Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór napędu do pompy - jak dobrać silnik?

Frankozx 20 Sep 2009 03:21 6676 8
Automation24
    Frankozx
    Level 10  
    Witam,
    mam problem z zaprojektowaniem elektryki biobloku(oczyszczalni). Jedyne dane jakie posiadam to:

Pompa zasilająca:
    Q=30m^3/h - wydajność
    h=5m - wysokość tłoczenia

Kompresor (napowietrznianie):
    Q=45 m^3/h
    H=120 N/m^2

Pompa odprowadzajaca:
    Q=60m^3/h
    h=35m

Gdyby sprawa sprowadzała się do doboru gotowej pompy(wraz z napędem) zabezpieczenia jej itd. ... nie byłoby problemu ale ja muszę dobrać i sprawdzić dobrany napęd(silnik) osobiście, obliczeniowo, a tu już jest problem.

Mam jakąś wiedzę nt napędów i pomp ale nie potrafię powiązać parametrów elektrycznych z tymi powyżej(nie znalazłem tego również ani w literaturze, ani w internecie). Nie wiem jaki jest sens kupna osobno pompy i napędu i dopasowywania ich ale cóż, takie zadanie. Proszę o pomoc.
  • Automation24
    malvit
    Level 17  
    Czy chodzi tylko o podanie mocy silników napędzających, czy o pokazanie obliczeń do wykonania doboru silnika? Dla podpowiedzi jest to czysta fizyka znając wydatek i wysokość podnoszenia możemy obliczyć pracę a dalej droga jest prosta do określenia parametrów silnika niezbednego do napędu pompy. natomiast jeżeli chodzi tylko o podanie parametrów silnika to po dobraniu pompy o wymienionych parametrach z katalogu odczytaj moc użytego tam silnika. Do określenia parametrów niezbędnych zabezpieczeń także są wzory do wyliczeń wartości zabezpieczeń.
    Frankozx
    Level 10  
    Dzięki za wskazówki. Zabezpieczenia i odczytanie wartości silnika to nie problem. Problemem jest ta jak to ująłeś "czysta fizyka" bo jakoś niespecjalnie mam pomysł na wzory(już się nad tym wcześniej zastanawiałem).

Jakbyś mógł poddać algorytm obliczeń to będę wdzięczny. Ostatecznie chciałbym otrzymać parametry silnika z tabliczki znamionowej, tak bym dobór był formalnością.
  • Automation24
  • Helpful post
    Aleksander_01
    Level 42  
    Masz ten agorytm - mgh.
    malvit
    Level 17  
    Ponieważ przez chwilę mnie nie było kol. Aleksander_01 podał niemalże na tależu rozwiązanie - dziękuję, to mam nadzieję że dalszę rozwiązanie nie nastręczy trudności to obliczenia z podstawowej fizyki.
    Frankozx
    Level 10  
    1.

ok, fajnie ten wzór nawet znam :P . Choć nie wpadłem by go użyć... ale fakt o ile pamiętam Ep=W, następnym krokiem pewnie ma być P=W/t.

Rozumiem, że otrzymaną moc mogę uznać za moc znamionową mojego silnika, pewnie warto by wziąć poprawkę na sprawności silnika i pompy (cos fi też?).

Jakie jest m? Masa metra sześciennego wody to 1000kg, ścieków chyba 1100, tu mamy w pierwszej pompie 30m^3/h, wiec:
    m=30*1100/3600=9,1(6)kg poprawka na lepkość i będzie trochę mnie niż 9kg

Więc mam : m, g, h, czyli mam W. A jakie dać t? Już wcześniej przeliczyłem na sekundy więc 1, zgadza się?

2.
    No to jak mamy pompy pora na kompresor:
    Czyżby wzór miał wyglądać tak:
    W=(Q*H)/h?

3.
    I skoro już truję, to może od razu jeszcze jedno małe pytanko, jak najlepiej zabezpieczyć taki układzik.

Ja jak na razie dałem tylko wkładki topikowe(gL/gG) do zabezpieczenia przewodów i silnikowe przekaźniki przeciążeniowe ZB (Moellera). Do tego w układzie oczywiście wyłącznik główny i potrzebne styczniki. Dodać coś jeszcze. Myślałem o jakiejś dedykowanej dla pomp elektronice, która właściwie zabezpiecza przed wszystkim ale nie wiem czy jest sens.
  • Helpful post
    malvit
    Level 17  
    Ponieważ urządzenie najprawdpodobniej będzie poacowało be stałego dozoru to należałoby przwydzieć zabezpieczenie przed zanikiem fazy.Zadziałają zdecydowanie szybciej niż przekaźniki przeciążeniowe. Bezpieczniki oczywiście zastosujesz np. s193 lub podobne bo nie wiem czy jeszcze topikowe są w sprzedaży. no i oczywiście elementy automatyki zalączania i wyłączania z odpowiednią sygnalizacją.
    Frankozx
    Level 10  
    Jeśli chodzi o automatykę, chcę uniknąć PLC, myślę nad zastosowaniem zwykłych przekaźników czasowych "odpalanych z czujnika podającego określony poziom napełnienia zbiornika i drugi raz to samo w przypadku pompy wyjściowej.

Zastanawia mnie także realizacja rozruchu, jeden silnik będzie malutki(>=2,2kW) więc może tu dać rozruch bezpośredni, a na następnym, większym (pewnie koło 11kW) rozruch gwiazda/trójkąt. Nie chce mi się bawić z doborem falownika. Czy może będzie lepiej dać ten falownik?

Myślę, że jakoś wieczorem wkleję schemat elektryczny tego co stworzę wraz z właściwym opisem jak to działa/ma działać. Będę wdzięczny za rzuceniem na niego okiem. Tymczasem dziękuję za pomoc.
    malvit
    Level 17  
    Rozruch gwiazda trójkąt na przekaźniku czasowym lub w ostateczności termicznym na dwu przekaźnikach