Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmyw. Zanussi ZW414 po wym.łożyska siln.pompy spłukującej.

RCz4 27 Sep 2009 14:54 1926 7
    RCz4
    Level 2  
    Wymieniłem łożysko w silniku pompy spłukującej.Przy okazji wyczyściłem wszystkie węże i filtry.Wymieniłem także programator bo stary się zacinał. Po uruchomieniu okazało się że maszyna nie pracuje prawidłowo.Pobiera wodę ale nie dochodzi ona do górnego wirnika myjki a przez dolny wirnik ledwo się sączy nie obracając go.Czy możliwe jest żeby obroty silnika pompy były zbyt niskie i czy może to być przyczyną usterki? Nadmieniam że wirnik pompy obraca się lekko bez większych oporów.Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna nieprawidłowości np.zbyt mała ilość pobranej wody?
    Pozdrawiam.
    wosokol

Level 20  
    sprawdź model zmywarki lub podaj PNC-numer 9.........
    ale mogę się domyślać, że może masz niepodłączony lub uszkodzony kondensator silnika
    RCz4
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Model zmywarki ZW 414, Typ 91172-2A.
    Kondensator jest sprawny i silnik pracuje.A dalej nie ma płukania .Jest zbyt małe ciśnienie wody tak jakby obroty pompy spłukującej były zbyt małe i mała wydajność pompy . Co prawda kondensatora nie wymieniłem lecz zmierzyłem jego pojemność - dokładnie 5µF.A poza tym gdyby nie był podłączony to silnik w ogóle by nie ruszył.
    Węże wyczyszczone i drożne.Na dodatek przy ostatniej próbie grzałka stopiła kółka koszyka.Co jeszcze sprawdzić?
    Pozdrawiam.
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pobiera za mało wody,pompa myjąca zapowietrza się ,dlatego grzałka stopiła kołka koszyka.
    RCz4
    Level 2  
    Jaka może być przyczyna zbyt małego pobrania wody?
    Też tak myślałem i dlatego w trakcie jednej z prób dolałem wody do maszyny.
    Nic nie pomogło. W dalszym ciągu do górnego wirnika woda nie dochodziła a z dolnego tylko ciekło.Wirnik pompy jest pod wodą.Maszyna pobiera wodę do wysokości filtra siatkowego.Co dalej sprawdzić?
    Pozdrawiam
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To za mało,woda musi podchodzić pod drzwi.
    Użyj szukajki-było dużo na ten temat.
    wosokol

Level 20  
    woda niekoniecznie w tej zmywarce podchodzić ma pod drzwi. może została źle złożona pompa i ma za małe obroty. ale zbyt małe obroty mogą być spowodowane uszkodzeniem stojana( przebicie na uzwojeniu) poszukaj na złomowiskach ( we Wrocławiu jest takie które zbiera części dla dłubaczy) może dostaniesz inną pompę do takiego modelu. nie powiem ci ile ma robić obrotów na minutę( może jest napisane na silniku).
    RCz4
    Level 2  
    Dziękuję za podpowiedź ale znalazłem uszkodzenie.Po prostu kondensator był uszkodzony a uszkodzenie uwidaczniało się dopiero po podaniu na niego napięcia.
    Popełniłem błąd mierząc tylko pojemność kondensatora a nie jego upływność.
    Maszyna hula jak nowa.Wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytania bardzo dziękuję i pozdrawiam.