Witam dzisiaj chciałbym zaprezentować płytkę testową którą wykonałem dla brata (ostatnio coś go elektronika wciągneła

LCD HD44780,
PCF8833 (nokia 6100/6610i),
LSO20 (siemens S65/cx70),
2 wyświetlacze 7-seg. LED,
linijka LED.
Klawiatura matrycowa 4x4 umożliwia przełączenie jej w tryb 4x1 ze zwartymi 4 przyciskami do masy.
Zastosowałem układy DS1307 (RTC) z podtrzymywaniem bateryjnym, oraz gniazdo podłączenia zewnętrznej pamięci EEPROM. Oba układy sa podłączane do Atmegi za pomocą 2 zworek SDA i SCL. Dodatkowo są dołaczane również za pomocą zworek rezystory podciągające.
Wejście liniowe (żółte złącze chinch) umożliwia pomiar wartości napięć puszczonych poprzez wzmacniacz operacyjny LM358 lub poprzez potencjometr.
Wyjście liniowe (czerwone złącze chinch) jest wyściem o maksymalnej częstotliwości przebiegu 7kHz wzmacnianej przez LM358.
Złącze RS232 poprzez układ ST232 umożliwia komunikację z PC (odłączane za pomocą zworek).
Płytka wyposażona jest jeszcze w nadajnik i odbiornik podczerwieni, oraz buzzer.
Wyświetlacz LCD HD44780 posiada zworkę zwierającą pin RW do masy, tak że piszac program można wykorzystać pin R/W.
Zasilanie układu odbywa się w przypadku napięcia 5V z programatora.
Napięcia 3V, 6V oraz 10V dostarczane są dzięki zasilaczowi zewnętrznemu, poprzez dwa układy LM317 oraz LM7806.
Na płytce przewidziałem też złącze do podłączenia jednego czujnika temperatury DS18b20.
Zastosowane złącza śrubowe ARK umożliwiają podłączenie zewnętrznych elementów.
Zdjęcia:

Koszty były niewielkie, w sumie 80% elementów miałem (w tym najdroższe wyświetlacze). Reszta kosztów nie przekroczyła 30zł. W sumie cały układ kosztuje około 150zł.
Pozdrawiam, Duch__.
Cool? Ranking DIY