Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

co zrobić z "kamerka" z myszy optycznej?

wasi 15 Jun 2004 22:01 11496 27
    wasi
    Level 12  
    Ile to się myszek optycznych poniewiera, bo im się kabelek urwał a nie opłaca się tego naprawiać?

A przecież w myszce mamy kamerkę :) co prawda ma ona 18x18 pikseli ale jednak kamerka :). No i soczewka z myszki też pewnie pozwala coś zobaczyć.

Można by z tego jakieś oko pomiarowe wykąbinować, np w jakim robocie: "ten robot ma oczy i widzi" :)

Co Wy na to?
    ucy74
    Level 20  
    Co za zbieg okoliczności... właśnie nad tym kombinuję. W myszkach są albo chipy Agilent'a, albo ich "noname" kopie. Niektóre wyprowadzają sygnał wprost do PS2, inne mogą opisywać przesunięcie obrazu tak jak aktuatory. Część z nich, ma okrojoną ilość nóżek, więc może nie będą się dawały programować. Ogónie, to chodzi o wysłanie konkretnego rozkazu który zrzuca stan 324 komórek matrycy. Inną sprawą jest optyka. Układ jest przystosowany do bardzo niewielkiej odległości do obserwowanej powierzchni. Trzebaby więc pokombinować z soczewkami o innej niż w myszce ogniskowej.

Mam także w zanadrzu pokrewne "narządy zmysłów":
    1. Panel odbierający obraz z płaskiego skanera. Jedna linia, ale jaka rozdzielczość!
    2. Eprom "z okienkiem". Słyszałem że to też może reagować na światło
    ictorn
    Level 20  
    Witam
    Po prostu Jusasza do drzwi tylko że trzeba kombinować s soczewkami np. od starego aparatu lub innego zwykłego Judasza.
    morph13
    Level 25  
    Zabardo nie zgłebiałem tego tematu, ale siedzi tam przewżnie procek DSP (mały ale zawsze) i to on obrabia odebrany sygnał, co do kodu rzutu z RAMu obrazu - ciekawe, warto przeanalizować.

Zastosowanie - po dodaniu optyki jako "oko" dla ROBOTA poruszającego sie po pokoju, idaealne, tylko czy rozpoznaje światło widzoalne czy podczerwień czy czerwień.

ucy74 - zapodaj link do notek kilku układów, warto to zgłebić, tylko bez przesady :-) bo budząc sie rano będiemy deptać roboty jezdzące tam i z powrotem z "optycznym okiem".
    ucy74
    Level 20  
    morph13 wrote:
    ucy74 - zapodaj link do notek kilku układów...

Na stronie Agilent poszukaj układu np.: ADNK-2610. Mniej nóżek od standartu ale w pdf-ie są ciekawe dane, obrazki z "oka" itd.

Oczywiście są też inne noty katalogowe.
    morph13
    Level 25  
    ucy74 wrote:
    układu np.: ADNK-2610. Mniej nóżek od standartu ale w pdf-ie są ciekawe dane, obrazki z "oka" itd.

Jetem zainteresowany tym układzikiem (jak pisałem "oko" robota), może nie bedzie to reklama w jakiej myszy siedzi ten scalak ??

Dla super prostej orintacji (oczywiście myśle o dorobieniu optyki - plastikowa :-) ) to spoko wystarczy, program analizy i można się pobawić, widziałem podobne projekty (na "pełnym" CCD lub CMOS) a napendzał to proc rodziny SX, chodziło w kolorze.
    morph13
    Level 25  
    Jak pisałem wczesniej, temat mnie interesuje dlatego w porozumieniu z kolegą z forum ( KubaGert ) opracujemy i wykonamy prototyp do testów z tym układem. Ja PCB i soft do proca a Kuba soft w Delphi na PC do ustawiania i doboru soczewki dla tego CCD (lub CMOS) jak to opisano na ostatnich stronach PDF-u do kości (grafika w odcieniach szarości). Wielkość matrycy nie jest imponująca dlatego zasadniczą rolę odegra tutaj dobór optyki (plastik, szkło, może część z myszy), oczywiście pole widzenia takiego "oka" bedzie ograniczone ale do omijanie przeszkód wystarczy.
    Dodatkowy proc jest jak najbardziej wskazany w docelowej konstrukcji do prostej analizy i wstępnej obróbki odebranych "obrazów przestrzenia" w której porusza sie np. robot. WSZYSKIE MATERIAŁY TRAFIĄ NA FORUM jak tylko testy wypadną pomyślnie. :-)

Ale nadal pytanie pozostaje, w jakich konkretnych modelach myszy optycznych siedzi ten układ, proszę o info, gdyż bezcelowe jest bieganie po sklepach i zakup tylko po to aby mysz rozkręcić i sprawdzić oznaczenie. Czekam na opinie zainteresowanych.
    nojmi
    Level 20  
    Calkiem ciekawe jest te oko myszy. Jestem tym zainteresowany, narazie tylko teoretycznie moze kiedys praktycznie.

Aha. Jest jeden sposob, zeby sprawdzic w czym siedzi ten ADNK-2610. Forumowcy rozkrecajcie mysze i sprawdzajcie co w nich siedzi!!

A moze sa inne lepiej dostepne uklady spelniajace te funkcje. Warto byloby poszukac. Ciekawe tylko gdzie?
    Masster
    Level 32  
    Mogę napisać co siedzi w myszy no-name za jakieś 30zł typ AM-900P kamerka to ATA1080XA w linijce niżej ST0317 a obok niej scalak R3597 w drugiej linijce 0311BVYS. Jest to mysza z charakterystycznym jednym czerwonym scrollem dość powszechna z tego co widzę w sklepach.
    morph13
    Level 25  
    Do testów najlepiej nadają się układy:
    ADNS-2610
    ADNS-2620 (8 pinów)
    przeważnie myszy USB oraz dodatkowy procesor do obróbki sygnału z myszy (czyli mysz ma 2 scalaki - podaję to tylko orientacyjnie).
    oraz
    ADNS-2030
    ADNS-2051 (16 pinów)

Oznaczenia mogą być skrócone jak np. HDNS-2000 i ma H2000 (ten jednak się nie nadaje).
    And!
    Admin of Design group
    ucy74 wrote:
    2. Eprom "z okienkiem". Słyszałem że to też może reagować na światło

Czy ktoś z tym eksperymentował bo wykorzystanie eproma byłoby tanie.
    morph13
    Level 25  
    Pomysł z EPROM-em jas raczej "delikatnie nietrafiony", okienko kwarcowe jest tam zupłnie z innego powodu, a reakcja na światło polega na tym, że ulega skasowaniu zawarta w kości informacja.
    morph13
    Level 25  
    Taaaa, tylko gdzie ją dostać, a o cenie nie wspomnę. Jak narazie rozglądam się na allegro za myszką do utylizacji lub jakąś tanią kamerą internetową.
    Marcin Sz.
    Level 24  
    A jak podłączyć tą kamerkę do kompa?
    genetix
    Level 24  
    czy ktoś obsługiwał aparaty cyfrowe z komórek?
    ziel_inf
    Level 15  
    genetix wrote:
    czy ktoś obsługiwał aparaty cyfrowe z komórek?

coś podobnego do ap. z komóry to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26956730
    można by zajrzec do bebechów.
    --------------------------------------------------------------------
    do moderatora: dlaczego zniknęła moja wypowiezdz w tym temacie z okolicy 20 czerwca ?
    Znikło mi się również z"Osoby & Firmy" - wyczyściło się pole "więcej informacji" :)
    morph13
    Level 25  
    Dzięki za info, czekam na kolejne od bywalców elektrody.
    Przyznam, że obecnie nie mam zbytnio czasu zgłębiać tego tematu (może jak się zrobi chłodniej :roll: ) bo obecnie walczę z kamerą PixelView i paroma innymi projektami na raz i to w tej chwili zaprząta całą moją uwagę, ale z czasem ruszę i ten temat.
    konkretny25
    Level 11  
    Czolem wszystkim.
    Ja robie prace dyplomowa. Robota mobilnego. I od dluzszego czasu poszukuje tych wlasnie ukladow optycznych. Chce je wykorzystac do pomiaru drogi i polozenia robota. Czy ktos wie gdzie mozna dostac te scalaki oprocz myszek?
    konkretny25
    Level 11  
    Witam.
    Mam uruchomiona mala kamere ADNS-2610. Komunikuje sie z procesorem motoroli MC68332 i wyniki podaje na wyswietlacz. Chce wykorzystac ja do mierzenia przesuniecia platformy. Ale nie moge sobie dac rady z podniesieniem czujnika na jakies 50mm. Czy ktos kombinowal z optyka do takiego czujnika?
    morph13
    Level 25  
    Witaj
    konkretny25 - gratuluję postępów w walcę z tym "optycznym" scalaczkiem. Problem tkwi w małej rozdzielczości i kłopotliwym doborze układu optycznego. Narazie zarzuciłem ten projekt, ale kto wie może kiedyś....... Obecnie bardziej bym się skierował na "badaniu przydatności" tanich kamer LPT w tego typu zastosowaniach. Kłopot tylko w rozgryzieniu transmisji. Walczyłem też troszkę z kamerą PixelView, ale tu koszmarem jest też transmisja po linii 4-ro bitowej (sterowanie po I2C)...... no i ten projekcik też leży i czeka na lepsze czasy (więcej wolnego).
    romeus
    Level 10  
    witam.
    może się wam do czegoś przyda programik read mouse
    gdzieś go znalazłem,obraz kamerki odczytywany jest portem LPT.
    jakiś opis jest w środku.

pozdrawiam
    miłej zabawy
    jacek 543
    Level 1  
    ja mam h2000a0211 mozna z tym cos zrobic