Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z Canon IXUS 40 - nie reaguje na nic.

Konrad Kl. 20 Sep 2009 09:42 2501 6
  • #1
    Konrad Kl.
    Level 14  
    Witam. Dostałem do naprawy aparat cyfrowy Canon IXUS 40. Na pierwszy rzut oka jest w dobrym stanie. Problem polega na tym, że wogóle nie chce się włączyć. Obiektyw jest wysunięty, a podpięcie do komputera przez usb nic nie daje (zero jakiejkolwiek reakcji). Po rozłożeniu aparatu na części pierwsze, nie zauważyłem żadnych uszkodzeń, na przykład jakiś oderwanych części. Bateria jest naładowana i oryginalna. Proszę o pomoc. Może ktoś z was spotkał się z podobną usterką?
  • #2
    bezum1
    Level 23  
    Poszukaj bezpieczników SMD na płycie głównej aparatu, powinny być w okolicach przetwornicy napięcia lub przy wejściu napięcia do aparatu.
  • #3
    Konrad Kl.
    Level 14  
    A czy istnieje jakiś schemat ideowy do tego aparatu? Bo na razie nici ze znalezienia bezpiecznika.

    Dodano po 36 [minuty]:

    Czy to jest płyta główna? Na drugiej stronie są styki do baterii.
    https://obrazki.elektroda.pl/7_1253472197.jpg
  • #4
    bezum1
    Level 23  
    To jest płytka zasilacza i tu powinieneś szukać bezpieczników, w dolnej części płytki widać jaśniejsze cztery elementy które mogą być bezpiecznikami lub są to diody, musisz je sprawdzić omomierzem. Bezpieczniki mogą też być z drugiej strony płytki.Sprawdź jeszcze element z prawej strony płytki przy otworze na śrubkę który odchodzi z prawej nóżki tranzystora ,wygląda mi na bezpiecznik.
  • #5
    roki9992
    Level 10  
    Witam.
    Mam pytanie . czy udało się naprawić tego canona bo mam taki sam problem ale obiektyw jest schowany
  • #6
    grom_5
    Level 17  
    Witam
    Jeśli ten temat jest aktualny to proponuję sprawdzić mikroswitch który znajduję się z tyłu klapki baterii. Przy zamykaniu tej klapki on załącza zasilanie przez układ elektroniki. Jeśli jest on wyłamany albo uszkodzony aparat nie załączy się przyciskiem "POWER"
  • #7
    Konrad Kl.
    Level 14  
    Wracając do tematu. Wymieniłem mikroswitch i nic co nie dało. Jak się później okazało uszkodzona była płyta główna (sprawdziłem z innego sprawnego aparatu). W moim przypadku aparat najprawdopodobniej uległ zamoczeniu.