Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka, zmywarka, piekarnik, płyta ind., okap do zabudowy

leszek1981 18 Sep 2009 09:52 12732 27
    leszek1981
    Level 10  
    Witam,

Starałem się przeczytać tą całą lekturę i wybrać coś pasującego do moich wymagań.
    Chciałbym zakupić sprzęt do zabudowy kuchni w tym lodówkę o poniższym zestawieniu, proszę o opinię.

- lodówka - Bosch KIS38A51 lub : Liebherr ICUS 30130
    - zmywarka - Bosch SMV58M00EU
    - piekarnik - Electrolux EOB67000X
    - okap - AMICA OKC 951 G
    - płyta indukcyjna - Teka GKST 60 i4 Entry

Dziękuję i pozdrawiam
    morfi84
    Level 13  
    A gdzie pisali, że ten piekarnik jest dobry ??? bo tak to dobry gust wg Mnie :D
    leszek1981
    Level 10  
    Czy ten piekarnik nie jest dobry?
    Może jakiejś innej firmy?

Pozdrawiam
    morfi84
    Level 13  
    U mnie w rodzinie maja mastercooki i każdy działa jak nalezy :)
    Rafal_
    Level 12  
    Ja przy urządzaniu kuchni konsultowałem się z obsługą moderni.pl i polecono mi sprzęt electroluxa. Póki co spisuje się świetnie, więc polecam tą markę.
    flamasterio
    Level 11  
    Witam
    W związku z planowanym remontem zamierzam kupić małe co nieco sprzętu agd do kuchni.
    W związku z tym bardzio prosiłbym o rady i podpowiedź co wybrać..

- kuchnia + mikrofala do zabudowy - tutaj mam wielki problem - na co zwracać uwagę ? jako że urządzenia te będa stały razme w kominie preferowałbym aby były jednej firmy - ale np. w elektorluxie mikrofala do zabudowy - bardzo droga, co polecacie?

- płyta - tutaj podoba się mastercook, jednakże już kiedyś obiecałem sobie - nigdy więcej mc po wolnostojącej kuchence gdzie nic nie chciało działac jak nalezy ..ale ... nigdy nie mów nigdy... jak wygląda kwestia awaryjności i problemów z zapaleniem w płytach mastercooka? jak rozpoznać (po opisach w sieci - czy płyta jest wejdzie w szafke z szufladami?);

- okap - dobre parametry posiada .. mastercook model cristal 60 cv - z dobrymi paramterami wyciągania i cichy..

- jaka jest róznica między sprzętem elektroluxa a eletrolux aeg ? (oprócz ceny -aeg droższy:)

-co myśłicie o Amice? czy warto - dobre ceny za dobre parametry ale czy jakość równiez idzie w parze?

pyatń co niemiara w końcu człowiek kupuje raz na X lat taki sprzet... być może niektóre głupie ... przepraszam za nie

z góry dziekuję za pomoc i udzielone odpowiedzi

pozdrawiam
    leszek1981
    Level 10  
    Też mam z tym problem...
    Zmywarkę (Bosch SMV58M00EU ) i lodówkę już wybrałem (Liebherr ICUS 30130 ).
    Okap przymierzam się do - AMICA OKC 951 G.
    Pozostaje kwestia piekarnika i płyty indukcyjnej - powyżej podałem linki do Amiki płyty i kuchenki - dobre parametry jak na tą cenę.
    zwykły człek
    Level 20  
    leszek1981 wrote:
    Też mam z tym problem...
    Zmywarkę (Bosch SMV58M00EU ) i lodówkę już wybrałem (Liebherr ICUS 30130 ).
    Okap przymierzam się do - AMICA OKC 951 G.
    Pozostaje kwestia piekarnika i płyty indukcyjnej - powyżej podałem linki do Amiki płyty i kuchenki - dobre parametry jak na tą cenę.

Zmywarka spoko, ale trochę głośna, więc jak masz kuchnie z salonem połączoną tu bedziesz sie czasem denerwował, lodówka ok., okap głośny jak cholera - proponuję zainwestować w coś cichego o podobnej wydajności i nie na szkle, bo może i wygląda ładnie, ale bedziesz jechał przy nim non stop na szmacie; płyta indukcyjna zdecydowanie Mastercook - dowolna, a piekarnik to powiem ci że zależy do czego go uzywasz, jak lubisz mięchem rzucać to jakąś dobra pyrolizę, jak sporadycznie ciasto pieczesz do możesz sobie pozwolic na cos tańszego. dla wygody szukaj wtedy czegoś z emalią ceramiczną (specyficzny szary kolor emalii w piekarniku), bo ją się łatwo czyści. unikałbym katalizy, bo śmierdzi i jest to juz przestarzałe rozwiązanie. pozdrawiam.
    popey111
    Level 21  
    Co do głośności zmywarki to 48db to nie jest najcichsza, weź coś z siemensa będzie zdecydowanie ciszej, co do płyty to skoro i tak wszystkie lepsze marki biorą elementy od jednego producenta(tak pisał zwykły-człek) to bierz co Ci się podoba i tak kupisz to samo:)

Dodano po 1 [minuty]:

Co do emalii to się zgadzam, ale nad katalitycznym czyszczeniem mimo wad(zapach) też bym się zastanowił:)
    leszek1981
    Level 10  
    I kolejny temat do sprawdzenia z tym czyszczeniem.
    A może ktoś wie jaka technologie czyszczenia ma Amica EBS 8862?
    Co do okapu to słyszałem że jest ok. i cichy...
    Kuchnia będzie oddzielna, więc myślę że ta zmywarka nie będzie aż tak bardzo przeszkadzała :)
    zwykły człek
    Level 20  
    leszek1981 wrote:
    I kolejny temat do sprawdzenia z tym czyszczeniem.
    A może ktoś wie jaka technologie czyszczenia ma Amica EBS 8862?
    Co do okapu to słyszałem że jest ok. i cichy...
    Kuchnia będzie oddzielna, więc myślę że ta zmywarka nie będzie aż tak bardzo przeszkadzała :)

Ta nowa linia scandium ma już emalię ceramiczną, więc spoko. Pytanie tylko jak będzie zachowywał piekarnik przy czyszczeniu parowym, które polecają, bo tu już zagrożeń jest dużo. bez czujnika wilgotności może być różnie.
    leszek1981
    Level 10  
    Z tego co doczytałem to 0,5 l wody - czy to dużo wody jak na tak duży piekarnik.
    Zrobi się duży "syk" para i pozamiatane :)
    Tylko co po kilku latach..... ech
    popey111
    Level 21  
    To może zrzuta na piekarnik:) i robimy test:) ?
    leszek1981
    Level 10  
    Może ktoś wie gdzie w Warszawie można obejrzeć ten piekarnik?
    Jaki sklep ma go w swojej ofercie?
    zwykły człek
    Level 20  
    hehe - lechu tu nie chodzi o to ile trzeba wlać wody tylko jak jest zabezpieczona elektronika przed taka ilościa pary, czy jest odpowiednie odprowadzenie, pomyśl co sie będzie działo gdy otworzysz po takim czyszczeniu piekarnik i obyś miał blat z kamienia bo może ci z czasem pęcznieć. ja jak na razie sceptycznie podchodzę do tego pomysłu. za wcześnie jeszcze na głębsze analizy, ale tak na chłopski rozum to raczej to do mnie nie przemawia. poszedł bym jednak w kierunku dobrej pyrolizy. na zachodzie to jest wiodący rynek.
    leszek1981
    Level 10  
    To ja prawdopodobnie będę tym co będzie doświadczał :)
    Jak na razie to jestem nastawiony na zakup - tylko jeszcze muszę zobaczyć go na żywo :
    Co do blatu to niestety albo stety będę miał z płyty.
    flamasterio
    Level 11  
    Co do piekarnika - jaka jest róznica między Electrolux EOB 53102 X oraz Electrolux EOB 53103 X (ten model ponoć tylko do salonów meblowych) - jak wynika z opisu posiada "katalityczną powierzchnię wnętrza" czy to oznacza że ma czyszczenie katalityczne?

edit: A może model Electrolux EOB 53004X ?

Czy elektorlux będzie pasował do mikrofali samsunga - w sensie wyglądu ale i technicznie/wymiarowo (w słupku do zabudowy)?
    Niestety mikrofale elektorluxa sa bardzo drogie i .. ubogie w funkcje..

pozdr.
    zwykły człek
    Level 20  
    Flamasterio - a ile ty chcesz wydac na piekarnik?
    flamasterio
    Level 11  
    zwykły człek wrote:
    Flamasterio - a ile ty chcesz wydac na piekarnik?

Cóż.. chyba jak kazdy za jak najmniej kupić jak najlepiej:)

Myślę że max 1400-1500

Jeszcze mam problem odnośnie okapu - potrzebuję wybrać do jutra ..

Okap Falmec LN 60 X - praca w trybie ? - nie wiem czy działa w trybie równiez pochłaniacza , filtr przeciwtłuszczowy metalowy, (czy opcjonalnie można założyc węglowy również?)

Amica OKC 6767 I - praca w trybie wyciągu i pochłaniacza , filtr węglowy.

a może : Mastercook wk cristal - me60V - cichy wydajny - z szybką (nie wiem czy praktyczne rozwiązanie do kuchni), filtr odtłuszczający aluminiowy, opcjonalnie filtr węglowy.

Jaki wybrac filtr ? lepiej z wkłądem węglowym czy przeciwtłuszczowym - metalowym ? można w internecie przeczytać róznicę ale niestety nie wynika który lepszy - jaki byście polecili?
    zwykły człek
    Level 20  
    Za te pieniądze polecałbym Mastercooka MF-800X, MF-830X lub MF-770CX (pyroltyczny). Co do okapu to ten Mastercook wydaje sie z nich najlepszy, ale to szkło trochę trudno utrzymać w czystości. Generalnie każdy okap może działać jako pochłaniacz lub wyciąg kominowy. Po drugie mylisz pojecia: są 2 rodzaje filtrów:
    1) przeciwtłuszczowy: metalowy lub flizelinowy na wyposażeniu każdego okapu, lepszy ten pierwszy
    2) węglowy - stosowany gdy okap ma być pochłaniaczem, czyli nie ma wyprowadzenia na zewnątrz. trzeba go wymieniać co jakiś czas.
    adam_zg
    Level 13  
    Jeżeli już zdecydujesz sie na okap Cristal to radzę dopłacić do wersji bez literek ME, ma sterowanie elektroniczne i wyświetlacz. Piekarnik tak jak pisał zwykły człek MF 770 CX to świetny wybór, pooglądaj Pascal po porstu gotuj, on tam używa Mastercook z automatycznym wysuwem wkładów.
    pozdrawiam
    flamasterio
    Level 11  
    Dziękuję za propozycje, jednakże w odniesieniu do tych Mastercooków to po 1sze - są znacznie droższe (od 1400 do 2000 za ten pirolytyczny) a po 2gie po ostatnim MC do niezabudowy - powiedziałem stop dla piekarnika tej firmy...

Czy te elektroluxy które podałem nie są warte uwagi?

pozdr.
    adam_zg
    Level 13  
    Electorlux ma dobre produkty i napewno nie będziesz zawiedziony ale uważam że za te pieniądze można kupić lepszy sprzęt. Odnośnie MC model 770 CX ma niewiele wspólnego z kuchniami wolnostojącymi bo jest produkowany w Hiszpani.
    pozdrawiam
    przemaszg
    Level 2  
    Propo zmywarki to mogę polecić firmę Beko. Ja osobiście używam od ponad roku DIS5830 (45cm) i jestem bardzo z niej zadowolony. Ma parę gadżetów w postaci składanych stojaków na talerze i dodatkowych półek na filiżanki, które gdy są nie potrzebne można złożyć. Chodząc po sklepach nie znalazłem zmywarki Bosch'a z takimi rozwiązaniami. I do tego cena Beko jest znacznie korzystniejsza.
    editor
    Level 13  
    a co ty za reklamę beko tu propagujesz?? :D
    słabo szukałeś skor nie zauważyłeś tego w innych zmywarkach. a może w ogóle inne zmywarki niż beko to mają takie dwa pudła których jedyną funkcją jest wsuwanie i wysuwanie, a tu nagle beko wymyśliło podnoszone kosze, składane grzebienie, no po prostu rewelka.hit sezonu. :D
    leszek1981
    Level 10  
    Witam,

Ja w końcu kupiłem następujący sprzęt

- lodówka - Bosch KIS38A51 lub : Liebherr ICUS 30130
    - zmywarka - Bosch SMV58M00EU
    - piekarnik - Amica EBS8862
    - okap - AMICA OKC 951 G
    - płyta indukcyjna - Amica PI6508TF

Ja na razie wszystko sprawuje się bez zarzutu :)

Pozdrawiam