Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Hoover HED 6612, nie pobiera tabletki

29 Wrz 2009 16:23 5333 9
  • Poziom 21  
    Zmywarka niby prawidłowo zaczyna od wylania resztek wody,pobrania wody do płukania wstępnego /dioda PRE RINSE pulsuje/ płucze i wylewa wodę ,trwa to ok 20 min.Następnie powtarza ten sam cykl /dioda PRE RINSE pulsuje/.Nie przechodzi do
    mycia właściwego ,nie pobiera tabletki.
    Nie posiadam instrukcji obsługi takowej zmywarki i nie wiem czy dioda powinna pulsować czy świecić ciągle na danym programie.
    Jak wywołać program testowy w tej zmywarce i jakie są kody błędów.
    Za wszelkie podpowiedzi dziękuję z góry.

    Moderowany przez mrhari:

    Temat poprawiłem, przeniosłem z diagnoza.

  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 20  
    Nie mam testów do tej zmywarki,ale zacząłbym do sprawdzenia i przeczyszczenia filtrów(także tego w elektrozaworze) i układu presostatu(hydrostatu),który jest najczęstsza przyczyną tego rodzaju kłopotów.Przeczyść i przedmuchaj jego puszkę i wężyki i to powinno załatwić sprawę.Dodatkowo proponuje użyć funkcję reset - zwykle przez jednoczesne naciśnięcie dwóch przycisków wyboru programu(powinno być drobnym druczkiem podpisane których).Pozdrawiam.
  • Poziom 21  
    Zrobiłem taki "zabieg" na zmywarce:
    nacisnąłem przycisk "START/RESET" i włączyłem zasilanie i wtedy diody sygnalizujace cykl pracy zaczęły kolejno świecić i gasnąć a po pewnym okresie czasu zaświeciły się na stałe dwie pierwsze tj PRE RINSE i WASH.Jak to interpretować?Sitka elektrozaworów czyste,hydrostaty 2 szt sprawne.
    Hoover ma dużo wspólnego z Candy więc liczę również na podpowiedzi speców od tej marki.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 21  
    Po dokładnym sprawdzeniu okazało się ,że nie grzeje wody.Sprawdziłem grzałkę ma ok 27 ohm czyli ok,czujnik NTC ma oporność ok 12,5kohm ,pytanie jaka powinna być oporność w temp pokojowej.
    Pozostaje jeszcze przekaźnik w sterowniku lub pewnie sam moduł.
    Kto mi jescze cos podpowie?
  • Poziom 23  
    Nie miałem do czynienia ze zmywarkami Hoover ale może któryś z hydrostatów? A czy w obwodzie zasilania grzałki nie ma zabezpieczenia przegrzania przylepionej do komory zmywania lub zbiornika ?
  • Poziom 21  
    Hydrostaty 2 szt sprawne ,do komory zmywania jest tylko przyklejony czujnik NTC.Jeżeli go wypnę to od razu jest sygnał dxwiękowy i pala się diody pierwsza i trzecia.Z ogladu modułu wynika,że grzałka jest zasilana poprzez przekaźnik ,pytanie czy jest on wysterowany przez układ ULN2003AC,jeśli nie to padnięty sterownik ,szukam dalej.
  • Poziom 20  
    Sprawdziłeś czy na zaciskach grzałki pojawia się napięcie? Samą grzałkę by się upewnić sprawdź podłączając na chwilę niezależnym kablem do gniazdka i sprawdź czy grzeje,oraz woltomierzem czy nie ma przebicia na masę.
  • Poziom 21  
    Grzałka sprawdzona,grzeje,nie ma przebicia na masę.Na wypiętych z grzałki przewodach w trakcie mycia pojawia się jakieś napięcie zmienne rzędu 55V .Przekaźnik od grzałki powinien być sprawny,oporność cewki ok 320ohm,wyglada,ze nie dostaje wysterowania z układu ULN2003AC ale jaka tego przyczyna to tak daleko moja wiedza nie sięga.W tym modelu wszystkie końcówki /elektrozawory,pompy /zasilane są
    poprzez przekaźniki 5 szt identycznych i większy od grzałki a z kolei one napięcia na cewki dostają z tego ULNa.Wypiecie np czujnika NTC powoduje piskanie zmywarki i zapalenie się pierwszej i trzeciej diody czyli jakiś błąd.
    Walczę dalej ale co raz bardziej mam podejrzenie na procesor.
  • Poziom 20  
    Jeśli pojawia się napięcie na grzałce to przekaźnik działa,czy nie? Jeśli tak to problem leży gdzieś w druku(zimny lut?),od strony zasilania roboczego.Jeśli zaś nie,to trzeba wytropić skąd się pojawia te 55Volt i to będzie wskazówka do sedna sprawy.
  • Poziom 21  
    Zmywarka hula jak nowa.Przyczyną wszystkich problemów był padający przekaźnik grzałki.Napięcie sterujące +12V dostawał ,słychać było przełaczanie tylko nie było przejścia między stykami,typowa chinszczyzna.Wywaliłem orginał 17A/255V i zastąpiłem naszym Relpol 83.Prawie pasuje po lekkim dogięciu wyprowadzeń.
    Ten model Hoovera jest w RP poza oficjalną dystrybucja.Serwis proponował wymianę modułu ,którego i tak nie miał za ok 500 zł.Dzieki wszystkim za podpowiedzi,chętnie pomogę komuś kto bedzie miał problemy z takim modelem.
    Temat zamknięty.