zwłaszcza jak do gry wejdą wielcy gracze typu Samsung ale i tak nie wierzę żeby w 1 roku cena zestawu spadła do 500 zł. Przecież nikt nie natłucze ad hoc milion odbiorników !!!
Cena ustalona w zamówieniu. Proste? To nie jest produkt który może się sprzeda lub nie, na wolnym rynku - zresztą sprzęt sat nie schodzi tak jak np. telewizor, komórki...? To jest zamówienie - producent ma zapewniony zbyt na cała produkcję, ma zapewnioną zapłatę. I nie zależy ona od tego ile czasu minie od początku produkcji. Nie ważne czy to będzie tuner sat czy router...
Jaki problem przecież nie będą one na jutro.
Nie da rady milion, żartujesz sobie - a co było z oferta Philipsa dla upadającej WizjiTV. Ile Cyfra+ przejęła tych terminali DSX6010? Ile się z tym bujali by się pozbyć tego szmelcu? Inaczej - nie opłaca się robić kilku tysięcy na zamówienie.
giga2 wrote:
A dopłacać do tunera lub anteny (tak jak ma miejsce np. w Cyfrowym Polsacie) nikt nie będzie
Robisz ludzi za idiotów? Za idiotę uważasz Solorza?
giga2 wrote:
!! Na tą chwilę wartość samego dekodera HD w CP wynosi 350-500 zł a przecież 1.
I oczywiście tę wartość podałeś na podstawie umowy CP z dostawcą i faktury czyż nie? Bo jeśli nie to prostu piszesz bzdury.
giga2 wrote:
System Nagra jest na pewno tańszy od NDS 2.
A skąd wiesz, znasz szczegóły umowy CP z Kudelskim?
Po drogie skąd wiesz że tańszy niż? Znasz szczegółowy umowy pomiędzy Viasatem a NDS'em?
Na dodatek generalizujesz a aby to zrobić to powinieneś znać więcej niż tylko te dwie podane jako przykład, umowy.
Jeśli nie znasz tych umów to robisz z siebie tylko idiotę takimi wypowiedziami. Niestety. Zabrakło w tym zdaniu słów wydaje mi sie, ale są słowa na pewno.
Jedno EUR od karty i jedno EUR od odbiornika. Pomnóż przez ilość kart i odbiorników. Ładne sumki czyż nie? Czysty zysk. To tylko przykład.
giga2 wrote:
1. Będzie czekać na obiecane zestawy po 300 zł (i raczej się nie doczeka)
Wróżka jesteś? A może umiesz przemieszczać się w czasie?
giga2 wrote:
2. Kupi tuner-dekoder na FTA i będzie czekać na moduły NDS (np. Ferguson 8500) albo softy alternatywne pod istniejący czytnik kart (np. Ferguson Ariva, 8900, Optiboxy HD itd.
W Twoim sklepie? Pewnie już piszesz alternatywny soft do tego co masz magazynie.
Przy okazji widać o zbyt jakich tunerów się boisz....
giga2 wrote:
3. Oleje wszystko i kupi TNK lub po prostu podpisze umowę z jakąś Platformą
Platformy cyfrowe wybierze dla innych kanałów. TVP nie jest tu konkurencją.
To samo masz w UK. Jest FreeTv, Freesat, Sky UK i ITV.
Skąd taka troska o TNK - 'darmową' inaczej TV - jak może być darmowa jeśli trzeba doładowywać kartę - czyli płacić abonament? Czyżby przestały schodzić zestawy do TNK?
A co Ciebie interesuje co zrobią potencjalni nabywcy? Jednak Ciebie to obchodzi więc masz w tym interes.
Cały Twój post wygląda na naganianie frajerów by się rzucili na zalegające tunery. No bo jak będą te zestawy to już się Twoje nie sprzedadzą. Stad ten aj-waj?
Wielkie oburzenie ze to co ma być dostępne dla nas, opłacających abonament RTV jest w końcu bez dodatkowych bandyckich opłat dla kablówek, doładowań karty w TNK, czy też opłat abonamentowych platform?
Jesteśmy chyba ostatnim krajem w EU gdzie za dostęp do darmowych kanałów nakazuje się płacić. W końcu jest o też i w Polsce ale jak widać 'biznesy' się 'sypły'.
Głupota i zachłanność jak z Fergusonami 2018... Wiadomo było że będą wymiany kart i skończy się oglądanie Cyfry i Polsatu na ferdku FTA - w przypadku C+ z wyprzedzeniem mniej więcej dwuletni było oficjalnie wiadomo że będzie wymiana kart. Ale nie, w zaparte kolejne kontenery zamawiane do Polski a potem płacz....
Dodano po 33 [minuty]:
giga2 wrote:
Brawa dla Studisata za przekazaną wiedzę (mniemam, że jesteś dość blisko tego projektu). Dla przeciętnego uzytkownika te informacje mogą być jednak zbyt skomplikowane.
Nie jestem blisko, nie pracuję i nie utrzymuję sie z branży medialnej, sat itp. Ale mam dostęp do informacji. Nie są to 'sensacyjki' SatKuriera czy Laki'ego.
giga2 wrote:
Nieprawdą jest, że Polsat Cyfrowy blokuje dostęp do TVP. Bez problemu można wstroić te kanały tylko po prostu trzeba dodać nowy transponder do listy transponderów!!! W n-ce i C+ po prostu nie wiem ale podejrzewam, że też jest to do zrobienia.
W Cyfrze nie można zrobić tego samodzielnie - jest ładowana gotowa lista kanałów.
Ale na niej są wszystkie kanały z paczki TVP FTA z pominięciem TVP Sport. dotyczy to terminali HD i HD PVR. W przypadku Cyfry nie jet ich złośliwość ale ograniczenia MediaHighway. Za dużo byłoby o strukturze zapisywanych danych w systemie plików MHW.
Ograniczenie do 999 kanałów już kilka lat temu skutecznie uniemożliwiało zeskanowanie jednego satelity. Zdecydowali się na prostsze dla kocowego użytkownika rozwiązanie.
Jedno terminal dedykowany służy z definicji tylko odbioru danej platformy. Inne opcje to ew. prezent od operatora. chcesz coś innego kupujesz inny tuner a nie pudełko przeznaczone dla osoby jedynie potrafiącej naciskać kilka klawiszy na pilocie.
Motor MHW nie jest rozwijany. Stąd woluminy po 64kB. Plik musi być w całości w jednym woluminie. Stąd ograniczenie - owszem dało radę wepchnać i 2000 a potem poprzez dodatkowe pliki i więcej kanałów.... tyle że tych woluminów do wykorzystania jest tylko 7.
Metoda skanowania w MHW to to samo co n.p blindscan w Enigmie 2.Jest przestrajana małymi krokami głowica i testowane SR'y z tablicy. Taka namiastka tego co potrafił kiedyś dbox1.
giga2 wrote:
Ktoś pisał, że ma dźwięk a nie ma obrazu. Jeżeli nie pomoże wyciągnięcie F-ki i włożenie jej z powrotem to radzę poprawić system antenowy !!!
Bo odbiera jedynie przekazy kodowane w Videoguard z transpondera 10773.
Nic tu nie ma jakość sygnału. Jak się rwie to i video i audio.
giga2 wrote:
Ponieważ jest to wyższa kompresja antenka musi być "cycuś". 1. Wymienić kabel na taki o mniejszej tłumienności. 2. Wymienić konwerter na taki z mniejszym poborem prądu 3.
Ustawić idealnie antenę.
W anteny 60 cm w ogóle nie polecam, najmniej 65 cm firmy MABO (lepsza od 70 polsatowskiej) a najlepiej 80 ale też nie każdą. Informacje o możliwości odbioru na 40 cm radzę włożyć między bajki
Uwierz mi że wystarczy malutka antena. Sygnał kierunkowej wiązki jest silniejszy od tej standardowej. EIRP zdecydowanie powyżej 55dBW (pomijam krańce zasięgu ale to oczywiste). 50dBW to dla nawet wysokiego FEC gwarantowany odbiór (ileś dnie w roku itd...) jest dla anten o średnicy mniejszej niż 50cm. Dlaczego? Otóż pełna wiązka 1KR to suma wszystkich kierunkowych - widać na mapce dołączonej przeze mnie i tej podanej przez SES dla normalnej niekierunkowej wiązki 1KR. Jeśli tę samą moc zawęzisz na mniejsza powierzchnię to oczywistym że poziom sygnału w środku wiązki będzie większy.
W Niemczech bardzo popularnymi są anteny 35cm. ARD używa 8PSK i 2/3, Sky Deutschland QPSS i 9/10 oraz od niedawna też 8PSK i 2/3. 35cm tam w zupełności wystarcza. Mając na względzie że u nas będzie 8PSK i wysokie FEC 8/9 no to dodaję nieco do średnicy - 45cm będzie OK dla środka wiązki.
Rzadko wchodzę na forum jednak wczoraj wieczorem wrzuciłem na google: moduł NDS no i znalazłem wątek poczytałem i po przespaniu tematu rano przyszło mi do głowy napisać parę uwag czego teraz żałuję . Z takim zalewem jadu i pomówień jaki otrzymałem od studisata dawno nie miałem do czynienia Jedno faktycznie się zgadza, mianowicie to, że jestem z branży TV-SAT za co bardzo przepraszam ale nie przypominam sobie żeby to było przestępstwem. Tak po prostu wyszło. Mój post nie miał na celu reklamowanie czegokolwiek bo jestem bardzo zadowolony z wprowadzenia Platformy TVP tylko nie podoba mi się sposób jej wprowadzenia - no bo co to za (fal)start platformy do której nie ma sprzętu?
Ponieważ zarzuty są ciężkie więc nie mogę sprawy zostawić bez odzewu więc piszę. Wybacz, że zacznę od końca ale tak mi jest łatwiej.
Quote:
Uwierz mi że wystarczy malutka antena. Sygnał kierunkowej wiązki jest silniejszy od tej standardowej. EIRP zdecydowanie powyżej 55dBW (pomijam krańce zasięgu ale to oczywiste). 50dBW to dla nawet wysokiego FEC gwarantowany odbiór (ileś dnie w roku itd...) jest dla anten o średnicy mniejszej niż 50cm. Dlaczego? Otóż pełna wiązka 1KR to suma wszystkich kierunkowych - widać na mapce dołączonej przeze mnie i tej podanej przez SES dla normalnej niekierunkowej wiązki 1KR. Jeśli tę samą moc zawęzisz na mniejsza powierzchnię to oczywistym że poziom sygnału w środku wiązki będzie większy.
W Niemczech bardzo popularnymi są anteny 35cm. ARD używa 8PSK i 2/3, Sky Deutschland QPSS i 9/10 oraz od niedawna też 8PSK i 2/3. 35cm tam w zupełności wystarcza. Mając na względzie że u nas będzie 8PSK i wysokie FEC 8/9 no to dodaję nieco do średnicy - 45cm będzie OK dla środka wiązki.
Bardzo nas wszystkich interesuje, odbiór w Niemczech te QPSS itd. Sam piszesz w innym miejscu forum: "...Antena - w środkowej Polsce nawet 40cm... dla paczki FTA. Ja bym radził i tak antenę 85cm. Bowiem paczka FTV raczej nie będzie na kierunkowej wiązce..." oraz "...I jeszcze - GDZIE MIESZKASZ bo jak to okolice Szczecina i Świnoujścia to daruj sobie - nie odbierzesz tego transpondera..."
Jeśli uważasz, że masz dobry odbiór u siebie (środkowa Polska) na 40 to nie znaczy,że cała Polska tak ogląda. U mnie (południowa Polska) nawet na 120 z zezem czasem się przycina (i to wcale nie przy kiepskiej pogodzie).Więc jak w końcu uważasz? 40 czy 85? Oczywiście mówimy o odbiorze na dziś a nie na kiedyś.
Quote:
W Cyfrze nie można zrobić tego samodzielnie - jest ładowana gotowa lista kanałów.
Ale na niej są wszystkie kanały z paczki TVP FTA z pominięciem TVP Sport. dotyczy to terminali HD i HD PVR. W przypadku Cyfry nie jet ich złośliwość ale ograniczenia MediaHighway. Za dużo byłoby o strukturze zapisywanych danych w systemie plików MHW.
Ograniczenie do 999 kanałów już kilka lat temu skutecznie uniemożliwiało zeskanowanie jednego satelity. Zdecydowali się na prostsze dla kocowego użytkownika rozwiązanie.
Jedno terminal dedykowany służy z definicji tylko odbioru danej platformy. Inne opcje to ew. prezent od operatora. chcesz coś innego kupujesz inny tuner a nie pudełko przeznaczone dla osoby jedynie potrafiącej naciskać kilka klawiszy na pilocie.
Motor MHW nie jest rozwijany. Stąd woluminy po 64kB. Plik musi być w całości w jednym woluminie. Stąd ograniczenie - owszem dało radę wepchnać i 2000 a potem poprzez dodatkowe pliki i więcej kanałów.... tyle że tych woluminów do wykorzystania jest tylko 7.
Metoda skanowania w MHW to to samo co n.p blindscan w Enigmie 2.Jest przestrajana małymi krokami głowica i testowane SR'y z tablicy. Taka namiastka tego co potrafił kiedyś dbox1.
Bijesz pianę: motor MHW, Enigma, SR'y - co to ma za znaczenie? A może wystarczyło napisać, że można odebrać ale nie na tunerze z C+ ale innym?
Quote:
Nie jestem blisko, nie pracuję i nie utrzymuję sie z branży medialnej, sat itp. Ale mam dostęp do informacji. Nie są to 'sensacyjki' SatKuriera czy Laki'ego.
Szok kompletny! Piszę pozytywnie ale to też nie zostaje bez echa. Jak byś nie napisał w innym momencie: "...Bankrut TVN może mieć problemy - najpierw niech wypłacą zaległe pensje i honoraria...." pewnie bym uwierzył.
Quote:
Skąd taka troska o TNK - 'darmową' inaczej TV - jak może być darmowa jeśli trzeba doładowywać kartę - czyli płacić abonament? Czyżby przestały schodzić zestawy do TNK?
A co Ciebie interesuje co zrobią potencjalni nabywcy? Jednak Ciebie to obchodzi więc masz w tym interes.
Cały Twój post wygląda na naganianie frajerów by się rzucili na zalegające tunery. No bo jak będą te zestawy to już się Twoje nie sprzedadzą. Stad ten aj-waj?
Wielkie oburzenie ze to co ma być dostępne dla nas, opłacających abonament RTV jest w końcu bez dodatkowych bandyckich opłat dla kablówek, doładowań karty w TNK, czy też opłat abonamentowych platform?
Dla twojej informacji: zestawy TNK sprzedają się i będą się sprzedawać choćby dlatego, że nie każdego stać na instalację na Astrę nawet przy niemożliwej do osiągnięcia (przynajmniej do końca roku) bronionej przez ciebie cenie 300 zł. O tym oburzeniu to już kompletny bełkot - sądzisz że kto będzie sprzedawał te zestawy do TVP? Sklepy warzywne czy P.F. (tym bardziej, że jego już praktycznie nie ma) z auta?
[quote]Pewnie już piszesz alternatywny soft do tego co masz magazynie./quote]
To już oszczerstwo. Sam usilnie propagujesz najbardziej hakerski tuner na rynku "...Jak na razie nit ze znajomych nie zauważył żadnych negatywnych skutków przejścia na mało typowe SR 8/9. Wszyscy korzystają z tunerów Dreambox..." oraz "...Co do ostatniego Twojego pytania. Albo ferguson i kasa na splittery albo Dreambox DM800 i nie kupujesz splitterów..." i dalej "...Nie trzeba zakupić boxa bowiem softcamy jak na razie radzą z NDS Videoguard. Mówi o tych pisanych pod linuxa..." a mi zarzucasz paranie się tego typu procederem.
Quote:
A skąd wiesz, znasz szczegóły umowy CP z Kudelskim?
Po drogie skąd wiesz że tańszy niż? Znasz szczegółowy umowy pomiędzy Viasatem a NDS'em?
Na dodatek generalizujesz a aby to zrobić to powinieneś znać więcej niż tylko te dwie podane jako przykład, umowy.
Jeśli nie znasz tych umów to robisz z siebie tylko idiotę takimi wypowiedziami. Niestety. Zabrakło w tym zdaniu słów wydaje mi sie, ale są słowa na pewno.
Nie znam umów i faktycznie lepiej było napisać wydaję mi się ale wiem, że NDS (tak czytałem) jest jedynym nie ruszonym przez hakerów systemem więc to logiczne, że powinien być droższy. I wydaję mi się, że nie chodzi tu o 1 Euro/odbiornik.
Quote:
Robisz ludzi za idiotów? Za idiotę uważasz Solorza?
Sam z siebie robisz idiotę myśląc, że za tuner np. Samsunga SD Polsat płaci 79 zł czyli tak jak sprzedaje. Jak była promocja za 1 zł odbiornik to niby tyle kosztował? Czyli co? Resztę dopłaca - proste jak budowa cepa. Oczywiście potem to sobie odbija z abonamentu.
Quote:
Równie dobrze mogłeś napisać 7000PLN - taka sama bzdura.
A jak wytłumaczysz cenę dekoderów Cyfrowego Polsatu?
Solorz dopłaca kilkaset złotych do każdego?
A może Murdoch w UK, we Włoszech czy w Niemczech też dopłaca do terminali?
Kwestie dopłat już Ci wyjaśniłem. W ogóle nie interesuje mnie ile taki dekoder kosztuje w UK itd.
Co do ceny to napisałem, że w tej chwili może kosztować 700 zł (jak by takowy był) więc się nie czepiaj. Wiadomo, że jak zamówią 1 mln szt to cena drastycznie spadnie - Ameryki nie odkryłeś. Co do ceny podanej przez P.F. to podtrzymuję, że to czysta fikcja. A czemu nie 285 albo 319? Najpierw rzucił kwotę a potem zaprosił producentów do rozmów. Weź jeszcze pod uwagę, że cena ta będzie zależna od kursu walut.
Reasumując: jest Platforma, ale jakoby jej nie było bo nie ma przecież "namaszczonego" przez TVP tunera-dekodera. Jest natomiast cena rzucona w eter i usilnie przez Ciebie broniona. Ot co!
Mój post nie miał na celu reklamowanie czegokolwiek bo jestem bardzo zadowolony z wprowadzenia Platformy TVP tylko nie podoba mi się sposób jej wprowadzenia - no bo co to za (fal)start platformy do której nie ma sprzętu?
A kodują cokolwiek? Kodowanie dopiero 15-12-2009. Więc o co chodzi?
giga2 wrote:
Bardzo nas wszystkich interesuje, odbiór w Niemczech te QPSS itd. Sam piszesz w innym miejscu forum: "...Antena - w środkowej Polsce nawet 40cm... dla paczki FTA. Ja bym radził i tak antenę 85cm.
Jakbyś jeszcze dopisał ze że te 40 cm - było napisane gdy FEC było nieco niższe 5/6. Ponadto dotyczy środka wiązki a nie jej krańców.
Co innego co wystarcz do odbioru a co innego zalecane z różnych względów.
W wielu przypadkach posłuży ona nie tylko do odbioru TVP.
giga2 wrote:
Bowiem paczka FTV raczej nie będzie na kierunkowej wiązce..." oraz "...I jeszcze - GDZIE MIESZKASZ bo jak to okolice Szczecina i Świnoujścia to daruj sobie - nie odbierzesz tego transpondera..."
Wtedy jeszcze nie było oficjalnego sygnału o tym co będzie drugim transpoderem. On nadal jest na wiązce normalnej. Ale będzie przełączony na wiązkę kierunkową.
A Szczecin - zobacz mapkę pokrycia wiązki
giga2 wrote:
Jeśli uważasz, że masz dobry odbiór u siebie (środkowa Polska) na 40 to nie znaczy,że cała Polska tak ogląda.
Mapkę dołączyłem. Cały wschodni rejon Polski jest dość daleko od granicy wiązki.
Środek wiązki to środek. 10862 z Astry jest najsilniejszym sygnałem jaki kiedykolwiek odebrałem z satelity.
giga2 wrote:
U mnie (południowa Polska) nawet na 120 z zezem czasem się przycina (i to wcale nie przy kiepskiej pogodzie).Więc jak w końcu uważasz? 40 czy 85? Oczywiście mówimy o odbiorze na dziś a nie na kiedyś.
Zez czy antena na Astrę? Jak zez z HB to wiadomo że większa.
120cm i masz problem z odbiorem Astry z wiązek H z zeza? Nie żartuj. Rozumiem transpondery z polaryzacja V ale z H?
Środek 'polskiej' wiązki wypada w środkowej Słowacji.
giga2 wrote:
A może wystarczyło napisać, że można odebrać ale nie na tunerze z C+ ale innym?
Kanały z paczki TVP za wyjątkiem TVP Sport są na liście kanałów tunerów HD i HD PVR.
giga2 wrote:
Dla twojej informacji: zestawy TNK sprzedają się i będą się sprzedawać choćby dlatego, że nie każdego stać na instalację na Astrę nawet przy niemożliwej do osiągnięcia (przynajmniej do końca roku) bronionej przez ciebie cenie 300 zł.
A ile musi zapłacić za zestaw TNK? antena, tuner i dodatkowo opłata abonamentowa - pardon aktywacyjna na z góry określony czas?
Antena 70cm - 50PLN, konwerter - 25PLN, tuner DVB-S ze slotem CI - 230PLN, moduł Conax - 180PLN, opłata startowa na 6 miesięcy - 89PLN. Opłata za kolejne 6 m-cy 79PLN. Razem 653 PLN.
Zestaw tuner karta na miesiące - 220PLN, dodatkowy rok - 120PLN, antena 50PLN, konwerter 25PLN = 415PLN.
Nie mniej niż rok Bo chyba ni kupuje się tego tylko na 3 miesiące.
W tych kwotach nie ma kosztów zamontowania anteny, przewodu, stojaka.
giga2 wrote:
To już oszczerstwo. Sam usilnie propagujesz najbardziej hakerski tuner na rynku "...Jak na razie nit ze znajomych nie zauważył żadnych negatywnych skutków przejścia na mało typowe SR 8/9. Wszyscy korzystają z tunerów Dreambox..." oraz "...Co do ostatniego Twojego pytania. Albo ferguson i kasa na splittery albo Dreambox DM800 i nie kupujesz splitterów..." i dalej "...
1. Sam zareklamowałeś modyfikację oryginalnego firmware - co już jest niezgodne z prawem autorskim. I nieważne po co jest ta modyfikacja. Do nich ma prawo jedynie producent.
2. Hackerski tuner. Tak samo jak Ferguson, Opticum. Pioneer BCT1430... itd. Hackerski jest wtedy jak użyjesz go w celu nieautoryzowanego dostępu do płatnego kanału. W innym przypadku jest w pełni legalny i nie ma nic w tym hackerskiego.
Jeśli wg Ciebie nie jest tak to złóż doniesienie do prokuratury na Dream Multimedia Gmbh. Wskaż mi w którym momencie Dreambox sam z siebie jest hackerski? Wszelkie dodatkowe oprogramowanie nie jest modyfikacja jego firmware - nie ma naruszania prawa autorskiego. Co innego sam program ale kawałek dołożonego kodu by tuner np Opticum, Globo odbierał kanały np. z TNK czy Cyfry jest też nielegalny jeśli nie uzyskał ten kawałek kodu licencji od właściciela praw do danego systemu kodowania...
Wić niby jak jest ten Dreambox najbardziej hackerski?
Ostatnio była spektakularna akcje gdzie zarekwirowano wiele tunerów z racji nieopłacenia licencji za MPEG przez producentów. No tak zapomnieliśmy już...
3. Fakt wszyscy znajomi którzy interesowali się cyfrową TV na długo zanim większość z tego forum miął okazję mieć kontakt z cyfrowym tunerem przeszli drogę terminal dedykowany (nie zawsze) - dbox1 - dbox2 - dreambox - dreambox hd. Nit się nie skusił na te cudowne tunery marki Ferguson, Opticum, Globo itd. DX-owcy mają jeszcze inne tunery zdecydowanie z innej półki przewidziane dla innego odbiorcy......
giga2 wrote:
Sam z siebie robisz idiotę myśląc, że za tuner np. Samsunga SD Polsat płaci 79 zł czyli tak jak sprzedaje. Jak była promocja za 1 zł odbiornik to niby tyle kosztował? Czyli co? Resztę dopłaca - proste jak budowa cepa. Oczywiście potem to sobie odbija z abonamentu.
Zacznijmy od najprostszego pytania - znasz szczegóły umowy CP z producentem? Jak nie masz dostępu do tej umowy to nie wiesz ile kosztuje ten tuner.
giga2 wrote:
Weź jeszcze pod uwagę, że cena ta będzie zależna od kursu walut.
Jedno zamówienie, jedna kwota, i jeden ustalony kurs wymiany. Tak się załatwia takie dostawy.
Wyprodukowanie elektroniki jest bardzo tanie. Tańsze niż sobie myślisz.
TVP nie jest jedyna. austriacki ORF, niemieckie ARD, szwajcarskie SRG i uruchamiana HD+....
W sumie to samo chassis może być dla każdej z platform. Koszty wytworzenia oprogramowania nie zależy od skali produkcji. Co innego sam sprzęt. Ale on jest/będzie produkowany w większej ilości niż tylko dla TVP.
A kodują cokolwiek? Kodowanie dopiero 15-12-2009. Więc o co chodzi?
Chodzi o to, że oficjalnie platforma już wystartowała (sam to cytowałeś) a mogą ją oglądać tylko ci, którzy mają albo drogi sprzęt albo sprzęt z innych platform
Quote:
Wtedy jeszcze nie było oficjalnego sygnału o tym co będzie drugim transpoderem. On nadal jest na wiązce normalnej. Ale będzie przełączony na wiązkę kierunkową.
Quote:
Mapkę dołączyłem. Cały wschodni rejon Polski jest dość daleko od granicy wiązki.
Mapkę? ))) Mówisz o tych kółkach namalowanych na mapie Europy. Toż moje dzieci malują lepsze. Jak na lyngsacie.com umieszczą mapkę z dokładnym zarysem wiązki to pogadamy. To jest kolejny przykład "profesjonalizmu" TVP. Sami nie wiedzą jak nadają, zmiana FEC i parametru funkcji pilot(proszę tylko nie tłumacz mi co to jest bo mi to zwisa) po paru dniach nadawania pokazuje, że to harcerze. I nie trzeba być wróżką patrząc na te poczynania, żeby powiedzieć, że prędzej mi kaktus na ręce wyrośnie jak 15 grudnia będą w ogóle tunery "TVP" i karty (nie mówiąc już o cenie 300 zł z anteną)
Quote:
120cm i masz problem z odbiorem Astry z wiązek H z zeza? Nie żartuj. Rozumiem transpondery z polaryzacja V ale z H?
Zez na Astrę ale to i tak przy takiej misce zastępuje minimum 90. Nie żartuję - efekt "stroboskopowy". 10862H. W pewnym momencie był głos a nie było wizji stąd zapodałem o konieczności dopieszczenia anteny. Jak ustawiłem centralnie to oczywiście śmiga aczkolwiek jak bym był Tobą to bym sią przyczepił Przy przełączaniu chwilę trwa zanim ułoży się obraz z puzzli. Pewnie na Dreamboxie tego nie ma
Quote:
Zestaw tuner karta na miesiące - 220PLN, dodatkowy rok - 120PLN, antena 50PLN, konwerter 25PLN = 415PLN.
Nie mniej niż rok Bo chyba ni kupuje się tego tylko na 3 miesiące.
W tych kwotach nie ma kosztów zamontowania anteny, przewodu, stojaka.
Zestaw z kartą 199 albo taniej. Dodatkowy rok? A po co? Większość kupuje dla FTV (przynajmniej na południu Polski). A jak już się chce mieć Discovery, TVP Sport, nsport to już trzeba zapłacić ale nie można tego porównywać do oferty FTA TVP. Antena, konwerter - też tylko dla mniejszości, bo większość ma anteny z którejś Platformy i dodatkowo nie musi brać montera.
Quote:
Zacznijmy od najprostszego pytania - znasz szczegóły umowy CP z producentem? Jak nie masz dostępu do tej umowy to nie wiesz ile kosztuje ten tuner.
Co za demagogia i przekora ! Jasne, że nie znam dokładnie ale znam rząd wielkości i nie odpowiem Ci skąd. Powtarzam: najtańszy tuner HD "kosztuje" 330 zł, najdroższy bodajże 510 - oczywiście bez dysku. Granica błędu rzędu +-10%
Quote:
Jedno zamówienie, jedna kwota, i jeden ustalony kurs wymiany. Tak się załatwia takie dostawy.
Żartujesz sobie? A kto będzie płatnikiem? TVP? Ty chyba nie jesteś na bieżąco - TVP nie bierze na siebie dystrybucji tunerów, więc kto? Prawdopodobnie będzie kilku dostawców ...
Ale trzeba kończyć i iść spać Kończąc tylko zapewnię Cię, że nie będę zaglądał na to forum (skutecznie mnie do tego zraziłeś) do 15.12. W tym dniu wejdę i albo przyznam Ci rację co do przędsięwzięcia pt. Platforma TVP albo po prostu napiszę parę niewybrednych epitetów pod Twoim adresem Odpowiadając na pytanie początkowe całego wątku tj. "jak odbierać programy polskie TVP na satelicie?" Ludziska !! Albo nie odbierać wcale i czekać na tanie tunery albo kupić sobie dreamboxa za 2 koła (?) jak studisat i bawić się softami pod NDS. See you 15.12.
Chodzi o to, że oficjalnie platforma już wystartowała (sam to cytowałeś) a mogą ją oglądać tylko ci, którzy mają albo drogi sprzęt albo sprzęt z innych platform
[/quote]
I jakoś większość płatnych platform cyfrowych tak właśnie zaczynała.
Jeszcze era analoga - Sky czyli BSkyB na 19,2'E. Dość długo pakiet nie był kodowany.
Viasat, był już w D2-MAC i zaczynali przechodzić na DVB-S. Kilka miesięcy bez kodowania. Terminali cyfrowych jeszcze nie mieli, tunery FTA wtedy do tanich nie należały. Na pewno 'z promocji' skorzystali abonenci norweskiego cyfrowego C+ oni mieli już terminale (Mediasaty również z gniazdem CI)....
ABSat - początki uruchomienia przekaz nie kodowany...
Niemieckie Premiere przed fuzją z DF-1 - kilka kałów z niekodowanej paczce.
ART, D+..... itd, itd.....
Cyfrowy Polsat - ten to dopiero miał falstart.. Jedyny sprzęt do odbioru to Mediasat i Philips DSB3010. No bo kogo było stać na najtańszy tuner FTA Humax'a - 1500-1700PLN. Nokia 9600 nowa powyżej 2000PLN.
Discovery Sci-Fi i Discovery Civilisation - odkodowany dosył.... Tuner Cyfry+ nie odebrał tego (wtedy nie było jeszcze modyfikacji firmware'u) - a tunery wizji TV nie były przystosowane do posiadania własnej listy kanałów. Kanały dla kablówek i też kwartalny okres emisji FTA.
Jak łatwo manipulować, zakładając że 99% procent to od niedawna ma styczność z TV-sat.
Quote:
giga2 wrote:
Mówisz o tych kółkach namalowanych na mapie Europy. Toż moje dzieci malują lepsze. Jak na lyngsacie.com umieszczą mapkę z dokładnym zarysem wiązki to pogadamy. To jest kolejny przykład "profesjonalizmu" TVP.
Zez na Astrę ale to i tak przy takiej misce zastępuje minimum 90.
SNR: 16.60 - 17.10dB. Tak waha się ten wskaźnik na 10862. Polaryzacja H z Astry to przeciętnie u mnie na tej samej antenie 14.10 - 14.70dB. Kilka transponderów - powyżej 15,00dB.. Na tej samej antenie HotBird - 11.90 - 12.40dB.
Jakoś na HB wystarcza z powodzeniem antena 60cm. Nawet dla kanałów HD.
giga2 wrote:
Nie żartuję - efekt "stroboskopowy". 10862H. W pewnym momencie był głos a nie było wizji stąd zapodałem o konieczności dopieszczenia anteny.
Ten pewny monet to było włączeni na krótko kodowania Videoguard.
Dokładnie w nocy z 16 na 17 września. Przed północą zakodowano, o 0:30 odkodowano - 0:40 ciąg dalszy kodowania - nad ranem wyłączenie kodowania.
Ale pewnie Twój hiper-super odbiornik tego nie pokazał. No cóż łatwiej napisać bzdurę ze to za mała antena - takie bzdury można wcisnąć jak nie widać na ekranie wartości::SNR, BER i AGC. Lepiej ideologię dorobić....
giga2 wrote:
Pewnie na Dreamboxie tego nie ma
Pożycz, sprawdź i przekonaj się czy jest. Jeśli masz takie objawy to sprawdź tuner czy niem wad sprzętowych. Zapewniam Ciebie żadnych zamrożeń, przycięć.
Ktoś tu pisał o zacinaniu - wymienił tuner na inny egzemplarz i znikło.
Przycięcia to znany 'temat' i to jeszcze wczasach DVB-S. Humaxy 27500 i 5/6 nie do odbioru - to samo było z tunerami Wizji - ten sam Chipset. Publikowano poprawki.
Pioneer BCT1530 - nowy procesor STi 5518 i błędy (od ST-Microelectronic) w bibliotekach jego obsługi - odbiór się zacinał. To samo było w Pace CP3000P - obydwa były pierwszymi w z polskich Mediasatów z nowym procesorem STi 5518. Pierwsze Samsungi Polsatu i 27500 2/3 - tez nie do odbioru a procesor ten sam co BCT-1530 (który akurat tę kombinację SR i FEC odbierał). Stosowne poprawki to naprawiały.
Producenci procesorów też popełniają błędy w dostarczanych bibliotekach (w nich siła by zdobyć obecnie rynek)
Dodam Dreamboxy nie mają jakichś rewelacyjnych głowic - te same jakie znajdziesz w dedykowanych terminalach abonenckich.
No ale lepiej napisać że antena za mała itd. .. Może ktoś kupi 120cm ...
giga2 wrote:
Zestaw z kartą 199 albo taniej. Dodatkowy rok? A po co?
A zestaw zadziała bez anteny. Proszę bardzo dla TNK liczymy tylko zestaw a dla TVP wszystko inne tez. Manipulacja - jeśli porównujemy to tymi samy dodatkowymi kosztami.
giga2 wrote:
A po co dodatkowa opłata?
A po to żeby dalej ta TNK działała.... Nie mów mi że kupuje się to do oglądania TVP Polonii, TVP Kultury, TV Silesia, Tele5, TV Puls, Polonii 1, Mango 24,
Kodowana jest cała reszta kanałów w tym PUBLICZNE TVP1, TVP2, TVN.
giga2 wrote:
Co za demagogia i przekora ! Jasne, że nie znam dokładnie ale znam rząd wielkości i nie odpowiem Ci skąd.
Nie znasz treści umowy i podanej w niej ceny ale na pewniaka znasz rząd wielkości od kogoś tam tajemniczego z CP? Ośmieszasz się. Dla kogo ta bajka> Te informacje to tajemnica handlowa - rygorystycznie przestrzegana. Zna to garstka osób z bardzo wysokiego szczebla zarządzania. I żaden tam Franiu, czy Czesiu z magazynu sprzętu czy rozliczeń z abonentami czy ktokolwiek z innego działu nie ma do niej dostępu.
giga2 wrote:
Powtarzam: najtańszy tuner HD "kosztuje" 330 zł, najdroższy bodajże 510 - oczywiście bez dysku. Granica błędu rzędu +-10%
I nadal to podajesz bez znajomości umowy CP z dostawcą.
Sięgnijmy do ceny sprzedaży zestawów dla TNK. Koszt wyprodukowania tunera DVB-S i DVB-S2 jest praktycznie identyczny. Dochodzi jedynie opłata za HDMI.
Podałeś cenę zastawu TNK (tuner + karta) - gdzie w cenie jest też marża dla sprzedawcy - 199PLN. Ale z uporem maniaka twierdzisz że tuner musi kosztować 500PLN.
Inny przykładzik - napęd DVD-RW. Cena sprzed roku 80PLN!!!. Jest kosztowniejszy w produkcji od tunera sat z racji mechanizmu. I po drodze zanim trafi na półkę sklepową każdy zarabia.
giga2 wrote:
Żartujesz sobie? A kto będzie płatnikiem? TVP? Ty chyba nie jesteś na bieżąco - TVP nie bierze na siebie dystrybucji tunerów, więc kto? Prawdopodobnie będzie kilku dostawców ...
A płaci się transzami. I końcowi dystrybutorzy nie są wymieniani w umowie. To problem TVP. Ale owszem miejsce dostawy może być dowolne.
[quote="giga2"]
W tym dniu wejdę i albo przyznam Ci rację co do przędsięwzięcia pt. Platforma TVP albo po prostu napiszę parę niewybrednych epitetów pod Twoim adresem
Quote:
Tez zajrzę. Z ciekawości.
[quote="giga2"]
Albo nie odbierać wcale i czekać na tanie tunery
Będą i to nie tylko z powodu TVP. Są jeszcze inni nadawcy w EU z opcją nadawania podobna do Freesat. Do tego jeszcze HD+. A jak to HD+ (już raz zaczęli i zwinęli sięz emisją HD) będzie klapą to będzie dużo taniego sprzętu. Proszę Viasat'owi to nie przeszkadzało ale Ciebie denerwuje - czemu?
giga2 wrote:
albo kupić sobie dreamboxa za 2 koła (?) jak studisat i bawić się softami pod NDS. See you 15.12.
Widzisz mało wiesz jeśli używasz sformułowania bawić się z softami do NDS. Ale opinie łatwo napisać.