Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka Ariston LI 645A nie pobiera tabletki i nie zmywa

gagaga 29 Sep 2009 21:24 12788 4
Automation24.pl
    gagaga
    Level 10  
    Witam.
    Od trzech lat posiadam zmywarkę Ariston LI 645A. Od kilku dni mam problem. Po włączeniu programu zmywania, zmywarka pobiera wodę, zaczyna pracować, podgrzewa wodę ale nie rozpuszcza tabletki. Po około 15 min. wypompowuje wodę i kończy pracę. Pulsują wtedy kontrolki 2 i 4 programu. W instrukcji jest napisane, że jest zapchany filtr. Ale filtr jest czysty (zresztą ostatnio był czyszczony wiele razy ze względu na tą awarię) i nic nie pomaga. Kolejne włączenie zmywarki kończy się tak samo. Dodam jeszcze pod filtrem pozostaje trochę wody (a chyba nie powinno).Bardzo proszę o pomoc.
  • Automation24.pl
  • Automation24.pl
    zetfa
    Level 20  
    Ten kod błędu pojawia się także gdy zapchany jest filterek w elektrozaworze poboru wody,a także gdy zapchany jest szlamem układ hydrostatu(presostatu).Trzeba je wyczyścic i przedmuchać.
    gagaga
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Ramiona opryskiwaczy są czyste. Czyszczę je co jakiś czas, a ostatnio to codziennie czyszczę wszystko co tylko można bo mam nadzieję, że to coś pomoże. Filterek w elektrozaworze poboru wody też jest wyczyszczony ale nie nie wiem gdzie jest hydrostat, która to część. Bardzo proszę podpowiedzieć mi jak go znaleźć i wyczyścić.
    Przez jakiś czas nie używaliśmy soli bo wyczytaliśmy, że jak używa się tabletek to nie trzeba. Wczoraj wsypaliśmy sól i zmywarka nie chciała pracować na 1 programie ( mycie intensywne), ale na 2 (mycie normalne) pracowała i umyła naczynia. Co to może znaczyć?
    zetfa
    Level 20  
    Hydrostat znajduje się z tyłu pod spodem zmywarki,tam gdzie są pompy i reszta aparatury.Jest to okrągła puszka z dochodzącym wężykiem i przewodami elektrycznymi.Ten wężyk i puszkę od której on odchodzi do hydrostatu należy dokładnie oczyścić i przedmuchać.Po zmontowaniu należy upewnić się ze cały układ jest szczelny.Jeśli masz jakąś wiedzę o takich mechanizmach i wprawę w majsterkowaniu powinieneś dać sobie rady,w przeciwnym wypadku radziłbym zawołać specjalistę.Pozdrawiam.