Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia 7600 po zalaniu słabo podświetlany jest lcd

wisnia98 26 Sep 2009 13:34 1539 4
    wisnia98
    Level 2  
    Witam mam nokie 7600 kiedyś wpadła mi do wody i po wysuszeniu działa lecz wyświetlacz ma na sobie takie plamy oraz gorzej się podświetla .. można coś z tym zrobić nie wymieniając lcd ?
  • Helpful post
    bodzio667
    Level 18  
    Po zalaniu wyświetlacze tak niestety maja jedyne co możesz robić to poszukać rozmiarami podobnego lcd może być uszkodzony byle nie zamoczony z tyłu znajduje się kilka warstw rozpraszających światło i teraz musisz wymienić taką białą to ona przeważnie ulega uszkodzeniu po zamoczeniu robią się na niej takie plamy których nie da się usunąć a resztę folij da się po prostu wyczyścić. uszkodzona folię przekładasz z jednego lcd do drugiego ewentualnie przycinasz i gotowe lcd świeci jak dawniej :D
    wisnia98
    Level 2  
    Spoko mam taki od innej pęknięty myślę że się nada :D
    kalifsoup
    Level 10  
    Witam

Mam NOKIE e71 i wczoraj wpadła mi do kibla..
    No i działa wszystko, rozkręciłem, poleżała paręnaście godzin, osuszyłem chyba w miarę dobrze.

Są tylko plamy na wyświetlaczu, a raczej pod nim, dużo nieregularnych. I mam wrażenie, że właśnie jakaś folia pod nim taki efekt daje.

Czy ktoś mógłby opisać jak rozebrać ten ekran i czy uda mi się go potem złożyć...?
    On ma może 2-3mm grubości, w środku na bank jakieś diody podświetlające itd... Na pewno ktoś to ogarnia...

POMOCYYYY xO
    kalifsoup
    Level 10  
    Witam ponownie

Wziąłem sprawy w swoje ręce i nie wiem czy sposób dobry znalazłem, czy udało się to mi i do tego przypadkiowo, ale odkryłem:) sposób na 'wysuszenie' wyświetlacza po zalaniu.

W moim przypadku była to woda (z kibla:), a ekran to 2.4' cacuszko z nokii e71. Po zalaniu pełen plam i pasów (na foliach podwyświetlaczowych), widocznych przy włączonym podświetlaniu, w szczególności pod kątem.

Telefon rozkręciłem i położyłem najnormalniej pod 25W (bodaj bezcieniową) żarówką z płaskim dnem (nie 'świeczkowa').
    Ekran leżał tak ok 24h, z przerwami połgodzinnymi co 3-6h.
    Wysokość żarówki to jakieś 20-30cm nad elektroniką.

Ważne żeby ekran nie nagrzewał się zbytnio, po prostu musi być ciepło. Tylko wyczuwalne ciepło, po przystawieniu ręki przed żarówkę na w/w odległość powinniśmy je czuć.

No i teraz ekran jest jak nowy, zero plam, zacieków, itp. Wszystko zeszło idealnie bez majsterkowania w tej miniaturej elektronice, jak ktoś wyżej pisał. Miejmy nadzieję, że tak zostanie.