Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy na tym forum i będę wdzięczny za pomoc doświadczonych kolegów.Mój problem polega na tym że jestem zielony z automatyki (doświadczenie jako elektryk)a chciałbym zbudować urządzenie sterujące pracą traka taśmowego. Urządzenie to konkretnie miałoby za zadanie ustawianie wysokości głowicy tnącej zgodnie z poleceniem wydanym ze sterownika a uprzednio zaprogramowanym na panelu operatorskim.Ideałem byłaby możliwość jednoczesnego programowania ciągu poleceń(3-8) następujących po sobie. Praktycznie wyglądałoby to np.80+25+25....itp ( w milimetrach) a trak realizowałby to zadanie , licząc od góry 25+25) ostatni nastaw(80)jest gotowy po zdjęciu dwóch poprzednich (punkt zerowy licznika musiałby być na poziomie łoża traka).Myślę o zastosowaniu jakiegoś licznika rewersyjnego, enkodera i prostego panela operatorskiego,nie wiem tylko jak to wszystko dopasować do siebie i zaprogramować.
Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie rady i opinie. Opinie uzyskane na tym forum pozwolą mi wyznaczyć kierunek poszukiwań i precyzyjne drążenie tematu. Dziękuję.
Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie rady i opinie. Opinie uzyskane na tym forum pozwolą mi wyznaczyć kierunek poszukiwań i precyzyjne drążenie tematu. Dziękuję.