Co za zbieg okoliczności... właśnie nad tym kombinuję. W myszkach są albo chipy Agilent'a, albo ich "noname" kopie. Niektóre wyprowadzają sygnał wprost do PS2, inne mogą opisywać przesunięcie obrazu tak jak aktuatory. Część z nich, ma okrojoną ilość nóżek, więc może nie będą się dawały programować. Ogónie, to chodzi o wysłanie konkretnego rozkazu który zrzuca stan 324 komórek matrycy. Inną sprawą jest optyka. Układ jest przystosowany do bardzo niewielkiej odległości do obserwowanej powierzchni. Trzebaby więc pokombinować z soczewkami o innej niż w myszce ogniskowej.
Mam także w zanadrzu pokrewne "narządy zmysłów":
1. Panel odbierający obraz z płaskiego skanera. Jedna linia, ale jaka rozdzielczość!
2. Eprom "z okienkiem". Słyszałem że to też może reagować na światło
Zabardo nie zgłebiałem tego tematu, ale siedzi tam przewżnie procek DSP (mały ale zawsze) i to on obrabia odebrany sygnał, co do kodu rzutu z RAMu obrazu - ciekawe, warto przeanalizować.
Zastosowanie - po dodaniu optyki jako "oko" dla ROBOTA poruszającego sie po pokoju, idaealne, tylko czy rozpoznaje światło widzoalne czy podczerwień czy czerwień.
ucy74 - zapodaj link do notek kilku układów, warto to zgłebić, tylko bez przesady bo budząc sie rano będiemy deptać roboty jezdzące tam i z powrotem z "optycznym okiem".
układu np.: ADNK-2610. Mniej nóżek od standartu ale w pdf-ie są ciekawe dane, obrazki z "oka" itd.
Jetem zainteresowany tym układzikiem (jak pisałem "oko" robota), może nie bedzie to reklama w jakiej myszy siedzi ten scalak ??
Dla super prostej orintacji (oczywiście myśle o dorobieniu optyki - plastikowa ) to spoko wystarczy, program analizy i można się pobawić, widziałem podobne projekty (na "pełnym" CCD lub CMOS) a napendzał to proc rodziny SX, chodziło w kolorze.
Jak pisałem wczesniej, temat mnie interesuje dlatego w porozumieniu z kolegą z forum ( KubaGert ) opracujemy i wykonamy prototyp do testów z tym układem. Ja PCB i soft do proca a Kuba soft w Delphi na PC do ustawiania i doboru soczewki dla tego CCD (lub CMOS) jak to opisano na ostatnich stronach PDF-u do kości (grafika w odcieniach szarości). Wielkość matrycy nie jest imponująca dlatego zasadniczą rolę odegra tutaj dobór optyki (plastik, szkło, może część z myszy), oczywiście pole widzenia takiego "oka" bedzie ograniczone ale do omijanie przeszkód wystarczy.
Dodatkowy proc jest jak najbardziej wskazany w docelowej konstrukcji do prostej analizy i wstępnej obróbki odebranych "obrazów przestrzenia" w której porusza sie np. robot. WSZYSKIE MATERIAŁY TRAFIĄ NA FORUM jak tylko testy wypadną pomyślnie.
Ale nadal pytanie pozostaje, w jakich konkretnych modelach myszy optycznych siedzi ten układ, proszę o info, gdyż bezcelowe jest bieganie po sklepach i zakup tylko po to aby mysz rozkręcić i sprawdzić oznaczenie. Czekam na opinie zainteresowanych.
Mogę napisać co siedzi w myszy no-name za jakieś 30zł typ AM-900P kamerka to ATA1080XA w linijce niżej ST0317 a obok niej scalak R3597 w drugiej linijce 0311BVYS. Jest to mysza z charakterystycznym jednym czerwonym scrollem dość powszechna z tego co widzę w sklepach.
Do testów najlepiej nadają się układy:
ADNS-2610
ADNS-2620 (8 pinów)przeważnie myszy USB oraz dodatkowy procesor do obróbki sygnału z myszy (czyli mysz ma 2 scalaki - podaję to tylko orientacyjnie).
oraz
ADNS-2030
ADNS-2051 (16 pinów)
Oznaczenia mogą być skrócone jak np. HDNS-2000 i ma H2000 (ten jednak się nie nadaje).
Pomysł z EPROM-em jas raczej "delikatnie nietrafiony", okienko kwarcowe jest tam zupłnie z innego powodu, a reakcja na światło polega na tym, że ulega skasowaniu zawarta w kości informacja.
coś podobnego do ap. z komóry to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26956730 można by zajrzec do bebechów.
--------------------------------------------------------------------
do moderatora: dlaczego zniknęła moja wypowiezdz w tym temacie z okolicy 20 czerwca ?
Znikło mi się również z"Osoby & Firmy" - wyczyściło się pole "więcej informacji"
Dzięki za info, czekam na kolejne od bywalców elektrody.
Przyznam, że obecnie nie mam zbytnio czasu zgłębiać tego tematu (może jak się zrobi chłodniej ) bo obecnie walczę z kamerą PixelView i paroma innymi projektami na raz i to w tej chwili zaprząta całą moją uwagę, ale z czasem ruszę i ten temat.
Czolem wszystkim.
Ja robie prace dyplomowa. Robota mobilnego. I od dluzszego czasu poszukuje tych wlasnie ukladow optycznych. Chce je wykorzystac do pomiaru drogi i polozenia robota. Czy ktos wie gdzie mozna dostac te scalaki oprocz myszek?
Witam.
Mam uruchomiona mala kamere ADNS-2610. Komunikuje sie z procesorem motoroli MC68332 i wyniki podaje na wyswietlacz. Chce wykorzystac ja do mierzenia przesuniecia platformy. Ale nie moge sobie dac rady z podniesieniem czujnika na jakies 50mm. Czy ktos kombinowal z optyka do takiego czujnika?
Witaj
konkretny25 - gratuluję postępów w walcę z tym "optycznym" scalaczkiem. Problem tkwi w małej rozdzielczości i kłopotliwym doborze układu optycznego. Narazie zarzuciłem ten projekt, ale kto wie może kiedyś....... Obecnie bardziej bym się skierował na "badaniu przydatności" tanich kamer LPT w tego typu zastosowaniach. Kłopot tylko w rozgryzieniu transmisji. Walczyłem też troszkę z kamerą PixelView, ale tu koszmarem jest też transmisja po linii 4-ro bitowej (sterowanie po I2C)...... no i ten projekcik też leży i czeka na lepsze czasy (więcej wolnego).