Witam. Zmywarka jak w tytule zatrzymała się w czasie pracy z sygnałem alarmowym serią czterokrotnych dźwięków. Awaria nadmiar wody. Pomimo załączenia przycisku stop programatora, pompa wypompowujaca wodę cały czas pracuje a wody nie ma. Zrobiłem twardy reset i wyłączyłem zasilanie z sieci. Po natychmiastowym załączeniu zasilania pompa pracowała nadal. Wyłączyłem zasilanie na dłużej i ponownie włączyłem - pompa nie pracuje. Zaprogramowałem cykl płukania i załączyłem ponownie zmywarkę. Krok pierwszy wypompowanie wody - bez zastrzeżeń, krok drugi spryskanie naczyń - ok , krok trzeci wypompowywanie wody - pompa pracuje wypompowuje całą wodę, słychać jak zasysa powietrze i zmywarka emituje komunikat cztery dźwieki - nadmiar wody. Ponowne wyłączenie programu nic nie daje potrzebne jest zdjęcie zasilania aby zatrzymać pompę. Pomimo iż od zatrzymania minęły dwa dni każde włączenie prądu wywołuje pracę pompy.
Awaria i objawy wskazywałyby na sklejony przekaźnik, pytanie tylko dlaczego w pierwszym kroku pompowanie odbyło się prawidłowo i pompa zatrzymała się. Zanim doszło do tego , że pompa cały czas pracuje, to można było ją zatrzymać zdjęciem zasilania. Startowałem z płukaniem kilka razy i wykonała identycznie kroki jak opisałem powyżej.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o radę.
Awaria i objawy wskazywałyby na sklejony przekaźnik, pytanie tylko dlaczego w pierwszym kroku pompowanie odbyło się prawidłowo i pompa zatrzymała się. Zanim doszło do tego , że pompa cały czas pracuje, to można było ją zatrzymać zdjęciem zasilania. Startowałem z płukaniem kilka razy i wykonała identycznie kroki jak opisałem powyżej.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o radę.