Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta Asus M2R-FVM nie działa karta na PCIExpress

z-jacek 28 Sep 2009 20:14 4919 6
    z-jacek
    Level 10  
    Witam
    Problem jest jak w temacie. Płyta główna Asus M2R-FVM - działa prawidłowo tylko na wbudowanej karcie graficznej. gdy zamontuje GeForce 8600 GT firmy MSI to komputer się uruchamia ale ekran na monitorze jest ciemny. Mimo to komputer daje jeden sygnał dźwiękowy (Czyli bios daje sygnał "wszystko OK") i słychać jak z dysku ładuje się system operacyjny. Nie mam na dzień dzisiejszy jak sprawdzić karty graficznej ale czy gdyby karta była uszkodzona to bios dałby jedno piknięcie ? W biosie opcja Init First ustawiona jest na PCIE. Karta nie ma dodatkowego złącza na zasilenie. Konfig kompa to Asus M2R -FVM Athlon 4800 3GB ram Kingmax zasilacz Modecom 500 Wat, Dysk Seagate 160 GB. W jaki sposób można sprawdzić czy złącze PCIExpress nie jest uszkodzone ?
    leven
    Level 37  
    A kabelek sygnalowy do monitora podlanczasz do tej 8600 czy do zintegrowanej ?.
    Pytanie trywialne ale....
    evil696
    Level 15  
    Sprawdź czy brak obrazu jest na obu gniazdach karty graficznej. Zamieść zdjęcie płyty głównej (niektóre płyty główne mają zworki ustalające wykrywanie karty graficznej, ostatnio miałem takiego asusa, co prawda sprawdziłem manuala do twojej płyty i nic tam takiego nie było ale na wszelki wypadek zrób zdjęcie).
    Nie można również wylkuczyć uszkodzenia karty graficznej. Bios może dawać sygnał nawet z uszkodzoną kartą graficzną, będzie tak w przypadku kiedy karta nie jest wogóle widoczna, wtedy bios będzie wykrywał zintegrowaną i da sygnał prawidłowej pracy. Sprawdź kartę na płycie głónej bez zintegrowanej karty graficznej.
    z-jacek
    Level 10  
    Kabelek podłączam do tej 8600 :) . Dziś sprawa wygląda tak: Zainstalowałem inną kartę Sapphire HD 3650 i sytuacja wygląda tak samo. Karty sprawdziłem na kompie u kolegi. W obydwu przypadkach komp się uruchamia i wyświetla napisy startowe więc karty są OK. Płyta ma najnowszy bios ver 1201. Płyta według siemensa ma PCI Express x16 w wersji 1.0. Karty są już na pcie ver 2.0 ale teoretycznie powinna być wsteczna zgodność. Właśnie teoretycznie. Może problem jest w tym ? niestety nie mam żadnej starszej karty żeby sprawdzić.
    Sprawa wygląda tak że gdy karta PCIe jest włożona do kompa to bez względu na ustawienie w biosie opcji Init First -1. on chip VGA, 2 PCI VGA, 3. PCIE vga to sygnał i tak jest tylko na złączu wbudowanej karty. Zamieszczam zdjęcie z aukcji na której kupiłem tą płytę. Gdyby było potrzebne dokładniejsze to później dodam. Też myślałem o zworce ale jej nie widać i na opisie z instrukcji też takowej nie ma. Sprzedawca płyty zapewnia że była testowana na "zwykłej karcie PCIE" i działała ok.
    Płyta Asus M2R-FVM nie działa karta na PCIExpress
    evil696
    Level 15  
    Z tego co się orientuję karty na PCI Express 2.0 są kompatybilne z płytami 1.0, sprawdź czy gniazdo na płycie głównej nie jest zabrudzone, wyjmij płytę i zobacz czy nie brakuje jakiegoś elementu SMD na płycie głównej (w okolicy gniazda).
    Jeżeli nic nie znajdziesz to bardzo prawdopodobne że płyta jest uszkodzona.
    Sprawdziłem dokładnie manuala i fotkę i niema żdanej zworki odpowiadającej za PCI Express.
    z-jacek
    Level 10  
    Witam.
    Cała sprawa jak zwykle w takich wypadkach nie daje mi spokoju więc kupiłem kartę grafiki na allegro: demona szybkości :) Ge Force 6610 XL. I płyta bez żadnych problemów odpala na karcie PCI Express. Jak już pisałem płyta ma wersję PCI Express 1.0, a są jeszcze ver. 1.1 i 2.0. Karty które sprawdzałem były zapewne już w wersji PCIEx 2.0. W angielskiej Wikipedii pod adresem http://en.wikipedia.org/wiki/PCI_Express#PCI_Express_2.0 mozna przeczytać :

"PCIe 2.0 motherboard slots are backward compatible with PCIe v1.x. PCIe 2.0 cards have good backward compatibility, new PCIe 2.0 graphics cards are compatible with PCIe 1.1 motherboards, meaning that they will run on them using the available bandwidth of PCI Express 1.1. Overall, graphic cards or motherboards designed for v 2.0 will be able to work with the other being v 1.1 or v 1.0."

Czy ktoś może wyjaśnić cały ten galimatias a zwłaszcza zwraca moją uwagę stwierdzenie : "new PCIe 2.0 graphics cards are compatible with PCIe 1.1 motherboards" . No właśnie nowe karty zgodne są z wersją PCI Express 1.1 i 2.0 a na płycie jest ver. 1.0. Czy to jest przyczyną nikompatybilności ??