Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi 100 2.0E + LPG - gdy ciepły nie pracuje na benzynie

tomek20004 17 Sep 2009 21:38 3193 5
    tomek20004
    Level 11  
    Witam serdecznie dość długo przeglądałem forum i nie spotkałem się z takim przypadkiem.
    Posiadam Audi 100 C4 94r. 2.0 E + LPG. Mam następujący problem:
    Gdy silnik jest zimny autko odpala na benzynie bardzo dobrze (nic nie przerywa nie szarpie) mogę nic nim jechać do momentu
    jak silnik osiągnie 50 stopi temp. Wtedy zaczynają się problemy mianowicie silnik strasznie szarpie, przerywa i momentami
    nie reaguje na wciśniecie pedału gazu. Dodam że przy na vag'u wskazał błąd 522 - czujnik temp. cieczy.
    Czujnik wymieniałem 3 razy i bez zmian. Natomiast po odłączeniu czujnika temp. auto słabo odpala, ale jak odpali
    to można nim jeździć, ale bardzo dużo pali benzyny. Na LPG auto chodzi bez problemu na zimnym i ciepłym.
    Bardzo proszę o pomoc. Dziękuje i pozdrawiam.
    marszx
    Level 12  
    obejrzyj dokładnie wiązkę od tego czujnika wyczyść wtyczkę i sprawdź też próbkowanie sondy lambda.
    tomek20004
    Level 11  
    wczesniej tez byly wskazania na vag'u ze uszkodzona sonda lambda, po wymianie już nie pojawiał się komunikat o uszkodzonej lambdzie...
    tomek20004
    Level 11  
    koledzy napisze ktoś z co to może być ?
    mihhau997
    Level 13  
    tomek20004 wrote:
    Witam serdecznie dość długo przeglądałem forum i nie spotkałem się z takim przypadkiem.
    Posiadam Audi 100 C4 94r. 2.0 E + LPG. Mam następujący problem:
    Gdy silnik jest zimny autko odpala na benzynie bardzo dobrze (nic nie przerywa nie szarpie) mogę nic nim jechać do momentu
    jak silnik osiągnie 50 stopi temp. Wtedy zaczynają się problemy mianowicie silnik strasznie szarpie, przerywa i momentami
    nie reaguje na wciśniecie pedału gazu. Dodam że przy na vag'u wskazał błąd 522 - czujnik temp. cieczy.
    Czujnik wymieniałem 3 razy i bez zmian. Natomiast po odłączeniu czujnika temp. auto słabo odpala, ale jak odpali
    to można nim jeździć, ale bardzo dużo pali benzyny. Na LPG auto chodzi bez problemu na zimnym i ciepłym.
    Bardzo proszę o pomoc. Dziękuje i pozdrawiam.
    mówisz że wymieniłeś już kilka czujników. nieraz słyszałem że dopiero po 5tej zmianie czujnika wsio było ok i tutaj bym szukał przyczyny. jeśli dawałeś jakiś zamiennik to może tak właśnie byc. lepiej wydac więcej za ori i będzie pewniejsze że wsio będzie grało
    emeryt2
    Level 42  
    Sterownik , to pewnie KE Jetronic , wtrysk rozruchowy jest na bimetalu , jego bym pierwsze sprawdził. Sprawdz , jak potrafisz działanie sondy lambda.
    Czujnik temp. dla ECU /dużo powiedziane/ , sprawdz omomierzem , jaką ma oprnośc gdy silnik przerywa, oczywiście po ściągnięciu wtyczki i wyłączonym zapłonie.