Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mostek tensometryczny + wzmacniacz + atmega

lenny35 23 Wrz 2009 07:28 6706 9
  • #1 23 Wrz 2009 07:28
    lenny35
    Poziom 13  

    Witam!

    Mostek tensometryczny + wzmacniacz + atmega

    Stworzyłem układ jak na załączonym schemacie lecz nie chce działać poprawnie.
    Wzmocnienie układu wybrane na 1000 poprzez rezystor 51Ω. Podczas zginania belki tensometrycznej na wejściu wzmacniacza sygnał zmienia się o ok, 2,5mA (początkowo 17mA po zgięciu 19mA) natomiast na wyjściu cały czas 4,07V:cry:. Już nie mam pomysłu co by szło z tym zrobić. Zasialnie mostka 6V. Tensometr 120Ω oraz 3 rezystory po 120Ω. Napięcia na wzmacniaczu pomierzone - poprwane (oprócz wyjścia)
    .
    Czerwony prostokąt na rysunku to tensometr.
    Z góry dziękuje!!

    0 9
  • #2 23 Wrz 2009 10:21
    ed-ek
    Poziom 34  

    lenny35 napisał:
    Witam!

    Mostek tensometryczny + wzmacniacz + atmega

    Stworzyłem układ jak na załączonym schemacie lecz nie chce działać poprawnie.
    Wzmocnienie układu wybrane na 1000 poprzez rezystor 51Ω. Podczas zginania belki tensometrycznej na wejściu wzmacniacza sygnał zmienia się o ok, 2,5mA (początkowo 17mA po zgięciu 19mA) natomiast na wyjściu cały czas 4,07V:cry:. Już nie mam pomysłu co by szło z tym zrobić. Zasialnie mostka 6V. Tensometr 120Ω oraz 3 rezystory po 120Ω. Napięcia na wzmacniaczu pomierzone - poprwane (oprócz wyjścia)
    .
    Czerwony prostokąt na rysunku to tensometr.
    Z góry dziękuje!!

    Z jakiej noty aplikacyjnej korzystałeś? Na schemacie jest niewyraźne oznaczenie układu, przyjmuję że to AD622. Piszesz, że prąd zmienia się ok 2.5mA. Dla mnie interesująca jest zmiana napięcia w przekątnej mostka:
    1 stan równowagi - bez ugięcia U=?
    2 ugięcie w jedną ze stron U=?
    3 ugięcie w przeciwną stronę U=?
    Pomiar wykonaj przy niepodłączonym mostku do ADxxx i podłaczonym. Na moje oko wzmocnienie równe 1000 jest za duże, ale to można ustalić z pomiarów mostka. Istotną sprawą jest równowaga mostka przy braku ugięcia.
    Pomierz również napięcie wyjściowe układu gdy zamiast mostka, włączysz rezystor np 1kom. Uwag mam więcej, ale to co podałem interesuje mnie najbardziej.

    0
  • #3 23 Wrz 2009 11:32
    lenny35
    Poziom 13  

    Witam!

    Problem już częściowo rozwiązany - rezystory i reszta podzesołów dawała błąd, który po 1000 wzmocnieniu dawał ciągle na wyjściu wzmacniacza ciągle prawie 5V. Po wymianie rezystorów na precyzyjne i zastosowaniu potencjometru do równoważenia mostka pojawił się prawidłowy odczyt.
    Jak już jesteśmy w temacie: Jaki układ byś zaproponował do równoważenia mostka gdyż ten potencjometr wprowadza mi spory błąd i wyniki pływaja?

    Z góry dziękuje!

    0
  • #4 23 Wrz 2009 12:51
    ed-ek
    Poziom 34  

    lenny35 napisał:
    Witam!

    Problem już częściowo rozwiązany - rezystory i reszta podzesołów dawała błąd, który po 1000 wzmocnieniu dawał ciągle na wyjściu wzmacniacza ciągle prawie 5V. Po wymianie rezystorów na precyzyjne i zastosowaniu potencjometru do równoważenia mostka pojawił się prawidłowy odczyt.
    Jak już jesteśmy w temacie: Jaki układ byś zaproponował do równoważenia mostka gdyż ten potencjometr wprowadza mi spory błąd i wyniki pływaja?

    Z góry dziękuje!

    Nie wydaje mi się aby wartość rezystancji zmieniała się znacznie w krótkim czasie. Zamiast mostka, wepnij na wejście rezystor i mierz Uwyj. Jeżeli U będzie się zmieniało, trzeba szukać przyczyny. Daj znać, zaproponuję dalsze działanie.

    0
  • #5 23 Wrz 2009 13:15
    lenny35
    Poziom 13  

    Po dalszych próbach działania układu stwierdzam iż działa już zgodnie z moim zamierzeniem. Mam jedynie problem z dokładnym zrównoważeniem mostka.
    Czy mógłbyś zaproponować mi jakieś rozwiązanie? Co do napięcia mierzonego na wyjściu to zrobiłem to co mi zaproponowałeś i jest stabilne.

    Z góry dzięki!!!

    0
  • Pomocny post
    #6 24 Wrz 2009 11:24
    ed-ek
    Poziom 34  

    lenny35 napisał:
    Po dalszych próbach działania układu stwierdzam iż działa już zgodnie z moim zamierzeniem. Mam jedynie problem z dokładnym zrównoważeniem mostka.
    Czy mógłbyś zaproponować mi jakieś rozwiązanie? Co do napięcia mierzonego na wyjściu to zrobiłem to co mi zaproponowałeś i jest stabilne.

    Z góry dzięki!!!

    Nie piszesz dlaczego nie działał dobrze i co zrobiłeś że działa. To bardzo utrudnia ocenę sytuacji. Aby dobrze zrównoważyć mostek, trzeba znać rezystancję czujnika. Musisz ją zmierzyć z największą dostępną dokładnością. Największą czułość mostka uzyskuje się gdy wszystkie rezystory w gałęziach są sobie równe. W warunkach praktycznych tego nie uzyskasz. Załóżmy, że czujnik ma Rcz=135 om. Z dostępnych rezystorów przez pomiar, wybierz 2 rezystory najbliższe wartości 135 om. Trzeci rezystor będzie nastawny. Zastosuj potencjometr typu HELIPOT. Zapewnia dokładną nastawę bo jest wieloobrotowy. Jednak by zapewnić dokładne ustawienie musisz połączyć potencjometr z rezystorem stałym. Jeżeli chcesz ustawić np 135 om, łączysz szeregowo rezystor 100 om z helipotem 50 om. Oczywiście im mniejsza wartość helipotu, tym nastawa jest łatwiejsza, ale masz dbać o zrównoważenie mostka. Zastanów się nad tym i sam dojdziesz jakie wartości zastosować. Następną sprawą to rezystory na Twoim schemacie R2,R3=1k. Cel ich stosowania wydaje mi się bardzo wątpliwy. Nie znam schematu AD622, podejrzewam że zmniejszają czułość i wpływają na warunek zrównoważenia. Ale jak wszystlo uruchomisz i zrównoważysz, to można z tym się pobawić.
    Po co Ci ten układ?
    Potencjometr oczywiście liniowy!

    0
  • #7 25 Wrz 2009 06:37
    lenny35
    Poziom 13  

    Witam!
    Nie działał dobrze bo ciągle na wyjściu wzmacniacza miałem ok. 5V czyli prawie wartość jego zasilania. Co zrobiłem, że zaczął działać napisałem 5 postów wyżej. Rezystancja czujnika wynosi 120Ω (pierwszy mój post). Rezystory R2 i R3 podciągają wejścia AD622 do masy (według producenta należy je zastosować gdy układ pomiarowy i badany nie posiadają wspólnej masy), ale mogę także przetestować układ po ich odłączeniu. Układ ma służyć do pomiaru siły nacisku w małej prasie hydraulicznej. Wcześniej był manometr ale jego montaż wiązał się z ingerencją w siłownik. Projekt ma głównie wymiar badawczy gdyż nigdy wcześniej nie miałem styczności z tensometrami, a chcę się nauczyć je obsługiwać.

    Pozdrawiam i dziękuje!!!

    P.S. Jak się już uda wszystko zrobić jak należy to napiszę co z tego wyszło.:D

    0
  • #8 25 Wrz 2009 10:48
    ed-ek
    Poziom 34  

    Jest wspólna masa układu przez GND zasilania +-5V. Jak chcesz rozwiązać pomiar siły nacisku prasy, przecież nie będziesz ściskał sensora.

    0
  • #9 25 Wrz 2009 11:23
    lenny35
    Poziom 13  

    W konstrukcji prasy jest miejsce, które odkształca się pod wpływem działania siły i tam mam naklejony tensometr. Gdy będę miał już złożony układ (czekam na części) pozostanie tylko kalibracja (na podstawie odczytu ciśnienia z manometru), a potem testy. :D

    0
  • #10 16 Lut 2010 09:36
    lenny35
    Poziom 13  

    Pras złożona i działająca w dwóch egzemplarzach. Jeśli ktoś będzie budował coś podobnego służę pomocą.

    0