Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seicento- nie odpala, brak iskry

29 Wrz 2009 14:13 6721 10
  • Poziom 9  
    Witam, problem z seicento '98, 1,1, samochód jechał i nagle zgasł. Teraz nie odpala, pompka działa, paliwo jest, wymieniony czujnik położenia wału korbowego, na cewkach jest zasilanie, przekaźniki sprawne, do sterownika silnika dochodzi zasilanie i masa. Brak iskry. Co mogłem jeszcze przegapic? Proszę o pomoc.
  • Poziom 32  
    Cewki są kluczowane , a iskry brak, co nagle dwie się posypały? Nie ma iskry na wszystkich garnkach?
  • Poziom 9  
    Nie ma iskry na wszystkich garnkach, cewki są sprawne przyjamniej tak mi się wydaje po sprawdzeniu oporności, podejrzewam ewentualnie sterownik, ale czy aaby napewno?
  • Poziom 32  
    Przeczysz sam sobie , cewki są wysterowane a brak iskry, ecu sprawne, coś tu mieszasz
  • Poziom 9  
    Sprawdzałem wtyczki idące do cewek, do obu dochodzi 12V, oba przekaźniki sprawne, bezpieczniki również, opór na cewkach 0.87 (ohma). A iskry brak na wszystkich garczkach. Nie wiem czy cewki są wysterowane wiem że dochodzi do nich napięcie.
  • Poziom 32  
    To już jasne wszystko kluczowanie masą z ecu , juz wiesz , oscyloskop zapnij , sygnał z czujnika na wale do obadania
  • Poziom 9  
    Czujnik wymieniony, myślę że sprawny, ale jeszcze sprawdzę.
  • Poziom 9  
    Witam ponownie, czujnik na wale OK, czy ecu musi mie dokładnie te same numery, czy może się różni np. jedną cyfrą gdybym chciał podpią inne?
  • Poziom 9  
    Witam ponownie, naprawiłem ecu spalone były tranzystory sterujące cewkami zapłonowymi. Jednak po podłączeniu do samochodu, autko dalej nie odpala. Podłączyłem do innego odpala bez problemów. Co mogę dalej robic?
  • Poziom 9  
    Witam ponownie
    Okazało się, że przeprogramowany był sterownik, autko odpka już bez problemów. Zamykam temat