Własnie jestem po wymianie rozrządu w AWXie. Rok 2001 z napinaczem hydraulicznym. Całość zajęła mi 4,5h. Najwięcej zabawy było z ustaleniem przerwy między ramieniem rolki napinającej a obudową napinacza hydraulicznego. W sumie po 40 minutach zabawy okazało się, że trzeba było po prostu ustawić jak w starej rolce i po sprawie. Ten cały napinacz hydrauliczny to zbędny element. Wystarczy kupić rolkę bez ramienia (jak modele po 2002) i dokupić tylko małą roleczkę przykręcaną do napinacza hydraulicznego. Napinacz hydrauliczny zostawić stary(od tej pory będzie tylko podporą dla małej rolki, funkcja napinania stanie się zbędna), zmienić jego małą rolkę i zamontować cierną rolkę napinającą pasek z nowszego modelu. Oszczędzamy tym samym 210-300pln na napinaczu hydraulicznym. Poza tym żadnych problemów.
W serwisie VW powiedzieli, że jeśli wszystko było zamienione na oryginalnych częściach to można latać do 110000 (planowo 90000). U mnie poprzednia wymiana była po 90000 w serwisie VW, dziś wymieniłem przy 183000.Pompa wody w bdb stanie, ale mała rolka na napinaczu hydraulicznym już swoje przeszła, hałasowa przy kręceniu i dość duży luz, także do tych 110000 na pewno nie miała szans dolatać.