Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SCENIC II 1,9dci 2004r. łożyska tylnych piast

witek100 23 Sep 2009 18:37 4015 2
    witek100
    Level 11  
    Witam! Poszukuję łożysk tylnych piast (hamulce tarczowe). Czy można kupić same łożyska i wymienić czy może dostępne są wyłącznie razem z piastą lub wręcz z tarczą hamulcową? Gdzie kupić i za jakie pieniądze?

Pozdrawiam
    sta44kr
    Level 13  
    łożyska tylko i wyłącznie SKF LUB RUVILLE (nie wiem czy dobrze napisałem) łożysko występuje razem z piastą. Tarczy nie trzeba kupować. A co do ceny to warto zajrzeć na allegro albo pytać po sklepach (co sklep to inna cena)
    witek100
    Level 11  
    Dzięki sta44kr za pomoc! Temat już mam rozwiązany. Okazało się, że tarcza i piasta to jeden element. W nim wciśięte jest łożysko i zabezpieczone pierścieniem osadczym (tzw. sieger). Udało mi się kupić łożysko w tzw. zestawie naprawczym tzn. z pierścieniem, nakrętką i kapselkiem. Wymianę zrobiłem sam, jedynie wypchnięcei i wciśnięcie łożyska wykonałem w warsztacie mechanicznym. Później znalazłem możliwość kupna samego łożyska za 90,- zł. Zestaw naprawczy kosztował 300,- zł. Tarczo-piasta z łożyskiem kosztowałaby ok. 500,- zł ale wtedy należałoby wymienić w obydwu kołach razem z klockami hamulcowymi.
    Temat uważam więc za zamknięty. :D