Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?

kacper97 29 Sep 2009 22:24 80842 48
    kacper97
    Level 10  
    Witam

Przeglądałem to i inne fora w poszukiwaniu odpowiedzi jednak pozwolę sobie zadać to pytanie Wam raz jeszcze
    Po przeglądzie marketów bud. mam na oku 3 modele:

Bester MiniMagster 1501S - 1100zł - 4 nastawy mocy
    Iskravar mig 190- 1600zł - z tego co pamiętam 9 nastaw mocy
    Bester MidiMagster 1801 - 1700zł - taka jak pierwszy.

Zakres prac:
    Spawanie okazjonalne balustrad, schodów, podestów, zawiasów i uchwytów przy szafkach stalowych, blach samochodowych.
    Jak da radę, okazjonalnie aluminium.
    Butla będzie mała z mieszanką gazów.
    Wszystkie 3 mają zasilenie 230/400V

Bardzo proszę o pomoc.

--
    Pozdrawiam
    Paweł & kacper97
    Mr.K
    Level 24  
    Z wszystkich, jakie wymieniłeś najlepszy jest Bester MidiMagster 1801 jest to sprzęt amatorski, wadą jest za słaby mostek prostowniczy siada przy maksymalnym obciążeniu(4 zakres), podajnik drutu mógłby być 4-ro rolkowy. Podczas pracy na 3 i 4 zakresie lubi zadziałać zabezpieczenie termiczne transformatora, praca na 1 i 2 zakresie ok. Praca z zasilaniem 400V jest ok. przy 230V bardzo słabiutki do aluminium się nie nadaje. Jeżeli będziesz zasilał tylko z 230V weź Bester MiniMagster 1501 one były tylko na 230V, a na 400V Bester MidiMagster 1801. Jest to sprzęt amatorski mający wiele do życzenia. Osobiście polecam ten model Magster 330 4x4 Link
    kacper97
    Level 10  
    Bardzo dziękuje za Twoją odpowiedź. Polecany przez Ciebie migomat jest zapewne bardzo dobry lecz dla mnie ma trzy wady:
    Pierwsza - masa - 80 kg jest mało mobilne na schodach
    Dwa - napięcie zasilenia - nie zawsze jest gdzie podpiąć miga do 3F
    Trzy - cena - do moich okazjonalnych prac wydatek ponad 5000zł jest mało ekonomiczny.
    Rozumiem że za dobre narzędzia trzeba płacić, ale na moje potrzeby jest to nieopłacalne. Nie planuje otwarcia warsztatu ślusarskiego :)

Skłaniam się ku Iskravar mig 190 i może ktoś z Was miał z nim styczność, bo w sieci jest znikoma ilość informacji :(

Pozdrawiam
    Paweł & kacper97

ps. W OBI przy Al.Krakowskiej w Warszawie 09.10 między 13 a 18 odbędzie się pokaz pracy migomatu Iskravar - taką informacje otrzymałem od obsługi sklepu.
    Mr.K
    Level 24  
    kacper97 wrote:

Skłaniam się ku Iskravar mig 190 i może ktoś z Was miał z nim styczność, bo w sieci jest znikoma ilość informacji :(

A teraz z drugiej strony jak sam widzisz o tym jest mało w sieci. Jeśli poleci Ci Bester masz dużo informacji na elektrodzie a i części (gotowe moduły) po rolki dostaniesz bez problemu.
    kacper97
    Level 10  
    Mr.K wrote:

A teraz z drugiej strony jak sam widzisz o tym jest mało w sieci. Jeśli poleci Ci Bester masz dużo informacji na elektrodzie a i części (gotowe moduły) po rolki dostaniesz bez problemu.

Masz rację ale jak coś padnie jest 24 miesięczna gwarancja, a po gwarancji myśle, że można liczyć na pomoc Forumowiczów Elektrody :)
    Parametry ma lepsze od Bestera 1801 - przynajmniej na papierze, dużo większą regulacje, mniejszą obudowę, więc może warto spróbować :)

Pozdrawiam
    Paweł & kacper97
    Mr.K
    Level 24  
    kacper97 wrote:

... jak coś padnie jest 24 miesięczna gwarancja, a po gwarancji myśle, że można liczyć na pomoc Forumowiczów Elektrody :)
    Parametry ma lepsze od Bestera 1801 - przynajmniej na papierze, dużo większą regulacje, mniejszą obudowę, więc może warto spróbować :)
    ...

I tu masz zupełną rację, tylko podziel się informacjami jak ten Słoweński migomat działa.
    Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy z Iskravarem.
    kacper97
    Level 10  
    Mr.K wrote:

(...) tylko podziel się informacjami jak ten Słoweński migomat działa.

Byłem na pokazie działania tego migomatu.
    Mig ma 9 zakresów regulacji mocy z czego 6 pierwszych działa na 230V, 3 ostatnie przeznaczone są dla 400V.
    Spawy wychodzą równo, próba była przeprowadzana na płaskiej powierzchni grubej blachy i przy nieumiejętnym spawaniu często była przepalana na wylot. Próbowałem spawać 2 blaszki grubości 0,8 - 1 mm - zero problemu.
    Wcześniej spawałem Besterem 1808 i nie widzę różnicy.
    Na plus za Iskavarem przemawia ciężar, wielkość i szerszy zakres regulacji mocy.
    Jeśli chodzi o podajnik drutu solidniej wygląda ten w Besterze.
    Dla MIG190 gwarancja wynosi 24 miesiące na urządzenie, 5 lat na podajnik drutu
    Nie wiem jak wygląda to dla 1808.
    Rączka do spawania przewidziana jest do 150A i potrafi się grzać .... tak przynajmniej usłyszałem na pokazie. Szkoda że nie zastosowali złącza euro :( To jednak po gwarancji można zmienić.
    To tyle z moich obserwacji.
    Jeśli zdecyduje się na zakup napisze jakąś recenzje.

Pozdrawiam
    Paweł & kacper97
    limal86
    Level 10  
    Też czegoś szukam i czekam na podpowiedz
    kacper97
    Level 10  
    limal86 wrote:
    Też czegoś szukam i czekam na podpowiedz

To jeszcze napisz do jakiej ceny i jakich prac będzie Tobie służyć. Zapewne ktoś pomoże :)

Pozdrawiam
    Paweł & kacper97
    Mac9367
    Level 12  
    Może mi ktoś pomoże szukam taniego i dobrego migomatu. Znalazłem migomat ozas minimag 241 czy opłaca się go kupić cena to 1700zł.
    comin
    Level 21  
    kacper97 i co w końcu kupiłeś? Napisz gdzie widziałeś iskravary 190 za 1600zł
    Pzdr
    kacper97
    Level 10  
    Witam

Kupiłem, niestety nie za 1600 a za 1800
    Wcześniej była promocja w OBI lecz już się na nią nie załapałem.
    Co do spawarki jest ok, choć nie miałem za specjalnie gdzie i na czym jej pomęczyć.
    Zrobiłem kilka zdjęć z myślą o małej recenzji ale znów brak mi czasu aby usiąść i napisać kilka słów :)
    Jak tylko znajdę czas, napisze i zamieszczę zdjęcia.

Pozdrawiam
    Paweł & kacper97
    comin
    Level 21  
    Ciekawe ile amper można wycisnąć w iskravar 190 przy zasilaniu 230v bo nigdzie tego nie piszą :/
    dylus1
    Level 16  
    dołączam parametry urządzeń Lincoln Electric zasilanych jednofazowo z 230V. ciekawe jakie parametry ma konkurencja?
    sam posiadam model 231C i bardzo dobrze się tym pracuje.
    kacper97
    Level 10  
    Witam ponownie.
    Jako że spawarka jest jeszcze do kupienia w OBI postaram zamieścić małą recenzje o ile podpowiecie co ma w niej być :) - będzie to moja pierwsza
    Jakie testy nią wykonać aby pomogły w wyborze ?? Oczywiście zrobię zdjęcia z testów :) jak i zdjęcia spawarki z zewnątrz i wewnątrz ( dla niektórych ciekawsze )
    Posiadam jeszcze starą ale jarą 163 - problem z nią taki, że spadło pokrętło od regulacji mocy i nie bardzo wiem czy dobrze je założyłem :( - mogę porównać iskravara z tą spawarką :) przynajmniej przy podłączeniu do siły.
    Obie mają podpięte mieszanki gazów.
    Opis i zdjęcia postaram się umieścić do końca tygodnia .... testy jak podpowiecie jakie ... po ich wykonaniu.

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Zacznę może od zdjęć samego migomatu, jego bebechów i zmian które wprowadziłem na samym początku.
    Miłego oglądania:)

Widok ogólny.

Ulotka informacyjna zamieszczona przez producenta.

Dane z przedniej ścianki i regulatory.

Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?

Uchwyt i reduktor dodawany w komplecie.

Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?

Miejsce na szpulę, podajnik i możliwości jakie daje trochę miejsca.

Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?

Kilka zdjęć z wewnątrz migomatu.

Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?
    Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?

Zmiany które wprowadziłem dla poprawy funkcjonalności migomatu:
    Wzmocniłem półkę pod butle aby było można postawić 8 kg butle i spokojnie za to złapać kiedy taki zestaw przenosimy, dorobiłem nakładkę na migomat z uchwytem do butli wyłożony gumą aby można było położyć drobne narzędzia. Ostatnia zmiana to motylek przy otwieraniu pokrywy - wcześniej była śrubka z dużym nacięciem.

Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego? Jaki migomat kupić do spawania okazjonalnego?

To tyle ze zdjęć ... dorobię jeszcze jedno, całości gotowej do drogi :)

Co mi się nie podoba, czyli minusy:
    Krótki przewód masowy i uchwyt spawalniczy - choć przy takim podajniku trudno się dziwić że nie dali dłuższego.

Plusy, a przynajmniej to co mi sie podoba to mobilność :) spokojnie sam jeden wkładam go do samochodu nawet nie odpinając butli :) i mam jeszcze miejsce na resztę gratów. (mój samochód to Lada Niva bez tylnej kanapy)

Co spawałem .... profile stalowe robiąc furtkę, na wyjeździe przerabiałem słupek od furtki pod elektromagnes, jakies pierdoły podczas prac remontowych w domu.
    Nie jestem wirtuozem w spawaniu ale daje radę .... migomat i ja ;) :D
    Jeśli chcecie wiedzieć coś więcej piszcie pytania, a postaram sie na nie odpowiedzieć w miarę możliwości czasowych jak najszybciej.

Mam nadzieje że choć trochę pomogłem :)
    milired
    Level 10  
    Witam.
    Przymierzam się do kupna tego MIGa ze względu na słabe warunki prądowe w garażu tj. zabez. 16A i 3kv mocy. Spawasz może na 230V? Jak sobie radzi sprzęt? Ja będę pracował na nim sporadycznie, czasem blacha samochodowe czasem coś grubszego max. 3mm. Jak radzi sobie podajnik drutu?
    kacper97
    Level 10  
    Witam

Nie miałem problemu .... drut podaje normalnie .... może jak bardzo zwiniesz przewód to drutu nie przepchnie ... ogólnie brak problemów :)
    Do prac domowych i drobnych zarobkowych jak najbardziej się nadaje.
    wojmaz43
    Level 10  
    Witam!!
    Moze ktoś wie jak działa migomat słoweńskiej produkcji Varstroj.
    Moze ktoś nim coś spawał?Czy nadaje sie do garażowych robót.
    romcial
    Level 2  
    witam!od 2lat posiadam iskravara 190 spawam drutem 1mm.najgrubsza blacha jaka nim spawalem to 6mm.grubszych nie mialem okazji.jedynie po miesiacu pracy wymienilem uchwyt spawalniczy i reduktor(daja azjatycki).zuzylem ok.15 rolek drutu i nic sie nie dzieje.idealny do warsztatowych robot.spawalem rowniez besterem ale iskravar moim zdaniem lepiej sie pracuje.
    wlatca_komaruf
    Level 13  
    Witam Panów,
    Niedługo zamierzam kupić BESTER`a "midimagster" 1801. Aktualnie posiadam Einhella bt-gw 150, do którego założyłem polską elektronike sterującą posuwem drutu (działa dużo lepiej niż oryginalna). Ostatnio dużo czytałem o Besterze, ktoś napomknął ze zaczęli stosować uzwojenia z drutu aluminiowego, ktoś inny odparł ze dowiadywał sie w serwisie i ze to plotka. Dzisiaj znalazłem instrukcję pdf i wyczytałem w niej że ów transformator składa sie z żelaza i aluminium. Co o tym sądzicie? Czy taki mig wystarczy do hobbystycznych prac? Dodam ze jego cena to niecałe 1700zł.

14.10.2010r.
    Od kilku godzin jestem szczęśliwym posiadaczem BESTER MAGpower 1801.
    Wbrew opinii innych na dwuch pierwszych zakresach i zasilaniu 230V da się spawać i to całkiem przyzwoicie na I pospawałem blaszki ok 1mm na II już je można przepalić. Na zasilaniu 400V i IV zakresie całkiem nie źle wtapia sie w płaskownik ok 20mm. Wszystko działa jak należy.
    W zestawie producent dodaje 5kg drutu 0.8 reduktor o wartości ok 150zł i maskę.
    Myślę że nie przepłaciłem.
    matias333
    Level 13  
    Witam. Co do tego aluminiowego uzwojenia to przymierzam się do zakupu Bestera 1501 w leroy merlin taka spawarka kosztuje 1050zł a w sklepie ze sprzętem spawalniczym 1740zł. Spytałem czemu mają taką dużą różnice w cenie i usłyszałem że my sprzedajemy z uzwojeniem miedzianym a markety sprzedają spawarki produkowane dla marketów z uzwojeniem aluminiowym. Czy ktoś z was wie coś konkretniejszego na ten temat
    wlatca_komaruf
    Level 13  
    Witaj kolego matias333, też słyszałem takie opinie o tych wersjach marketowych, moim zdaniem są one błędne a całe te zamieszanie zostało wywołane z powodu konkurencji. Przed zakupem mojego Bestera rozmawiałem z byłym pracownikiem serwisowym. Z tego co mi przekazał cała różnica ceny spowodowana jest różnorodnością dystrybutorów (stąd też niewielkie różnice nazw sprzętów w różnych sklepach). Stanowczo zaprzeczył a wręcz wyśmiał mnie, gdy zapytałem się właśnie o te aluminiowe uzwojenia. Stwierdził, że przez swoją kilkuletnią prace w serwisie nie spotkał jeszcze bestera z uzwojeniem aluminiowym. Stąd też wnioskuję ze bester produkuje transformatory spawalnicze tylko z uzwojeniami miedzianymi. Przed zakupem oczywiście możesz zajrzeć przez perforacje do środka, może uda Ci się zobaczyć uzwojenie.
    Jeśli ktoś spotkał się z oryginalnym besterem z aluminiowym uzwojeniem proszę dać znać.
    milired
    Level 10  
    W OBI "wyrwałem" osatnią sztukę Iskravara 190 za 1399zł :) Czy 15kg rolka drutu wejdzie do tego MIGa? W instrukcjach/necie jest dużo sprzecznych informacji
    wlatca_komaruf
    Level 13  
    A jaki tam masz podajnik? W bodajże 150 jest malutki podajnik (plastikowy) i nie jestem pewien czy on sobie poradzi z 15kg rolką. Czy wejdzie? Zmierz rolkę, zmierz ile masz miejsca na rolkę, zostaw jakiś niewielki margines i będziesz wiedział. Obejrzyj też adaptery na szpulę 15kg "bez środka", tzn te, które drut mają nawinięte na duży krążek z pręta. Może tak być, że nie zmieści Ci się szpula + adapter na szerokość. A więc jeśli wiesz, że podajnik na 100% sobie poradzi - pobaw się taśmą mierniczą i sam będziesz najlepiej wiedział czy 15kg rolka wejdzie, czy też nie.
    romcial
    Level 2  
    15kg nie wejdzie.ja przewijam drut 1mm na mala rolke maszynka wlasnej konstrukcji
    matias333
    Level 13  
    matias333 wrote:
    Witam. Co do tego aluminiowego uzwojenia to przymierzam się do zakupu Bestera 1501 w leroy merlin taka spawarka kosztuje 1050zł a w sklepie ze sprzętem spawalniczym 1740zł. Spytałem czemu mają taką dużą różnice w cenie i usłyszałem że my sprzedajemy z uzwojeniem miedzianym a markety sprzedają spawarki produkowane dla marketów z uzwojeniem aluminiowym. Czy ktoś z was wie coś konkretniejszego na ten temat

Wracając do mojego tematu pytanie dotyczące rodzaju drutu uzwojenia spawarki zadałem servisowi Bester oto odpowiedz: Nie jest prawdą że spawarki dostarczane do marketów mają aluminiowe uzwojenia.
    Nie odbiegają jeśli chodzi konstrukcję od tych pozostałych znajdujących się na naszym rynku.
    Urządzenia marketowe naprawiane są w Autoryzowanym Punkcie Serwisowym w całym kraju i w Serwisie centralnym w Bielawie
    tmk0
    Level 10  
    kacper97 wrote:

Co spawałem .... profile stalowe robiąc furtkę, na wyjeździe przerabiałem słupek od furtki pod elektromagnes, jakies pierdoły podczas prac remontowych w domu.
    Nie jestem wirtuozem w spawaniu ale daje radę .... migomat i ja ;) :D
    Jeśli chcecie wiedzieć coś więcej piszcie pytania, a postaram sie na nie odpowiedzieć w miarę możliwości czasowych jak najszybciej.

Hej

Jak sprawuje się Iskravar? Działa bez zarzutu?
    robson-m3
    Level 10  
    Witam wszystkich ,jestem tu nowy ale przeglądam to forum ukradkiem jakiś rok czasu ,mam pytanie do osób posiadających MIG ISKRAVAR 190 a mianowicie, jak rozpoznać czy pokrętło od mocy amper jest ustawione na 1 czy na 7 lub jest 9 a nie 3 ponieważ kręci się ono w kółko ,czy coś z moim migiem jest nie tak czy wszystkie tak mają, a i jeszcze jedno ma morze ktoś lub wie z gdzie pobrać manual po polsku do tego miga.
    rafal74
    Level 1  
    matias333 wrote:
    matias333 wrote:

Wracając do mojego tematu pytanie dotyczące rodzaju drutu uzwojenia spawarki zadałem servisowi Bester oto odpowiedz: Nie jest prawdą że spawarki dostarczane do marketów mają aluminiowe uzwojenia.
    Nie odbiegają jeśli chodzi konstrukcję od tych pozostałych znajdujących się na naszym rynku.
    Urządzenia marketowe naprawiane są w Autoryzowanym Punkcie Serwisowym w całym kraju i w Serwisie centralnym w Bielawie

!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!
    dziś byłem w Leroy Merlin bo jestem zainteresowany zakupem spawarki no i poruszyłem temat aluminiowego uzwojenia sprzedawca stanowczo odrzucił tą tezę i powiedział że może spawarkę rozkręcić, dokładnie vampire tr 2600 importer tech-mig i ku jego zdziwieniu uzwojenie wtórne było aluminiowe (pierwotne miedziane). Ciągnąc temat dalej zapytałem o bester (nie pamiętam modelu ale kosztowała ponad 600 PLN) na to drugi z nich powiedział że był na szkoleniu i widział ją od środka no i na pewno jest miedz, ale przez otwory chłodzące widać biały pasek metalu który wychodzi z trafo i to go zaciekawiło więc też ją rozebrali. No i okazało się że to alu na wtórnym na pierwotnym tak jak w pierwszej miedz.
    W Castoramie to samo z Besterem
    Teraz to ja już nie wiem co kupić i jakiej firmie wierzyć