Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak dzwieku w zintegrowanej karcie dzwiekowej .

uszatekh13 20 Sep 2009 12:11 3091 16
    uszatekh13
    Level 10  
    Witam !

Przepraszam jezeli temat nie tu ale jestem nowy. Kupilem niedawno nowy komputer i mam taki problem, ze posiadam płyte główną Gigabyte M61PME-S2p i zintegrowana karte dzwiekowa REALTEK ALC888. Wgralem sterowniki dolaczone na plytce do plyty glownej i gdy mam podlaczone glosniki to pokazuje mi ze brak urządzeń audio. Proszę o szybka porade i o ile bylo by to mozliwe, to wyjasniona, bo szczerze to specjalista w komputerze nie jestem.

Dziekuje z gory za uprzejmosc i pomoc !
    leven
    Level 37  
    Pokaz na forum menadzera urzadzen.
    sev07
    Level 13  
    Jaki system? To podstawowa informacja, proszę pamiętać.

Dodano po 1 [minuty]:

Możliwe, że masz nowy system więc stare sterowniki mogą już nie działać. Po za tym warto szukać na stronie producenta jak najnowszych sterowników.
    uszatekh13
    Level 10  
    Tak wiec system to Windows XP a sterowniki byly raczej nowe a co odnosnie Menedzera urzadzen to jak go pokazac screen.

Dodano po 4 [minuty]:

Wogule nie ma nawet tego glosniczka w lewym dolnym rogu a w Panelu sterowania w dzwiekach i urzadzeniach audio pisze ze brak sprzetu ale kiedy podłącze telefon do skype na usb to w sluchawce mam dzwiek .
    mat_ed
    Level 43  
    Quote:
    ...a co odnosnie Menedzera urzadzen to jak go pokazac screen ?? ;P ? ...

W tym momencie zastanawiam się, jak sobie poradziłeś z instalacją sterowników, skoro nie potrafisz nawet zrobić screen'a?
    Print Screen na klawiaturze służy do robienia zrzutów ekranu. Następnie taki zrzut wklejasz np. do Paint'a, zapisujesz jako *.JPG i wklejasz na forum - za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".

Proszę również zlikwidować dotychczasowe niechlujstwo.
    uszatekh13
    Level 10  
    Prosze bardzo o to screen . Nie chodzilo mi o to jak zrobic screena tylko w jaki sposob pokazac tego menedzera w tamtym poscie mialem na mysli czy za pomoca screena ;]
    mat_ed
    Level 43  
    Kolego, Ty nie masz zainstalowanych sterowników. Zainstaluj sterowniki, zaczynając od instalacji sterowników płyty głównej. Po instalacji wszystkich sterowników, widoczny na screen'ie wykrzyknik powinien zniknąć.

PS.
    Przed instalacją sterowników k. dźwiękowej, udaj się do BIOS-Setupu i sprawdź czy kodek (k. dźwiękowa) jest włączona.
    uszatekh13
    Level 10  
    Sterowniki sa zainstalowane tutaj jest screen po wlozeniu plyty z sterownikami dolaczonej do plyty glownej. (komputer byl jzu resetowany ;]) jezeli dalo by rade bym prosil o sterowniki do mojej plyty (Gigabyte M61PME-S2P)

Napisałem wyraźnie, zdjęcia dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
    Link do aukcji usunąłem, regulamin p. 10.11
    Przy okazji, ten post również do poprawy - moja cierpliwość dobiega końca.
    mat_ed.

Sorry oto screen z plyty Brak dzwieku w zintegrowanej karcie dzwiekowej .
    mariuszp19
    Level 34  
    Nie odpowiedziałeś, czy masz włączoną kartę w Bios'ie. Na moje oko, to nie.

Pozdrawiam
    uszatekh13
    Level 10  
    Jak mi wytłumaczysz jak ja wlączyc to ci odpowiem (pisalem ze jestem niejalepszy w te kolcki) ;]
    mat_ed
    Level 43  
    uszatekh13 wrote:
    Jak mi wytłumaczysz jak ja wlączyc to ci odpowiem (pisalem ze jestem niejalepszy w te kolcki) ;]

Na stronie producenta płyty głównej znajduje się instrukcja. Wystarczy tam wejść, pobrać i przeczytać. Trochę własnej inicjatywy wykaż.
    To jest moja ostatnia prośba, dotycząca poprawy postów.
    mariuszp19
    Level 34  
    Na stronie 39-40 instrukcji masz opisane gdzie włączyć kartę dźwiękową - Onboard Audio Function - włącz na Auto i będzie grać.

pozdrawiam
    uszatekh13
    Level 10  
    Mariusz zrobione i dalej nic nie słychać moze potrzebuje jakichs innch sterowników ??
    mariuszp19
    Level 34  
    A pokaż teraz menadźera urządzeń. I czy podłączasz głosniki do dobrych gniazd? Ostatnio był taki post, dlatego pytam.

Pozdrawiam
    uszatekh13
    Level 10  
    Oto menedzer urzadzeń Brak dzwieku w zintegrowanej karcie dzwiekowej . a co do gniazdka to dobre (zielone) =) (mam jeszcze czerwone(mikrofon) i niebieskie nie wiem do czego.
    djkarol1
    Level 16  
    PO pierwsze jak robisz screena z menagera to rozwiń "Inne urządzenia" i rozwiń "kontrolery dźwięku..." I daje sobie palca obciąć ze nie masz SP3 w tym xp-ku twoim i dlatego nie możesz zainstalować stery z realteka, w sp3 jest łatka odpowiedzialna za dźwięk do "KBxxxxx" masz to na tym krążku też ale lepiej całe sp3 wgrać, jeśli jednak straciłem palca i masz sp3 to porozwijaj to co napisałem zrób screen i powiem ci co dalej. PS. Czasami zdarza się niepoprawne zainstalowanie sterowników przez xpressinstall, trzeba odinstalować w menadżerze i eksplorować płyte i manualnie odpalić setup sterownika realteka.
    uszatekh13
    Level 10  
    To prawda mam SP1 juz sciagam sp2 i sp3 jak zrobie to napewno odpisze czy sie udalo dzięki za pomoc .

pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 26 [minuty]:

No i działa zainstalowanie service packa 3 i odnowa sterownikow karty dzwiekowej pomogło juz działa wszystko , wszystkim dziękuje za pomoc ,

Pozdrawiam

Temat do zamknięcia.