Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Alpine 3547 wariuje - czyżby składowa stała?

martin531 26 Sep 2009 20:18 2803 6
    martin531
    Level 12  
    Witam drogich forumowiczów. Kilka dni temu dostałem od znajomego wzmacniacz alpine 3547. Jest to dwukanałowy wzmacniacz o mocy 2x45W (RMS). Problem polega na tym, że kiedy podłącze czincze do wzmaka zamiast zielonej lampki pali się czerwona. Dodam że mam radio Sony CDX-S2250 o mocy 4x50W. Radyjko ma dwa wyjścia czincz. Co do okablowania to używam profesjonalnych przewodów audio. Wzmacniacz podłączam do głośników Sony X-plod o mocy 220W. Po podłączeniu całego zestawu głośniki zachowują się bardzo dziwnie: grają przez jakąś sekundę a później gasną na około 10 s i powtarza się to na okrągło. Dodam że po podłączeniu głośników membrana zostaje wypchnięta w górę lub w dół (w zależności od ustawienia biegunów). Według mnie na wyjściu pojawia się składowa stała ale nie jestem tego pewien. Po zmostkowaniu kanałów sytuacja jest podobna. Przypominam, że czerwona lampka na wzmaku zapala się dopiero w chwili podłączenia czinczy, które są podłączone do radia. W chwili podłączania czinczy do wzmaka słyszalne jest puknięcie jakby prąd stały walił w głośniki. Bardzo proszę o pomoc
    slavwek.ie
    Level 34  
    Podłącz na próbę inne źródło dźwięku, nawet odtwarzacz mp3, komputer, cokolwiek..
    martin531
    Level 12  
    Na próbę podłączyłem Sony Ericsson k800i kablem od walkmana. Miałem przy okazji jakiś tani kabel 2xczincz -> mini jack. Po podłączeniu tego zestawu do wzmaka lampka paliła się na zielono jednak nadal wyczuwałem stałą składową bo membranę wypychało w górę. Teraz nie wiem co myśleć. Czy to wina kabla pomiędzy radiem a wzmacniaczem (ale nie sądzę bo to na prawdę dobry i drogi kabel specjalnie do tego przeznaczony), czy radio jest wadliwe, czy wreszcie sam wzmacniacz daje ciała. Znajomy jest w 100% pewien że wzmacniacz dział jednak stał on na półce spory kawałek czasu i może starość jest przyczyną. Czekam na dalsze wskazówki. Pozdrawiam
    martin531
    Level 12  
    Postanowiłem dodać kilka fotek przedstawiających "wadliwy" sprzęt:
    Wzmacniacz:
    Kabel ktróego używam do podłączenia wzmacniacza do radia:
    Radio:
    Wyjście radia:
    Mam nadzieję, że nakieruję Was na trop bo ja jestem laikiem w dziedzinie wzmacniaczy.
    miki87
    Level 20  
    Kolego zrób test na uwaloną masę. Krótkim kabelkiem połącz obudowę radia(masę radia) z masą przewodu sygnałowego(złoty pierścień wokół wtyczki czincz). Wtedy uruchom zestaw i sprawdź czy zjawisko występuje.
    martin531
    Level 12  
    Miałem dziś trochę wolnego czasu i postanowiłem pobawić się trochę miernikiem. Sprawdziłem przejście przewodów sygnałowych. Zarówno masa jak i sygnał są w porządku. Sprawdziłem także masę pomiędzy radiem i wzmacniaczem. To także jest sprawne. Dla pewności wypróbowałem inne okablowanie zasilania ale bez efektów. Zmierzyłem także impedancję głośników. Obydwa głośniki mają po 4 ohm więc podręcznikowo. Na głośniki nadal działa duża składowa stała. Gdy podłączam przewody do głośników widać iskrzenie i membrana raptownie cofa się wydając krótki niski dźwięk. Postanowiłem zmierzyć napięcie na wyjściu wzmacniacza. Okazało się jest tam napięcie stałe 20V. Czego to może być przyczyna? Proszę o propozycje. Pozdrawiam
    martin531
    Level 12  
    Witam. Na próbę podłączyłem wzmacniacz mojego kolegi. Wynik był pozytywny i głośniki grały pięknie. Z tego wynika że moje radyjko i okablowanie jest jak najbardziej w porządku. Co powiecie o kondensatorach elektrolitycznych? Dodam że data produkcji wzmacniacza to 1992 rok więc mogły one stracić swe właściwości chemiczne:) Czekam na odpowiedź. Pozdro