Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz do napędu bramy zewnętrznej - padł?

michal49 24 Wrz 2009 06:37 3128 5
  • #1 24 Wrz 2009 06:37
    michal49
    Poziom 15  

    Witam,

    Mieszkam w miejscu, gdzie sieć energetyczna niestety dość często różne dziwne rzeczy robi począwszy od częstych wyłączeń w wietrzne i burzowe dni, a idąc dalej - różne przepięcia itp...

    I ostatnio przestał mi działać napęd bramy zewnętrznej - jest tam zasilacz prądu zmiennego 24V. Zmierzyłem napięcie na samym zasilaczu - 24 V. Gdy podpinam do bramy (jest w niej oprócz silnika sterownik z wyświetlaczem + moduł odbiorczy radiowy dla pilotów), napięcie spada o 9V.

    Gdy klikam w pilota, słychać jedynie kilkakrotnie przekaźnik - tak, jakby nie mógł się włączyć (pewnie za niskie napięcie).

    Podłączyłem bezpośrednio do silnika napięcie z zasilacza, silnik nie rusza, napięcie na mierniku po przyłożeniu - 0 V.

    Wyświetlacz sterownika w zasadzie pracuje dobrze - tzn. momentami trochę, ale jednak przygasa. Ale wszystko widać - mogę wejść w tryb programowania, itp.

    ****

    Czy to właśnie zasilacz padł i przy jakimkolwiek obciążeniu siada napięcie i brama po prostu nie ma siły? Czy szukać przyczyny gdzie indziej?

    Michał

    0 5
  • #2 24 Wrz 2009 08:26
    mczapski
    Poziom 38  

    Szkoda, że nie wiemy co ta za zasilacz. Należy wnioskować, że stabilizowany i chyba nie impulsowy. Czyli generalnie wadliwie działa stabilizacja, lub występuje ogromne przeciążenie. Zatem może silnik ma zwarcie?

    1
  • #3 24 Wrz 2009 08:36
    michal49
    Poziom 15  

    Przepraszam, faktycznie nie napisałem, co to za zasilacz.

    Firma Indel, model TSZZM 160/007 M, parametry:
    napięcie wyjściowe: 24V zmienny, prą: 6,67 A.

    Tyle wiem.

    **********

    Jeśli byłby to silnik, to odłączenie silnika powinno sprawić, że przy podłączonym sterowniku napięcie nie spadnie o 9V, tylko będzie 24, tak? Z tego, co pamiętam - chyba mimo wszystko spadało, ale tutaj głowy nie dam - muszę sprawdzić.

    Michał

    0
  • #4 24 Wrz 2009 08:44
    Dławik81
    Poziom 15  

    Najlepiej gdybyś zrobił fotę tego zasilacza jego wnętrza płytki więcej nam to powie bo jak na razie to wygląda aby któryś z odbiorników miał gdzieś zwarcie,bo napięcie spada ci na wyjściu jak sam stwierdziłeś do zera.

    0
  • #5 24 Wrz 2009 08:50
    adamjur1
    Poziom 39  

    Ten cały "zasilacz" to transformator, INDEL to producent transformatorów
    http://www.indel.pl/
    Mogło w nim zadziałać ( nie na 100%) bezpiecznik termiczny lub niestyka bezpiecznik topikowy....
    Jak mierzysz napięcie cyfrowym multimetrem to na jałowym może pokazywać 24V...
    Spróbuj obciążyć trafo np dwoma połaczonymi w szereg żarówkami samochodowymi 55W 12V, jak zaświecą to trafo jest dobre..
    Pozdr.J.

    0
  • #6 24 Wrz 2009 10:38
    michal49
    Poziom 15  

    Dziękuję za odpowiedzi,

    Sprawdzę...

    Michał

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo