Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Xp i Vista nie widza się w sieci lokalnej.

17 Wrz 2009 09:35 4477 18
  • Poziom 20  
    Witam

    Niestety nie znalazłem podobnego tematu do mojego (były może podobne, ale nie rozwiązałem problemu)

    Na stacjonarnym mam Xp + Neostrada przez modem Sagem'a.
    Laptop Vista

    Lacze komputery kablem skrosowanym.. Jest polaczenie sieciowe..

    i co dalej????

    Chcialbym skopiowac pliki...

    Udostepniam dysk.. (Prawy na dysk.. Udostępnianie.. itd..)
    Wchodze w Moje miejsce sieciowe i nic...
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Czy komputery są w tej samej grupie roboczej?
  • Poziom 20  
    jak to sprawdzic?

    EDIT.

    panel sterowania>sytem>grupa robocza

    na jednym i drugim widnieje MSHOME
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    W XP jest "Wyświetl wszystkie komputery...".
    Możesz również odszukać adres IP jaki ma komputer sąsiedni i w pasek adresu w eksploratorze windows wpisać \\_ardes_ip_sasiada\ Po tym powinieneś zobaczyć zawartość udostępnioną.
  • Poziom 20  
    Wyświetl wszystkie z grupy roboczej tak???

    Wpisując IP nic sie nie dzieje.. pusto...
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Słabo szukałeś.
    Skonfigurowałeś TCP/IP na obu komputerach?
  • Poziom 20  
    Udostepnilem caly dysk na Xp jak bylo to pokazane..

    Wchodze na lapa z Vista.. Biore Siec i nic..

    Na mapie sieci wyswietla mi komputer..

    Przy kliknieciu na siec niezidentyfikowana w centrum sieci pokazuje tylko dysk z Visty..
  • Poziom 35  
    W takim razie spróbuj na laptopie z Vistą zrobić tak:
    Start/uruchom i wpisz //192.168.X.X (Twój adres IP).
  • Poziom 26  
    Sprawdź czy w ustawieniach firewalla (windows XP) masz w wyjątkach zaznaczone Udostępnianie plików i drukarek. W Viście może być podobnie.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Może wróćmy na sam początek - mówisz, że jest połączenie sieciowe. Ale jak to zweryfikowałeś? Po prostu zobaczyłeś, że karty sieciowe coś robią? Czy możesz się pingać między komputerami?
  • Poziom 20  
    vampire86 napisał:
    Może wróćmy na sam początek - mówisz, że jest połączenie sieciowe. Ale jak to zweryfikowałeś? Po prostu zobaczyłeś, że karty sieciowe coś robią? Czy możesz się pingać między komputerami?


    po podlączeniu kabla pokazuje mi polączenie i prędkosc 100mb/s

    jak sprawdzić pingowanie?

    start> uruchom >cmd >ping192.xxx ?

    Z xp na Viste Upłynął limit czasu żądania
    100% straty

    Z Visty na Xp
    Host docelowy jest nieosiągalny
    Upłynąl limt czasu żadania
    50% straty
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    Wyłącz firewalle na obu systemach sprawdzając ping.
    Pingujesz na pewno poprawny IP sąsiada?
    Code:
    ipconfig
    na każdym w wierszu poleceń.
  • Poziom 20  
    mar1aczi napisał:
    Wyłącz firewalle na obu systemach sprawdzając ping.
    Pingujesz na pewno poprawny IP sąsiada?
    Code:
    ipconfig
    na każdym w wierszu poleceń.


    Na Xp zapora systemu windows wylączona.. Na Vista też

    ip poprawne

    Xp
    192.168.1.1
    Vista Adres IPv4
    192.168.1.2

    Maska podsieci
    255.255.255.0 taka sama na obu

    Dodam ze internet na Vista chodzi.. Jest przez modem sagema (Neostrada) na Xp..


    EDIT.
    Xp widzi Viste ale Vista nie widzi XP..

    Edit:
    juz jest dobrze ;)
  • Poziom 25  
    Temat mi pomógł ale napotkałem na problem. Który udało mi się rozwiązać, ale napisze również tutaj żeby było wszystko przejrzyście oraz dopięte na ostatni guzik.

    Mianowicie z Visty na XP komputer poprosił mnie o hasło.
    Aby to zmienić klikamy na folder który chcemy udostępnić klikamy na "jeśli masz świadomość..." udostępnij ten folder w sieci. Po tej operacji klikamy na zastosuj i wszystko chodzi ładnie pięknie.
  • Poziom 2  
    Witam dołączam się do pomocy , ponieważ mam podobny problem a mianowicie chodzi o to że mam podłączoną Vistę z Neostradą a do Visty kompa z XP i problem polega na tym że Vista widzi że jest połączenie sieciowe jednak wyświetla 'sieć niezidentyfikowana' natomiast na XP SP3 ( dodam że zainstalowałem nawet protokół LLTD który pozwala tworzyć mapy sieci dla Visty) jest napisane ze Połączenie lokalne jest odłączone. Jeśli chodzi o Ip , Udostępnianie itd to wszystko jest tak jak ma byc bo trochę w tym siedziałem ale teraz to mnie przerosło:/ Nie wiem co już mam robić;/ Jest to możliwe ze to wina kabla? Jeśli w komputerowym podłączając do urządzenia sprawdzającego sygnał wszystko było ok ? Czy możliwe ze któraś para przewodów w skrętce została źle podłączona? Pomocy !
  • Poziom 20  
    w centrum sieci masz ustawioną sieć prywatna??

    sprawdzałeś ipconfig?

    jak Firewall? wyłaczony?
  • Poziom 2  
    Chodzi Ci żeby na Xp ustawić sieć prywatną? Bo firewalle itd powyłączane. Ipconfig dziala tak ze moge wyslac dane do XP ale nie sa odsylane, ponieważ jak pisałem wcześniej Xp w ogóle nie widzi że sieć jest podłączona :/