Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dell Latitude C600 - słabe chłodzenie?

michallodz 19 Sep 2009 15:50 3185 17
  • #1
    michallodz
    Level 17  
    Witam
    Od jakiegos czasu posiadam w/w laptopa sporo z nim problemów ale wiadomo nie jest to nowy sprzęt.
    Od samego początku wydawało mi się że zaz bardzo sie grzeje ale dopiero teraz zorientowałem się że po nagrzaniu się komputer mocno zwalnia czasami wentylator włącza sie przy 50° a innym razem nawet przy 80!!!
    Patrząc na radiartor niewiele można tam zdziałać jedyne co mi przychodzi do głowy to przerobić wentylator tak żeby chodził cały czas. To jest 3 pinowy wentylatorek czarny czerwony i żółty kabelek, jak to podłączyć żeby kręcił cały czas??
    Z góry dzięki za pomoc,
    Pozdr
  • #2
    mateo-salvadore
    Level 15  
    Najłatwiej pod kontrolkę oznaczającą uruchomiony sprzęt, jednak ja bym tak nie kombinował...skoro wentylator jest sprawny a czujnik temperatury wskazuje ją poprawnie, może potrzeba zmienić tylko ustawienia BIOSu?
    Naprawa w punkcie serwisowym tego uszkodzenia raczej też nie będzie droga, może lepiej wybrać tę opcję, zamiast obciążać baterię i własne uszy ;]
  • #3
    michallodz
    Level 17  
    On i tak tylko stoi w domu więc baterii nie używa.
    Mógłbyś mnie troche nakierować jak to zmienić w biosie bo to jest chyab najstarszy bios na świecie i nie bardzo potrafie się w nim poruszać :)
  • #5
    PitD

    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zainstaluj program -> i8kfangui i ustaw manualnie żeby wentylator był włączony.

    To tak bez żadnego kombinowania w elektronice :)
  • #7
    michallodz
    Level 17  
    Niestety mimo programu dzięki któremu wentylator kręci sie cały czas na maksymalnych obrotach cięzko zejść poniżej 60st. Może one juz tak mają? :) Chociaż jak tylko odejde od komputera na 5 minut to temperatura wyraźnie spada ale jak tylko zacznie się cokolwiek robic znowu jest 60-65st :)
  • #8
    becks777
    Level 11  
    Może świeża pasta termoprzewodząca i porządne ponowne zamocowanie radiatora coś pomoże

    pozdrawiam
  • #9
    tzok
    Moderator of Cars
    ...a może wystarczy wyczyścić radiator, bo pewnie jest szczelnie zabity kurzem :/

    Jaki masz tam procesor?
  • #10
    PitD

    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na moim egzemplarzu jest w/g i8kfangui od 60 do 75 stopni.
    A swoją drogą to ten program trochę zawyża odczyty.

    Ale mimo wszystko trzeba raz na kwartał zaglądnąć do radiatora i dokonać rutynowej konserwacji.
  • #11
    michallodz
    Level 17  
    Radiator jest czysciutki ale fakt paste trzeba nalozyc nowa bo to jest seryjna wiec ma uz pare lat :) Procesor 750Hz
  • #12
    space1
    Level 13  
    Pasta nic nie da. Wtedy stosowali cieniutkie blaszki aluminiowe likwidujące nierówności. Też miałem ten model i na kolanach trzymać się go nie dało :> Pomimo tego kadłubek działa do dziś jako stacja multimedialna przy TV.
    W tych laptopach jest tylko wentylator na CPU a reszta ma chłodzenie pasywne, więc obudowa aluminiowa (klapka) od spodu i klawiatura będą gorące. Niektóre z tych modeli posiadały mały wentylatorek na środku (wylot z tyłu) do wentylacji wnętrza ale jak nie było fabrycznie to nawet na płycie głównej nie było montowanych elementów pod wentylator.
    Moja rada : jak się nie zawiesza to nie kombinuj.
  • #13
    michallodz
    Level 17  
    sek w tym ze sie zawiesza :)
  • #14
    space1
    Level 13  
    To tak jak kolega "PitD" poradził i trzeba potestować ustawienia tego programiku.
    Uwaga ! bawiłem się nim na C600 i biosie A07 i nie ruszył z regulacją ani odczytem, natomiast po aktualizacji do A23 ruszył odczyt CPU i regulacja obu (jeżeli masz) wentylatorów.
  • #15
    michallodz
    Level 17  
    Szczerze mówiąc niewiele ten program pomogl po za tym dobrze oszukuje temp :) zaraz po wlaczeniu pokazuje 70st:D
    Ale chyab musze sie przyzwyczaic w koncu to stary sprzet i nie dzial najszybciej moze sprobuje zrobic format i zainstalowac 98 i starsze wersje programow jakie uzywamto bedzie lepiej :)
  • #16
    space1
    Level 13  
    Program podaje temperature z czujnika wewnętrz procesora więc jeszcze zanim zdąrzy odebrać radiator (są dosyć duże skoki temperatury wyraźnie w czasie obciążenia). Natomiast ja bawiłem się 850MHz i po uruchomieniu miał około 51 stopni (szczytowo). A u Ciebie to troche za dużo... no chyba że ładuje się 5 minut :> Sprawdź obciążenie systemu po uruchomieniu. Ten co miałem po chwili pracy bez obciążenia schładzał się do 40 stopni na prędkości SLOW. Sprawdż co tam słychać pod radiatorem. Może radiator jest uszkodzony (w środku ma jedną rurke heaatpipe)
    Jeszcze może ktoś coś wymyśli.
    Co do win98 to nie radze jak jest wpięty do internetu.
  • #17
    michallodz
    Level 17  
    Ładuje się normalnie w miare szybko, radiator z moich ogledzin wynika ze zadnej rurki nie ma :) kawalek aluminium z zeberkami :P ten jak sie go zostawi na chwile tez tem spada ale dosłownie na sekunde jak tylko rusze myszką od razu sie gotuje.
  • #18
    space1
    Level 13  
    majkel1988 wrote:
    ...jak tylko rusze myszką od razu sie gotuje.

    To wygląta na słaby kontakt termiczny radiatora z rdzeniem CPU.
    Zapodaj paste silikonową (białą) przykręć radiator i odkręć ponownie... będziesz widział czy równomiernie przylega (po śladach pasty).
    Normalnie w czasie wzrostu obciążenia temp. będzie rosła ale u mnie z 40st. do 51st przy zapuszczeniu divixa.