Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PC włącza się po odłączeniu i podłączeniu kabla zasilającego

achtel75 22 Sep 2009 09:04 6916 8
Wago
    achtel75
    Level 1  
    Witam
    mam problem z zalączeniem komputera, mianowicie kiedy próbuje włączać komputer nie dzieje się nic. Musze wyjąc kabel napięciowy z zasilacza i go ponownie włożyć i wtedy wszystko rusza od razu.
    Czy to wina kabla czy wina zasilacza? Na innym komputerze kabel działa prawidłowo.
    Kupiłem ten komputer na allegro wiec nie wiem czy nie byla taka przyczyna jego sprzedaży.
  • Wago
    przemo.t
    Level 27  
    Podmień zasilacz jeśli masz taką możliwość i sprawdź czy problem się rozwiąże...
    Jeśli nie to prawdopodobnie coś z płytą główna...
  • Wago
    artaa
    Level 43  
    Zobacz w jakim stanie są kondensatory na płycie głównej.

I usuń drugi post.
    modliszka
    Level 16  
    miałem podobny przypadek, uszkodzona była płyta główna, na dodatek sam się wyłączał bez powodu, najprościej zasilacz można sprawdzić zwierając zielony przewód z czarnym (czyli masą) na wtyczce ATX (tej która zasila całą płytę główną), w ten sposób robimy to samo co przyciskiem na obudowie komputera, jeśli startuje za każdym razem to powinno być ok, można dodatkowo zmierzyć napięcia jakie daje zasilacz bez obciążenia, nie powinny odbiegać znacząco od podanych wartości +12, +5, -5, +3,3 V.

Powodzenia i zalecam ostrożność przy testach zasilacza aby nie zdarzyła się jakaś nie ciekawa niespodzianka w postaci wymiany zasilacza.
    anmi
    Level 10  
    Nie wiem co się dzieje mam kompa Dell™ OptiPlex™ GX270
    Nie mogę go odpalić zasilacz niby działa bo dioda na płycie świeci jak zaśliacz podłączam pod napięcie to słyszę tyknięcie. Dioda mi ciągle miga na przednim Panelu a kompa nie mogę włączyć??
    Komputer Się Przed Tą sytuacją Normalnie Się Włączył. Szwagierska poszła zrobić sobie kawę i zastała kompa wyłączonego i tylko dioda na przednim Panelu migała. Sad nie wiem co jest??
    Ps wymianę juz zrobiłem na dwóch zasilaczach i do samo się dzieje.
    leven
    Level 37  
    achtel75 wrote:
    Witam
    mam problem z zalączeniem komputera, mianowicie kiedy próbuje włączać komputer nie dzieje się nic. Musze wyjąc kabel napięciowy z zasilacza i go ponownie włożyć i wtedy wszystko rusza od razu.

Podmien baterie na plycie glownej i sprawdz czy zworka cmos jest na wlasciwym miejscu oraz czy nie przerywa.
    bs123
    Level 17  
    Witam,
    poczytaj tu:
    http://tnij.com/V4kAE

Nie piszesz jaki jest typ obudowy komputera.
    Jeśli to slim to sprawdź, czy prawidłowo włożona jest do gniazda karta z dodatkowymi
    slotami PCI (koszyk) oraz karta AGP (jeśli jest).
    Czy komputer wydaje jakieś dźwięki przy starcie?

bs123
    interside
    Level 13  
    Witam
    wina zasilacza miałem dokładnie to samo w gx270 podmieniłem zasilacz i jest ok

Pozdrawiam Piotrek

PS czy da sie jakos naprawić ten stary delowski zasilacz jak nie chce startować przetwornica 5v jest normalnie.
    obsid
    Level 25  
    Podobny przypadek miałem z komputerem, w którym kabel zasilający miał przerwany wewnątrz przewód uziemiający (często zdarza się to w tanich chińskich przewodach zasilających). Obwód ten zamykał się poprzez ekran kabla sygnałowego VGA, powodując potężne iskrzenie przy wkładaniu wtyczki do gniazda karty grafiki (aż dziw bierze, że zarówno karta grafiki, jak i monitor przeżyły ten przypadek).

Natomiast komputer zasilany takim uszkodzonym kablem zasilającym włączał się wyłącznie poprzez wyciągnięcie i włożenie wtyczki sieciowej do gniazda zasilacza.