Witam
Potrzebuje pomocy osób obeznanych z tematem!
Potrzebuje odpowiedzi na pytania dotyczące komunikacji ISO14230 (KW 2000) OBD2
1. Podczas wysyłania bajtów wysyłany jest napierw najmniej znaczący bit? (LSB first)
Takie informacje znalazłem w sieci i w dokumentach
jednak Pan J. Merkisz w swojej książce na stronie 345 pisze:
"Według KWP 2000 bit najbardziej znaczący jest wysyłany jako pierwszy (odwrotnie niż w ISO) "
O co chodzi
?
2. ISO14230 przewiduje 2 rodzaje inicjalizacji połączenia. Czy w przypadku inicjalizacji "5 baund" w której na początku wysyłany jest adres (z prędkością 5bit/s) adres jest znormalizowany i jest równy 33h? Czy może zależy od producenta? Ponieważ fiat np w przypadku sterownika iaw49 ma adres 10h ale nie wiem czy jest zgodny z odb2.
Za pomocne odpowiedzi oczywiście klikam POMÓGŁ lub wysyłam punkty.
Potrzebuje pomocy osób obeznanych z tematem!
Potrzebuje odpowiedzi na pytania dotyczące komunikacji ISO14230 (KW 2000) OBD2
1. Podczas wysyłania bajtów wysyłany jest napierw najmniej znaczący bit? (LSB first)
Takie informacje znalazłem w sieci i w dokumentach
jednak Pan J. Merkisz w swojej książce na stronie 345 pisze:
"Według KWP 2000 bit najbardziej znaczący jest wysyłany jako pierwszy (odwrotnie niż w ISO) "
O co chodzi

2. ISO14230 przewiduje 2 rodzaje inicjalizacji połączenia. Czy w przypadku inicjalizacji "5 baund" w której na początku wysyłany jest adres (z prędkością 5bit/s) adres jest znormalizowany i jest równy 33h? Czy może zależy od producenta? Ponieważ fiat np w przypadku sterownika iaw49 ma adres 10h ale nie wiem czy jest zgodny z odb2.
Za pomocne odpowiedzi oczywiście klikam POMÓGŁ lub wysyłam punkty.