andrzej lukaszewicz wrote: Typowe marki dają poczucie, że kupujemy prrzyzwoite auto- bo inni je też mają...
Ja bym brał za 8 tys :
-kia clarus 1999-2000- 1.8 115KM, pełny wypas -klima, elektryka,- na podzespołach mazdy 626,
- citroen xantia 1.8 112KM, oszczędny silnik, ocynkowana buda, dobre wyposażenie i bardziej niezawodne auto od większści niemców,
-hundaya sonatę, lantrę, czy małego (choć dużego)accenta- bardzo trwałe i niezawodne auta bazujące na technologii mitsubishi.
Powższe auta łatwiej kupisz niezajechane , bo obiegowe opinie ludzi co ich nie mieli robią swoje- i to sprzedający i pojazd musi byc wiarygodny aby sprzedac "wynalazka", a popularne auta to i tak ktoś kupi, czy były bite, czy nie, byle by stały na kołach...
Polecam stronkę:autocentrum- opinie użytkowników
Strona polecona Ci przez kolege powyżej to bardzo cenna strona z które wytrwale korzystam. Znajdziesz tam wiele cennych przy zakupie samochodu informacji. Pamietaj jednak aby wszystie informacje tam zawarte traktowac z dystansem. Opinie sa pisane przez naparwde róznych uzytkowników, tak wiec spalanie czy osiagi jednego moga zadowalac, drugi powie że to zdecydowanie za mało. Bierz pod uwage szczególnie ogólne opinie, czytając ich kilka mozna naparwde cos konkretnego wywnioskowac. Kilkukrotnie najpierw czytałem opinie za w/w stronie, potem starałem się je potwierdzić "w realu,u włascicieli danego auta" - w wiekszości przypadków informacje pokrywały się.
Wracając do teamtu. Silnik Lanosa może cieszyć osiągami, na tym chyba jednak kończa się jego zalety, ergonomia wnętrza, jakośc blach pozostawia wiele do życzenia. Warto także wspomnieć że te osiagi nie są raczej wynikiem dobrej a niesety taniej konstrukcji silnika. Ujmując prościej, masz co chcesz, ale raczej nie na długo....
Opel Astra... nie wiem czy jest egzemplarz który nie był "dłubany". Karoseria i podwozie to najczestsze elementy bardzo szybko poddające sie korozji w tym aucie. Wyciszenie zasługuje na pochwałę, nie jest to jednak tak duzy plus aby przykryć pozostałe wady tego auta. Ze względu na duza ilośc tych auta na naszych drogach, cięzko znaleźć egzemplarz godny polecenia, przynajmniej tak to sie przedstawia wg mnie.
Ja na twoim miejscu poszedł bym w innym kierunku. Zaproponuje Ci:
1. VW GOLF, tez jest ich duzo, jednak o wiele mniej je trapi niz Astry
2. Honda Civic, wysokoobrotowe silniki nie do zdarcia
3. Citroen Xsara, oszczedne jednostki DIESLA, chyba ocynki(nie jestem pewien)
MOze napisz dlaczego wogóle zastanawiasz ise akurat nad tymi dwoma pojazdami, co brałeś pod uwage w ich wyborze, łatwiej będzie Ci pomóc majac takie informacje.