Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz sygnału component video.

motoart 28 Sep 2009 09:54 3503 2
phoenixcontact
    motoart
    Level 11  
    W jaki sposób wzmocnić sygnał na kablu component video (YPbPr)? Chodzi wyłącznie o wzmocnienie sygnału, bez potrzeby rozdzielania na wiele odbiorników. Chodzi również o rozwiązanie problemu w rozsądnych kosztach - powiedzmy do 300PLN.

Są na rynku dostępne wzmacniacze dystrybucyjne sygnału component video. Np.: Link
    Kosztują dużo (>850PLN) i poza wzmocnieniem sygnału rodzielają go - ja potrzebuję tylko tej pierwszej funkcji.

Czy wiecie jak zbudować takie urządzenie? Może ktoś z doświadczonych forumowiczów podjąłby się wykonania takiego wzmacniacza odpłatnie?

Opiszę układ, który chcę wzmocnić i problem jaki się niespodziewanie pojawił. Może komuś nasunie się inne rozwiązanie.
    Źrógło sygnału: tuner telewizji N
    Odbiornik: projektor InFocus LP820. Projektor nie ma wejścia HDMI. Ale ma component video.
    Projektor zamocowany pod sufitem. Do projektora zostały doprowadzone następujące kabelki (przed tynkowaniem - obecnie wszystko wykończone - o dodakowych kablach nie ma mowy):
    - Kabel HDMI - 15m
    - Kabel component video (YPbPr) - 15m (jakości przyzwoitej - w sklepie RMS zapłaciłem za niego ok. 400PLN)
    - Kabel VGA - 15m
    - no i oczywiście przewód zasilający 230V.

Przy pierwszym podłączniu 2 dni temu wszystko działało bez zarzutu. Tuner N-ki wysyłał sygnał 1080i po wspomnianym kablu YPbPr. Obraz z projektora jak żyleta. Cała rodzina podniecona oglądaniem kanałów HD.
    Po dwóch dniach nie mogę obierać sygnału n-ki na projektorze. Ostatnia rzecz, którą podejrzewałem to zbyt słaby/zakłócony sygnał w kablu component. Przecież jeszcze wczoraj oglądałem meczyk w wysokiej rozdzielczości!
    Zacząłem szperać w ustawieniach projektora (być może przypadkowo zmieniłem źródło sygnału etc.) - nic nie pomaga. Wziąłem się wiec za tuner n-ki. Zmieniam rozdzielczość, wszystkie kable poza componentem odpięte i lipa - na projektorze obrazu z tunera nie widać. Nagle podczas kolejnej próby zmiany rozdzielczości na tunerze n coś załapuje przy 720i. Pojawia się skaczący, przesuwający się w lewo obraz!!! Ruszam kablem component sygnał minimalnie się poprawia. Przy rozdzielczośc 1080i nie widać nic...
    Opisany wyżej przypadek (przepraszam, że taki długi post) moim zdaniem wskazuje na zakłócony/słaby sygnał w kablu component. Czy mam rację? Cały czas zastanawia mnie jak mogło dojść do osłabienia sygnału po dwóch dniach? Wpływ sąsiadów wykluczam - nie mam ich:)

Pytanie więc brzmi: jak tanio wzmocnić sygnał component:
    Pzdr.

Dodano po 5 [godziny] 50 [minuty]:

Prawdopodobnie wiem skąd zakłócenia. Długi (15m) kabel komponent pod wpływem temperatury zwiększył swoją pojemność [pF/m] i zakłócenia są silniejsze. W okolicy projektora jest dosyć ciepło a ja przez dwa dni trzymałem go na 'standby'.
    Po schłodzeniu przetestuję jeszcze raz, spróbuję pozamieniać chinch'e.

A jak to nie pomoże wykorzystam kabel hdmi -> przejściówkę HDMI/M1 ->złącze M1 w projektorze.
    O wynikach poinformuję.
  • phoenixcontact
    motoart
    Level 11  
    Schłodzenie pomogło minimalnie ale rozdzielczość 1080i nie załapuje.... Mam więc przestrogę dla wszystkich - jeżeli planujecie użyć kabla component o długości >15 metrów uważajcie - może nie zadziałać, lub przestać działać po dwóch dniach.

Dzisiaj dotarła do mnie przejściówka HDMI/M1-DA. Wieczorem zobaczę jak będzie wyglądał sygnał po kabelku HDMI.
    motoart
    Level 11  
    Voilà! Zrobione. Działa czyściutko na kabelku HDMI.

Ostatecznie mam następujące połączenie bez wzmacniacza:

Tuner N --> kabel HDMI (15m) --> przejściówka HDMI/M1-DA --> projektor InFocus LP820

W tunerze n-ki należy usawić tryb 1080i(DVI), ponieważ w trybie 1080i(HDMI) przez wyjście HDMI jest wysyłany również dźwięk co skutkuje śnieżeniem na projektorze. Idę sobie obejrzeć jakiś filmik HD na screenie :)
    Zamykam temat.