Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł z wymiennikiem przeciwprądowym ?

muuody 29 Sep 2009 18:28 2442 3
    muuody
    Level 10  
    Witam,
    ostatnio przeglądając strony producentów kotłów zaciekawił mnie produkt firmy guntamatic, w opisie kotła jest napisane, że wymiennik jest przeciwprądowy, czyli spaliny poruszają się w przeciwnym kierunku jak czynnik grzewczy. Teraz nasuwa się pytanie czy jest możliwe zastosowanie takiego kotła w instalacji grawitacyjnej ?, albo co się dzieje gdy zabraknie prądu? teoretycznie woda o wyższej temp. powinna poruszać się ku górze, a takim przypadku powrót stanie się zasilaniem ( w kotle zasilanie jest na dole, a powrót na górze : ) ), chyba ze ktoś ma pomysł jak można wykonać wymiennik bez udziału pompy w taki sposób, żeby woda chłodniejsza kierowała się ku górze, a cieplejsza ku dołowi. Link do opisu kotła http://www.guntamatic.com/gb/pdf/biostar/BIOSTAR-Planning.pdf
    henrykS
    Level 20  
    Nie bardzo rozumiem, po co ten "przeciwprąd". Jak dla mnie w zwykłym grawitacyjnym
    układzie CO woda w kotle porusza się tak wolno, że dla szybko przepływających spalin
    jest prawie nieruchoma. To tak, jakby porównać poruszanie się samochodu i idącego człowieka. Czy naprawdę trzeba jeszcze przeciwprądu ? Miałoby sens, gdyby oba
    czynniki poruszały się szybko, a tak... to wygląda na przerost formy nad treścią.
    muuody
    Level 10  
    Nie do końca się zgodzę, w przypadku gdy w instalacji mamy pompy, obieg wody nie jest już taki powolny, owszem różnica w prędkości będzie, ale nie aż tak znacząca. Dla przykładu w pracy mgr badałem kocioł wpięty w instalację, przepływ na powrocie do kotła wahał się od 240l/h (w przypadku pracy jednej pompy) nawet do 400l/h w przypadku pracy 2 pomp. Moim zdaniem przy takich prędkościach przeciwprąd ma już spory wpływ na proces wymiany ciepła...
    zbooycerz
    Level 2  
    no prosze, i wtedy najchlodniejsze spaliny ogrzewaja najchlodniejsza woda czyli najlepsze warunki do kondensacji i potem coraz cieplejsza woda i cieplejsze spaliny

czy tak nie dziala kazdy piec kondensacyjny?

przeciwpradowe to sa najskuteczniejsze rekuperatory wiec i tu sprawnosc sie podniesie :-)