Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bojler Bianca wj50 daje napiecie na uziemienie

tylkochwila 19 Sep 2009 20:46 5704 26
  • #1
    tylkochwila
    Level 9  
    Witam,
    Problem tego typu że w momencie gdy grzałki pracuja (tj bojler podgrzewa wode) występuje napięcie na uziemieniu, na rurach, na kranacha (lazienka, prysznic, kran w kuchni) "kopie' mocno. mycie tylko przy odłączonym zasilaniu.
    Pytanie czy ktoś posiada schemat jak się dostać do środka, lub tez czy ktoś może miał podobny problem i podzieli sie jak sobie poradził.

    P.S.
    Elektryk najwcześniej w poniedziałek.
  • #2
    mosmati88
    Level 23  
    Prawdopodobnie grzałka do wymiany. Ewentualnie ma pan popalone przewody w bjlerze tzn. termostat i inne
  • #3
    tylkochwila
    Level 9  
    Takie są moje przypuszczenia że coś nie tak z grzałka, lub jakimś innym elementem wewnątrz, ale niestety nie posiadam schematu jak rozebrać to cholerstwo a w necie nigdzie nie ma do niego instrukcji lub schematu
  • #4
    sylwekwie
    Level 12  
    Napisz jak masz podłączony ten bojler do prądu (np. gołe kable podłączone do tzw. puszki z prądem czy typowo wtyczka na 220v)
  • #6
    tylkochwila
    Level 9  
    Bojler jest podłączony standartowo wtyczka do gniazdka na 220V.
    Do jakiego kołka ochronnego w gniazdku? - chodzi o "bolec" wystający jako uziemienie ;)
  • #8
    sylwekwie
    Level 12  
    Tak.Właśnie chodzi o ten bolec.Sprawdź w gniazdku czy masz do niego podłączony jakiś kabelek,jeśli nie to podłącz go z przewodem który nie będzie ci świecił gdy dotkniesz do niego wskaznikiem np. neonowym
  • #9
    tylkochwila
    Level 9  
    mam do niego podlączony przewód (zielono-zólty - uziemienie).
    jak używam miernika to niebieski - świeci (pokazuje napiecie), czarny - nic, zielono-żółty świeci (pokazuje napiecie).
    Dodam że napiecie na zielono-żółtym jest tylko gdy bojler grzeje wodę, gdy nie grzeje brak tam napięcia
  • #10
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    To ktoś "przefazował" instalację, czyli podał napięcie na niebieski, a zdjął z czarnego.
    Poszukaj gdzie to jest, bo może też "walić" w innych gniazdkach z bolcem u Ciebie lub sąsiadów, ewentualnie zamień je miejscami w gniazdku (NIE POLECAM). SZUKAJ gdzie to jest zamienione !!!
  • #11
    sylwekwie
    Level 12  
    zamień te przewody dochodzące do gniazdka(tam musi być pomyłka)
  • #12
    tylkochwila
    Level 9  
    byłam kładziona instalacja częściowo (kuchnia, łażienka).
    Czyli jest możliwość że przy podłączanie do istniejącej instalacji ktoś zamienił przewody?
    A czy mozliwe aby to była jakaś awaria w bojlerze, bo taka sytuacja ma miejsco od jakiegoś miesiąca - wcześniej wszystko było ok.
  • #13
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    Raczej przy wymianie instalacji, mogę powiedzieć: daję głowę
    Otwórz wszystkie puszki i sprawdź, w której jest podane napięcie na niebieski i masz odpowiedź
  • #14
    tylkochwila
    Level 9  
    ale to dlaczego wczesniej nie było takiego objawu?
  • #15
    sylwekwie
    Level 12  
    Bo faza(prąd zamienili z zerem)

    Dodano po 1 [minuty]:

    I muśi kopać

    Dodano po 9 [minuty]:

    Jeśli chodzi o bojler to zamień miejscami przewody(odwrotnie) w gniazdku.
  • #16
    tylkochwila
    Level 9  
    rozumiem ze zamienili przewody,
    tzn ale chodzi mi o to czemu przez ponad 6 miesiecy bylo ok, a teraz kopie.
  • #18
    sylwekwie
    Level 12  
    Sprawdziłeś w gniazdku (faza , zero ) ?

    Dodano po 8 [minuty]:

    co jest podłączone do bolca (uziemienia)faza czy zero(świeci neonówka czy nie)
  • #20
    mosmati88
    Level 23  
    Możekoleś nie ma zera w gniazdku dlatego mu się pokazujefaza na bolcu(PE)
  • #21
    tylkochwila
    Level 9  
    Wczoraj juz odłaczyłem z gniazdka i za późno było aby grzebać.
    Dziś posprawdzam kontakty i puszki.
    A w gniazdku do którego podłączony jest bojler, jest tak: niebieski - świeci, czarny - nie świeci, zielono-żółty - świeci.

    Dla ciekawości wlożyłem próbnik do przedłużacza w pokoju (gniazdka w pokoju są bez bolcy, stara instalacja dwa kable), przedłużacz ma bolce i tam: jedna dziurka - świeci, druga dziurka - nie świeci, bolec - świeci.
  • #22
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    Jeżeli 2 żyłowa, to podłącz w każdym gniazdku, gdzie występuje bolec, przewód bez fazy właśnie do bolca. Problem zniknie
  • #23
    tylkochwila
    Level 9  
    tylko gniazdko przy bojlerze jest z bolcem pozostałe są bez.
    czyli żielono-żółty z czarnym zamienić?
    wtedy bede miał na niebieskim napięcie, na zielono-żółtym napięcie, a czarny nic.
    jedynie tylko wtym gniazdku tak mogę zrobić - nie będzie jakiegoś zwarcia czy coś, w pozostałych?
    instalacja 2 żyłowa.
  • #24
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    Czarny faza, niebieski NIC, zielono-żółty NIC - tak powinno być
    Jeżeli nie możesz posłać fazy na czarny ( w puszce przed gniazdkiem) , to odepnij mostek z niebieskiego i podepnij na czarny
  • #25
    tylkochwila
    Level 9  
    elektryk zrobil tak: odpiał żółto-zielony i zrobił mostek czarnego do bolca..
  • #26
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    Kiepski elektryk.
    Powinien był posłać napięcie na czarny, skoro elektryk, a nie z fazowego robić zabezpieczenie na kołek. Nic ująć, nic dodać - KOŁEK
    Poproś innego elektryka, żeby zrobił porządek z kablami.
    Ale już nie kopie?
  • #27
    babatikidido
    Level 1  
    mialem tak samo - grzalka do wymiany