Koledzy, potwierdzam sytuację opisaną przez pavllo, bo miałem dwa razy podobny przypadek. Samochód zagazowany od nowości. Za pierwszym razem jak zapalała się rezerwa zaczynał się problem z odpalaniem zimnego silnika, Dolałem benzyny problem znikał. Zwróciłem na to uwagę, ale wtedy raczej kładłem to na karb zagazowanego dolotu. W serwisie też nie umieli mi tego wytłumaczyć. Późnej problem znikł na bardzo długo. Pojawił się niedawno, w baku 1/4 benzyny i im jej mniej tym większe problemy. Ale jak to w życiu bywa nieszczęścia chodzą parami. Z biegło się to z zaciętymi dwoma wtryskiwaczami benzynowymi. Po ich wymianie po dwóch dniach problem powrócił. Zakręciłem gaz i problem pozostał. Zauważyłem również że ma to związek z temperaturą zewnętrzną. Przypomniałem sobie wtedy o pierwszym przypadku i dolałem 20 litrów benzyny i ... problem zniknął. Pisałem o tym na forum corolli. I tam zasugerowano, że ponieważ jeżdżę na gazie więc mało zużywam benzyny i rzadko ją tankuję. Przez to ona długo krążąc w obiegu zamkniętym traci frakcje bardziej lotne i to jest przyczyną trudności z uruchomieniem zimnego silnika. Ja raczej benzynę tankowałem do pełna i okresy miedzy odświeżeniami paliwa były długie. Podobną uwagę znalazłem na stronie dystrybutora instalacji gazowych, aby benzyny tankować mało ale często. Nie spuszczałem benzyny jak seru23jumpman, ale jego spostrzeżenia odnośnie tego, że spuszczona benzyna leniwie się paliła to by potwierdzało.
Więc moja sugestia dla tych co mają takie kłopoty jest taka, aby dolać nowej benzyny do baku i pojeździć tylko na benzynie, aby te starocie z baku wypalić i później tankować mało (np. po 5 litrów), ale często.
Nie wymaga to żadnych dodatkowych wydatków, a spróbować warto.
Miałem o tym później napisać, bo to akurat testuję, wyjeździłem benzynę, aż zapaliła mi się rezerwa i już drugi raz tankowałem po 5 litrów (trochę mnie to denerwuje takie cykanie po kropelce). Na razie nie mam z odpalaniem żadnych problemów.
Przyznam się, że też początkowo bardzo sceptycznie odnosiłem się do teorii o "starzeniu" się benzyny.
Koleżanko Małgorzata222, zamiast kupować AC, spróbować eksperymentować.
Życzę powodzenia.