Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

POMOCY WZMACNIACZ, TUBA BUCZENIE, MEGANE

Demon79 14 Jun 2004 20:42 11385 11
  • #1
    Demon79
    Level 11  
    ok postaram sie to wyjasnic tak :roll: wiec tak mam z tylu megany tube basową a na pólce mam 100 wat x2 wiec na początku sie nie kaplem jak podlaczalem tube wraz ze wzmacniaczem w stacyjce jak przekrece tylko na 1 poziom to gra radio i dziala zapalniczka i radyjko z wzmachem gra super bez zaklóceń a jezeli przekręce na drugi stopien dzie zapalaja sie wszystkie diody kontrolne ale nie zapala sie jeszcze silnik juz zaczyna buczec i to dziala nawet jak auto jest na chodzie jak to usunac
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    BONO
    Level 28  
    musisz dobrac + - na głosnikach i na tubie ,bo zrobi ci sie przeciw faza i bass zamias wydostawac sie na zewnatrz bedzie sie zderzał w bagazniku, napisz jakimi kablami podłaczyłes sprzet mam nadzieje nie nie za małymi (srednica) no i dobra masa,Czasami jest tak ze odpalisz auto i słychac buczenie, wtedy dopina sie kondensator do alternatora i jest ok.moze mi sie wydawac ale czuje ze zle masz to podłaczone
  • #3
    Demon79
    Level 11  
    :idea: Wiec tak co do kabli sa kupione specjalnie pod wzmacniacz i są grube miedziane jak bys mogl opisac sposob dobrania jestem dobry z elektryki ale zastanawai mnie jedno, jezeli mam zel podlaczone to jak moge to zprawdzic w jaki sposob mam sprawdzic ze minus jest minuse a plus jjest plusem i ze jest podlaczone na odwrod. w wzmacaniczu jest tylko plus i minus a uziemnienie jest na mostku z minusem task jak bylo orginalnie wiec sygnal z cd kenowood jest napewno prawidlowo podlaczony chyba ze jeszcze jedno slychac momet przejscia na nastpny lub poprzedni utwor napisz (cie) bo w sobote chce rozebrac elektryke i podlaczyc jeszcze raz wszystko ;[ pozdrawiam jak cos to moj nr gg 3800256 pisz (cie) i dajcie mi wene tworczą :P
  • #4
    BONO
    Level 28  
    "w wzmacaniczu jest tylko plus i minus a uziemnienie jest na mostku z minusem task jak bylo orginalnie" i dodatkowo + 12 załanczanie.podłacz wzmacniacz tylko do zasilania odłacz wejscia audio i wtedy zobaczysz czy bedzie buczenie jezeli tak to podepnij kondensator pod alternator zeby zminimalizowac zakłucenia.jezeli bedzie ok podłacz pod wejscie wzmacniacza sygnał z czinczow zobacz jak sie zachowuje a potem sygnał z głosnikow radia sam podepnij pod wejscie, wzmacniacza , raz tak miałem ze na czinczach było buczenie ,podpiołem sygnał w wysjcia radia sam i podłaczyłem same (+) bez (-) i było wszystko ok
  • #5
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przede wszystkim nie napisales co to jest za wzmacniacz. Sama moc to troche mało. To jest sprzęt frmowy czy jakas "bazarówka"?
    Kable zasilające i chinche powinny byc prowadzone po przeciwległych stronach auta. Przekrój kabli zasilających to minimum 6 mm kwadrat.
    Co do buczenia. Po przękręceniu kluczyka w drugie położenie, kiedy zapalają sie wszystkie kontrolki, to włączasz juz całe auto. Chodzi pompa paliwa, komputer i cała reszta. Odłącz od wzmacniacza chinche i spróbuj włączyć. Jeśli nadal słychać zakłócenia to najprawdopodobniej strzelony jest wzmacniacz, szczególnie jeśli jest z drugiej ręki. Jeśli jest ciszę, to zakłócenia idą po chinchach. Potrzebny jest filtr-separator masy. Do kupienia w sklepach z audio za 20-40 zyli. Kondensator przeciwzakłóceniowy na alternatorze nie jest zły i na pewno nie zaszkodzi.
  • #6
    Demon79
    Level 11  
    :twisted: dzisiaj to sprawdze mam nadzieje ze wzmachol nie jest padniety ale jest z drogiej reki . wiec mam nadzije ze bedze ok jak cos to bede pisac do was o pomoc narazie a kable to 6 na pewno bo mam jeszcze 1m w domu
  • #7
    Demon79
    Level 11  
    Witanko ok rozebralem cale audio od przodu po zam tyl sprawdzilem kable i wzmacniacz bez sygnalu on nie buczy samo. po podlaczeniu sygnalu lewego i prawego raz jest buczenie raz nie ma. Troszke dziwne. Ale doszedlem do jeszcze jednego punktu kulminacyjnego po podlaczeniu samego chyba plusa on przenosi wraz z minusem czyli uziemnieniem czyli jest przebicie gdzies sprawdzilem kable do radia so orginalnie podlaczone i co najlepsze zasilanie z radia ma praktycznie nikle buczenie na wzmachu niz zasilanie pociagniete z zapalniczki. ale knif jest taki ze pociagnol bym zasilanie z radia ale ono dziala ciagle czyli nie wylacza mi wzmacniacza i dioda sie swieci nie wiem czym to jest spowodowane ale wiem napewno ze mam gdzies przebicie masy wiec POMOCY moze jakies namiary.
  • #8
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Polska język - trudna język... Zanim wyślesz, przeczytaj co napisałeś...
    Od początku.
    1. Podłącz wzmacniacz pod zasilanie i dołącz do niego głośniki. Nie
    podłaczaj czinczy.
    2. Uruchom wzmacniacz.
    3. Przy włączonym wzmacniaczu podłącz do niego (tylko do niego! nie
    podłaczaj do radia, niech wiszą) czincze.
    4. Podłącz czincze do całkowicie ściszonego radia.
    Kroki te wykonaj przy najpierw przy zgaszonym, a później przy zapalonym silniku.
    W którym momencie zaczyna buczeć? Bo z tego co napisałeś trudno cokolwiek zrozumieć.
    Podaj nazwę wzmacniacza.
    I jeszcze jedno. Czy auto było bite?
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    nowik1
    Level 1  
    Sprawe załatwi wzmacniacz markowy,
  • #12
    jozef_1
    Level 11  
    Dokładnie. Miałem te same problemy jak sie bawiłem giełdówką. Podstawa porządny markowy wzmacniacz, przewody ułożone w progach, podłączenie zasilania z aku i wszystko gra.